Wijn inkopen via online veilingen: interessant?
Wijn inkopen voor je restaurant of bar doe je meestal via de reguliere importeur of groothandel, maar er zijn ook alternatieve wegen om dat zeldzame pareltje op de kop te tikken.
Tekst: Niels van Laatum
Zeldzame wijnen vinden?
Er zijn horecaondernemers en sommeliers die er alles aan doen om unieke of zeldzame flessen in huis te halen om echte wijnliefhebbers mee te verrassen. Nu kun je het vinden van die speciale flessen overlaten aan importeurs of wijnmakelaars, maar je kunt ook zelf op jacht gaan.
Privéverzamelingen bieden soms buitenkansjes, maar ook het bezoeken van veilinghuizen is in trek. Denk aan bekende namen als de Britse Christie's of Sotheby’s, die onder meer (digitale) kunst, vastgoed, juwelen en exclusieve wijn veilen.
Er zijn ook gespecialiseerde wijnveilinghuizen zoals Sylvie’s (Belgisch, marktleider in de Benelux) en Winefield's (Nederlands, ook in Singapore). Hier kun je, naast fysiek aanwezig zijn, online live meebieden via desktop of app. Er zijn ook veilinghuizen die alléén online opereren. Hier bied je via een mobiele app of website mee tot een vooraf bepaald moment waarop het ‘object’ geveild wordt (zie kader). Voorbeelden zijn Catawiki (Nederlands, algemeen) en iDealwine (Frans, specialist in wijn en wereldwijd marktleider).
Slim inkopen voor de wijnkaart
Priscilla van der Voort, verantwoordelijk voor de wijnen bij restaurant Suus, onderdeel van hotel De Plesman in Den Haag, en voorheen werkzaam bij het Haagse restaurant Waterproef, heeft al eens oudere bourgognes en bordeaux via Catawiki gekocht. “Dat was toen vrij aantrekkelijk qua prijs en dus een handige manier om oudere wijnen, die al op dronk zijn, op de kaart te hebben. Ook kocht ik weleens wijnen via Winefield’s. Ik houd de wijnveilingen in de gaten, want bij restaurant Suus wil ik ook een boekje vullen met wijnparels.’
Remco van Antwerpen, sommelier en eigenaar van restaurant Portfolio in Den Haag, koopt ook wijn via onlineveilingen - maar alleen privé. Wanneer zou het voor hem zakelijk interessant worden? “Als de veilingkosten lager zouden zijn en ik de betaling per factuur kan doen, zoals bij andere leveranciers. Bovendien wil ik een goede, snelle levering en de herkomst en opslag van de wijnen kunnen verifiëren.”
iDealwine werkt voor hem nu het beste. “De wijnen worden in tempex vervoerd en er wordt niet geleverd als het te warm is of te koud. Duurdere wijnen worden helemaal ingepakt om label en waxtop te beschermen. Alles komt netjes aan.”
Hoe werkt het?
Wat ook kan is dat een andere bieder een maximumbedrag instelt. Dan zul je daar eerst overheen moeten. Zo start er een proces van bieden en overbieden. Heb je bij sluiting het hoogste bod? Dan ben je de ‘winnaar’ en is het ‘lot’ voor jou. Houd wel rekening met bijkomende kosten: een vast percentage voor het veilinghuis en transportkosten.
Kosten zelf in de hand
“Veel van de wijnen voor het restaurant kan ik via andere wegen goedkoper krijgen, dus het is niet altijd interessant”, legt Van Antwerpen uit. “Maar sommige ondernemers willen per se een bepaalde wijn, die op een andere manier niet te krijgen is. Dan nemen ze voor lief dat hun marge wat kleiner wordt.”
“Het is niet zo dat je op Catawiki de scherpste prijs betaalt voor bepaalde wijnen”, bevestigt Van der Voort. “Maar je zit niet gelijk aan een leverancier vast. Je moet namelijk bij sommige leveranciers wel eerst goede zaken doen om bepaalde wijnen te kunnen kopen. En dan zit je vaak ook nog met een allocatie of moet je de wijnen eerst nog zelf wegleggen. Uiteindelijk heb je de kosten zelf in de hand. Via onlineveilingen bepaal jij als sommelier zelf tot hoever je wilt gaan qua prijs.”
Risico’s?
Wijn kopen via een onlineveiling kan risicovol zijn. Is de wijn wel wat het claimt te zijn? Zijn de flessen altijd onder goede condities opgeslagen, ook tijdens vervoer van het ene naar het andere land? En wat als een wijn niet goed is of kurk heeft? Bij je vaste leverancier kun je foutieve flessen retourneren, bij onlineveilingen werkt het anders.
Angélique de Lencquesaing, co-founder van iDealwine: “Als een wijn kurk heeft, is dat niet onze verantwoordelijkheid. Wijn is een natuurlijk, levend en gefermenteerd product. Dit betekent dat fouten kunnen voorkomen, zelfs bij optimale opslagcondities. Dat risico is inherent aan gerijpte wijnen. Is er echter duidelijk iets mis met de herkomst of authenticiteit van een fles, dan zoeken we samen met de verkoper en koper naar een oplossing.” Een verschil met bijvoorbeeld Catawiki is dat wijnen bij iDealwine altijd eerst een kwaliteitscontrole krijgen.
Voordelen
De Lencquesaing ziet grote voordelen in onlinewijnveilingen, uiteraard prekend voor eigen parochie, maar ze heeft een punt: “Traditionele huizen richten zich vaak alleen op exclusieve collecties van beroemde wijndomeinen, wij bieden een bredere selectie. Met prestigieuze én betaalbare wijnen. Tel daarbij op het gemak om alles online te kunnen doen. Dat maakt het toegankelijk voor een wereldwijd publiek.” Het overgrote deel van de klanten van iDealwine zijn private verzamelaars en wijnliefhebbers. Een kleiner deel bestaat uit professionals, zoals sommeliers en restaurants, die zeldzame en prestigieuze flessen zoeken voor hun gasten.
Van der Voort: “Een paar jaar geleden vond ik het interessant en nu ga ik het herontdekken. Catawiki is best populair de laatste jaren, dus de prijs zal hoger zijn. Soms moet je ook een beetje geluk hebben.”
Waar let je op?
- Kijk goed naar de foto’s; ziet de omgeving er professioneel uit?
- Het etiket moet er onbeschadigd uitzien.
- Is de vulhoogte van de fles acceptabel?
- Lees de review(s) van de verkoper goed; waar is hij gevestigd - vervoer is zelden goed voor wijn.
- Check de veiling- en transportkosten.
- Bepaal je maximale bod en houd je daaraan.
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen