4x in het oog springende bierhotspots door heel Nederland

4x in het oog springende bierhotspots door heel Nederland

In alle delen van het land komen bierliefhebbers samen voor opvallende bieren in dito bierbars, niet alleen in ‘bierepicentrum’ Amsterdam. Dit zijn een aantal in het oog springende bierhotspots in Alkmaar, Assen, Vijlen en Den Haag.


Boscafé ‘t Hijgend Hert

1. Boscafé ‘t Hijgend Hert, Vijlen

In de Vijlenerbossen, aan een zandweg tussen Vijlen, Epen en Vaals, ligt Boscafé ‘t Hijgend Hert. Het huisbier van het café komt uit België. Hierover zegt Isabel van der Vleuten, bedrijfsleider: “Het Hertbier wordt in Homburg gebrouwen bij een Waalse brouwerij, hier net over de grens. Het bier is dus echt een bier uit de streek. Qua marge en verkoop zijn de huisbieren de toppers in ons assortiment.” Ze vervolgt: “De highlights op de bierkaart zijn verder natuurlijk onze eigen bieren: Hert Blond, Hert Bruin en Stout Hert. Daarnaast zorgt de Alliantie van Biertapperijen elke maand voor een machtig mooi bier. Als gasten wandelend of fietsend ons terras hebben bereikt, zijn ze vaak toe aan een lekker glas blond uit de tap. Ons Hert Blond draait dan ook als een tierelier, maar ook de witbieren gaan erg goed.”


Herberg De Koppelpaarden

2. Herberg De Koppelpaarden, Assen

Frank van Urk, bedrijfsleider en biersommelier: “De Koppelpaarden is een bruin speciaalbiercafé, dat sinds 2003 gevestigd is in Assen in een historisch pand. De tijd heeft hier stilgestaan, maar het bieraanbod zeker niet. De helft van de zestien tapkranen wisselt wekelijks en ook het aanbod bieren op fles en in blik is gevarieerd en wisselend, met bieren uit binnen- en buitenland.” Wat staat er op de bierkaart? “We hebben een diverse, vernieuwende en uitgebreide bierkaart. Van elke bierstijl staat er wel een aantal bieren in de koelkast. Elke week voegen we ook nieuwe bieren aan het assortiment toe en niet alleen op de tap. Ook bijzondere, grote flessen kunnen altijd besteld en gedeeld worden: van gelimiteerde Oude Geuzes tot Amerikaanse stouts.”


Proeflokaal de Boom

3. Proeflokaal de Boom, Alkmaar

Richard Moerkerk, internationaal biersommelier en winnaar van Entrees wedstrijd Bierspecialist in de Horeca 2019: “In Proeflokaal de Boom hoef je nooit alleen te zitten. Het is een plek waar jong en oud elkaar ontmoet en uitgaat. We hebben een prachtig groot terras en een knus, ouderwets bruin café. Daarnaast is de kennis en kunde van het team erg belangrijk. Gasten komen binnen en vragen ons: Waar heb ik trek in?” Over de bierkaart zegt Moerkerk: “We zijn begonnen met gave, stabiele bieren en brouwerijen bij elkaar te zoeken en daaruit is de kaart opgebouwd. Daarna heb ik alle bieren in grafieken gezet zodat ik zeker weet dat er voor iedere smaak iets bij is. Verder houden we een ruim wisselassortiment op zowel tap, fles als in blik, zodat we elke week drie à vier nieuwe bieren kunnen aanbieden.”


Kompaan BeerBar

4. Kompaan Beerbar, Den Haag (Haagse Binckhaven)

Jeroen van Ditmarsch, mede-founder, brouwer en mede-eigenaar van Kompaan Bier over Kompaan BeerBar: “Het is onze industriële thuishaven van waaruit we alles ondernemen. We brouwen hier onze Kompaan-craftbieren in het volle zicht van de gasten. Het brouwhuis zit recht tegenover de bierbar met twintig tapkranen, die tegen een wand van zeecontainers is gemonteerd. Onze bieren op de kaart dekken inmiddels de hele range aan bierstijlen af. We komen geregeld met specials, er zit dus voldoende beweging in het assortiment. De Levensgenieter, onze NEIPA (New England IPA) is by far de grootste hardloper. Hij is met 4,5% heel toegankelijk en fris, heeft niet dat heftig hoppige van een Amerikaanse IPA. Een mooi instapbier voor mensen die de overstap willen maken van pils naar speciaalbier. En ons spektakelbier is Running with Scissors. Dit is onze splinternieuwe Lobster Saison (6,1%), waaraan twintig verse kreeften tijdens het brouwen werden toegevoegd. We zijn ze zelf gaan halen in Zeeland; een unieke samenwerking met United Fish Auctions.”

Op de hoogte blijven van het nieuws in de horeca? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Artikel delen