Biernieuws

[Foto's] Gastropub & brouwerij Van Kinsbergen

“Van Kinsbergen is een mix van een Nederlands grand café en de in Londen populaire gastropub”, zegt Partick van Aller, een van de oprichters van Gastropub Van Kinsbergen in Den Haag. Hij vertelt dat er in Londen een ware ommekeer aan de gang is. Door de successen van Jamie Oliver en Gordon Ramsay durven Engelsen weer trots te zijn op hun keuken. “De donkere pub, waar alleen maar bier wordt gedronken en simpel, (vaak) gefrituurd eten wordt gegeten, is allang verleden tijd. In Londen is tegenwoordig op elke straathoek een gastropub te vinden. Nieuw decor, frisse kleuren, oneindig veel keuze in drank en verrassend goed en betaalbaar eten. Hier eten gezinnen, collega’s, stelletjes en vriendengroepen. Mensen die in de buurt wonen of werken en elkaar op deze plekken vaak meerdere keren in de week tegenkomen. Zo’n zaak hadden we voor ogen.”

Eten, bier en spirits

Van Kinsbergen heeft een uitgebreide, bijzondere borrelkaart. De voorgerechten kun je delen, vlees komt van een houtskoolgrill en ook voor vegetariërs en visliefhebbers is er volop keus. De gigantische bar heeft 15 tappunten met veel Engelse en Amerikaanse speciaalbieren, cider en natuurlijk de bekende bieren uit Nederland en België. “Doordeweeks zijn we open van 11:00 tot 1:30 uur en in het weekend van 10:00 tot 2:30. Laat ontbijt, lunch, diner of een borrel in de middag of laat op de avond behoren dus allemaal tot de mogelijkheden.”

Omdat de gastropub ook bekend staat om zijn spirits of te wel sterke (heldere) drank, heeft Van Kinsbergen ook een grote keuze aan gin, vodka, rum, whiskey, tequila en jenever. En niet alleen het standaardassortiment.  “We hebben zelfs een gin waarbij de ingrediënten in de ruimte zijn geweest.”

Grand Café 2.0

“We willen eigenlijk op een opnieuw uitgevonden grand café lijken. Het rare is dat de pub in Engeland wel met zijn tijd is gegaan, namelijk de gastropub. Veel vrouwvriendelijker, beter eten en gespecialiseerd in drank. Het grand café is dit niet gelukt. We zitten er nog wel, als we op stedentrip zijn, maar je gaat niet hip in een grand café zitten. Bij ons kan dat wel. We gebruiken eikenhout, heel veel lampen, en opnieuw uitgevonden kleuren. Hierdoor ontstaat er een frisse tijdloze sfeer. De bar is de aorta van onze zaak.”

Eigen design

Voor het interieurdesign tekende Patrick van Aller zelf, samen met ene goede vriendin Gisela Boersma. “Ik heb met veel partijen gezeten op het gebied van horeca interieur. Wat me vooral opvalt is dat deze partijen goed werk doen voor investeerders zonder horecakennis. Maar als je zelf ook een duidelijk beeld hebt, zijn sommige kosten gewoon veel te hoog bij dit soort partijen. Ik viel keer op keer van mijn kruk als ik een offerte kreeg. Gisela hoorde mij aan en binnen 48 uur kwamen we met het uiteindelijke ontwerp. We hebben onze begroting makkelijk gehaald. Kon het toch.”

 

Huisbier

Van Kinsbergen is niet alleen gastropub, maar ook brouwerij. “Wij hebben een Van Kinsbergen Pale Ale van 4,5 % vast op tap en zullen altijd een bier van het moment hebben uit eigen brouwerij. Momenteel serveren wij de Van Kinsbergen Wheat Ale van 4%. Door de tarwe net wat minder bitter dan de Pale Ale. Een ware doordrinker. In de winter willen we superludieke bijzondere bieren brouwen. Juist wat minder doordrinkbaar, maar wel erg bijzonder! We kunnen snel achter elkaar twee keer 250 liter brouwen. We ontvangen in november 2 CCT tanks van 500 liter en kunnen dan altijd twee bieren laten rijpen, terwijl de andere twee bieren al op tap staan. De brouwerij heeft roze tegels met een zwarte afwerking. Hij staat midden in de zaak en is te bekijken via een stalen wand met glas.”

Bierkaart

Van Kinsbergen heeft een speciale samenwerking met de Bierlijn. Dat bedrijf  verzorgt voor Van Kinsbergen speciale import uit de UK. “Veel blik, veel bitters. We proberen mensen echt een nieuwe bierervaring te geven in de kroeg. Veel bierliefhebbers bestellen dit soort bieren al thuis via een webshop, maar nu dus ook bij ons te bestellen. Verder hebben we natuurlijk Nederlandse paradepaardjes als Bird Brewery, Bronckhorster en Two Chefs, maar ook niet weg te denken Belgen als Karmeliet en Rochefort. We hebben 14 bieren op tap, waarvan 5 wisseltaps. De bieren op deze wisseltaps komen vaak uit Amerika of Engeland.”

Volgens Van Aller kan Van Kinsbergen dé bierhotspot van Den Haag worden. “Omdat wij bier bijzaak vinden. Maar we hebben wel een brouwerij. Elke zaak met een bierconcept doet hetzelfde. Baarden, tattoo’s, bbq, rvs en ga zo maar door. Wij wilden heel graag een vrouwvriendelijke sexy brewpub maken. Dat is gelukt en dat is wat dit concept uniek maakt.”

 

(Dit artikel is een uitgebreide versie van een artikel in de bierspecial van Entree, oktober 2018)

 

Reacties

Reactie toevoegen