4x Nederlandse ontwerpers in het buitenland

4x Nederlandse ontwerpers in het buitenland

Overal ter wereld vinden we ontwerpen terug van onze eigen Nederlandse ontwerpers. We noemen vier inspirerende projecten. Voor als we straks weer makkelijk(er) de grens over kunnen!

Tekst: Iris Kranenburg

4x Dutch Design in het buitenland

Nederlandse ontwerpers_Marcel WandersNederlandse ontwerpers_Doha

Mondrian Doha in Qatar – Marcel Wanders studio

Al sinds de opening in 2017 is Mondrian Doha in Qatar in het Midden-Oosten een absolute eyecatcher. Het interieur van het vijfsterrenhotel is ontworpen door de Nederlandse designstudio Marcel Wanders studio en behoort tot de horecagroep SBE. Er zijn 270 kamers en acht f&b-gelegenheden. De studio maakte alles op maat en verdiepte zich volop in de Arabische cultuur, die dan ook overal terugkomt. Je vindt er gigantische zuilen met gouden patronen, de typische sfeer van een ‘souk’ (markt), een levensgrote boom van bloemen, mozaïektegels en glas-in-loodelementen. De studio ontwierp meerdere prestigieuze horecabedrijven, heeft het designlabel Moooi en lanceerde het kunstboek ‘Rijks, Masters of the Golden Age’. Het exterieur van Mondrian Doha is ontworpen door South West Architecture.

Nederlandse ontwerpers_H Hospitality

Nieuw restaurantconcept van Radisson – H-Hospitality

Hotelketen Radisson ontwikkelt een nieuw restaurantconcept en gaat dat in verschillende landen uitrollen (locaties nog onbekend). Het wordt een toegankelijk Italiaans concept waar de pizzaoven, shared dishes uit kleurrijke schalen en het aperitief centraal staan. Ronald Huiskamp, eigenaar van het Nederlandse designbureau H-Hospitality, is gevraagd voor het ontwerp. “De voor Italië kenmerkende materialen, zoals terrazzo, leer, terracotta en marmer, zijn op een moderne wijze in het interieur verwerkt. De vloer is een combinatie van granito-tegels en licht eikenhout. De wanden hebben een diepblauwe lambrisering en lichte stucco-afwerking, met modern Italiaans artwork.” Twee elementen trekken de aandacht: de centraal geplaatste open keuken met eetcounter en de barcounter met de opvallende backbar, die bestaat uit drie gebogen nissen.

W Hotel in Osaka – concrete

Eerder dit jaar opende het 27 verdiepingen tellende W Hotel in het Japanse Osaka, met op de bovenste etage de Extreme Wow-suite. Designbureau concrete ontwierp sowieso voor het hele hotel een echte ‘wow experience’. Die begint al bij de entree en loopt door via de bars, lounges en Franse brasserie Oh.lala... naar het strak vormgegeven wet-deck. Neon, felle kleuren en extravagante onderdelen uit het nachtleven worden afgewisseld met minimalisme en natuurlijke elementen. Designer Bart de Beer: “Concrete houdt van bold statements. Er mag gelachen worden, het hoeft allemaal niet zo serieus. Wij zijn trots dat het ons is gelukt om in een vrij gesloten land als Japan, met eigen regels in de cultuur en de bouw, een hotel te realiseren dat er precies zo uit ziet zoals wij het bedacht en ontworpen hebben.”

Royal Opera House in Londen – Paul Linse

Na een pitchfase werd Paul Linse gevraagd voor de restyling van verschillende ruimtes van het Royal Opera House in Londen, waaronder het restaurant, de bar en de wachtruimtes. In 2018 rondde hij de transformatie af. “De stijl is warm en omarmend. Het bladgouden plafond weerspiegelt de ruimte en de vloerbedekking dempt en zorgt voor een ingetogen luxe. Ook vind je er objecten uit decors van beroemde opera’s en mochten we een keuze maken uit oorspronkelijke kostuumschetsen van grote internationale couturiers. Om voor zo’n gevestigd instituut, de belangrijkste opera ter wereld, ruimtes te mogen creëren is een enorme eer.” Linse won er internationale prijzen mee (Best Bar & Restaurant Award en Public Space Prize). Hij ontwierp eerder onder andere Rijks*, hotel The Dylan (restyling) en De Plantage (allemaal Amsterdam).

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Artikel delen