Bar Piquette draait om verboden drankje

Bar Piquette draait om verboden drankje

Vrijdag 28 mei opent in Amsterdam Noord Bar Piquette, een groot pop-up terras met uitzicht op het IJ. Het terras staat in het teken van de ideale Franse boeren picknick waar het gelijknamige en verboden drankje ‘piquette’ wordt geserveerd, een licht alcoholisch én licht sprankelend wijnproduct dat Franse boeren vroeger maakten van de restproductie van de druiven. Door ouderwetse regelgeving is het drankje verboden, maar het team van Bar Piquette wil het oude dogma doorbreken.

 

Bar Piquette experimenteert

Met het lanceren van Bar Piquette wil het team laten zien dat het tijd is om te experimenteren met het toelaten van piquette in Europa. Volgens de wetgeving mag een product alleen wijn heten als het uit de sap van de druiven wordt gemaakt en niet van schillen. Daarnaast mag volgens de regels alleen de boer en zijn familie de piquette drinken.

Amsterdam

Circulair product

“Toen wij hoorde dat de ouderwetse regelgeving de belemmerende factor was in het lanceren van zo’n mooi circulair product hebben we tegen wijnmaker Tom Veugen gezegd dat we gewoon een bar moesten beginnen om te laten zien dat het wel kan” zei Joost Aartsen, mede-oprichter van Tosti Horeca, die de exploitatie van de zomer pop-up Bar Piquette voor zijn rekening neemt. “Er zit nog zoveel smaak in het restproduct na het persen. Het is zonde dat nog niet iedereen daarvan kan genieten,” zegt Veugen van Chateau Amsterdam, die vorig jaar meer dan 7.500 kilo aan druivenschillen had moeten weggooien als hij er geen piquette van had gemaakt.

Piquette d’Amsterdam

Door de toevoeging van wat bronwater en een snufje suiker aan de most (druivenresidu) gaat het drankje opnieuw fermenteren. Hierdoor ontstaat Piquette d’Amsterdam, een heerlijk, laag alcoholisch zomerdrankje met een lichte bubbel en beetje spannende natuurwijn smaak. En gewoon gemaakt in Amsterdam Noord.

Bar Piquette

Amsterdamse boeren picknick

Dat het zomerdrankje alleen door boeren en hun familie gedronken mag worden belemmert het concept niet. Integendeel. Bar Piquette herwaardeert het boerenleven en serveert de producten in de puurste vorm. “We bakken ieder uur baguettes af die je gratis krijgt bij onze huisgemaakte dips en verschillende smaken boter. Je kan gewoon een mooi stuk lokaal fruit van de Fruittuin van West bestellen of een goed stuk Hollandse kaas. Niet te moeilijk, wel heel lekker,” aldus Joost Aartsen.

Zonnig terras

Door de gunstige locatie, achter De Kromhouthal aan het IJ heeft het grote terras tot laat zon. De vierkante meters in Noord zijn minder schaars dan die in het centrum en het terras is zo opgebouwd dat het een heerlijke aanschuifplek voor grote groepen kan worden deze zomer. Als het weer mag natuurlijk.

Petitie voor Piquette

Of piquette een product is voor de toekomst is bepalen de bezoekers van het terras. Men kan namelijk een petitie tekenen voor het legaliseren van de verkoop van piquette. Tekenen 5000 mensen de petitie? Dan gaat het team door met de strijd om piquette legaal te maken in Europa!

Artikel delen