101 Gowrie in Amsterdam

101 Gowrie in Amsterdam

Gek als het klinkt: het zijn onder meer expats die onze keuken doen heropleven. Precies zoals eerder Japanse chefs de ingedutte Franse keuken wakker schudden. Neem de Australische kok met Duitse en Japanse roots, Alex Haupt. Sinds vorig jaar kookt hij in zijn Amsterdamse restaurant 101 Gowrie. Bekijk foto's van de gerechten (gemaakt door Blanca Rodriguez-Arias) onder dit bericht.

“Ik wil laten zien dat de Nederlandse keuken meer is dan stamppot. Een outsidersbenadering helpt dan soms. Ik voel me bijvoorbeeld niet bezwaard om gerechten te herdefiniëren.”

Exciting
Toen Haupt van 101 Gowrie zo’n vijf jaar geleden naar Nederland verhuisde, kende hij alleen stroopwafels. Inmiddels weet hij beter: “Eén van Nederlands grootste exportproducten is Beemsterkaas. Maar als je dieper graaft, vind je meer kaasvariëteiten die zich kunnen meten met het beste van Europa. En dat niet alleen. Alles wat hier uit de zee komt is exciting om te gebruiken: zeewier, schaal- en schelpdieren, haring. Ook Nederlandse asperges zijn fantastisch.” 101Gowrie.com
 

Artikel delen