Met de komst van 212 in Amsterdam is in januari het eerste Nederlandse restaurant zonder tafels geopend. Gasten nemen namelijk plaats aan de bar, die is gesitueerd rondom de keuken. Niet voor niets wordt 212 ook wel een no table-restaurant of een grote chef’s table genoemd. Bekijk onder dit bericht de foto's van het interieur.
Eigenaren zijn Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, bekend uit de keuken van Bord’eau* in Amsterdam. Designbureau concrete verbouwde het pand, waar voorheen restaurant Breitner zat, volledig. Eigenaar Rob Wagemans: “De focus van het interieur ligt echt op de centrale keuken en de gastbeleving. 212 is verder vooral opgebouwd uit strakke materialen: roestvrij staal voor alle werkbanken en het natuurlijke eikenhout van de bar, vloer en het plafond zorgt voor een warme sfeer.
Eigen besteklade
Opvallend: iedere gast heeft een eigen hangende lampje en een handgemaakte besteklade. De enige eyecatcher, buiten de keuken om, is het artwork van streetartist Sliks.” Het no table-concept is overigens al wel bekend in het buitenland. Zo werd in 2012 Blanca** in New York geopend, waar plek is voor slechts twaalf personen. Ook in Parijs en Hamburg zijn dit soort restaurants te vinden.
Design: concrete