[Geopend] Botanero in Rotterdam

Botanero Drinks & Botanas in Rotterdam is geopend.  

Tekst: Ingmar Voerman 

Botanero aan de Mariniersweg in Rotterdam is de langverwachte, gloednieuwe cocktailbar (annex restaurant) van cocktail- en agavegoeroe David Trampe en de succesvolle Rotterdamse horecaondernemers Ron de Jong en Dave Heijnen. Trampe: “Botanero is een cocktailbar waar je gewoon lekker kan eten én echt alles vers en huisgemaakt is”.

Botanas

Een botanero is een Latijns-Amerikaanse mix van een bar, restaurant, cantina en proeflokaal tegelijk. Geheel volgens de traditie van een botanero krijg je bij iedere cocktail een botana (hapje) van het huis, volgens het credo ‘snacken wat de pot schaft’. De bar serveert cocktails, bieren, wijnen en Zuid-Amerikaanse gerechten met een Rotterdamse twist.

Cocktails 

Op de cocktailkaart staan populaire klassiekers met originele, huisgemaakte twists van o.a. citroensherbet, rabarberijs of eekhoorntjesbrood-infused bourbon. Van Margarita tot Old fashioned, van Negroni tot Pornstar Martini. Maar de signature cocktail van de bar moet wel de Paloma van de tap zijn, een mix van blanco tequila en een huisgemaakte grapefruit-rabarbersoda met jasmijn.

Agave Spirits 

In Botanero spelen Mexicaanse agave spirits tequila en mezcal een grote rol, naast o.a. Jamaicaanse rum, lokale gin uit Schiedam en zelfgestookte wodka. De exclusieve collectie spirits is te vinden achter de groots opgezette bar, samen met de muurschildering van de bevriende mezcalero Valentin Cortes, dé eyecatchers van de zaak. Het interieur design is verzorgd door Tamara de Jong en Trampe zelf.

Half man/half agave

Trampe is een van de iconen van de Rotterdamse cocktailscene, met een ellenlange staat van dienst als bartender voor legendarische bars als Blender, Dr. Rotterdam en als Brand Ambassador voor het Schiedamse Loopuyt Gin. Maar de meeste mensen zullen Trampe anno 2020 kennen als ‘Half man/Half agave’: de man met een passie voor - en kennis van -  de Mexicaanse agave spirits tequila en mezcal. Niet voor niets presenteerde Trampe afgelopen december het Taste Forum Blanco Tequila voor Entree, waarvan het artikel in de maarteditie zal verschijnen.

Zelfgemaakt mezcal

In 2017 bracht Trampe als eerste Europeaan ooit zijn eigen, zelfgemaakte mezcal uit. Gemaakt samen met de mezcal-familie Cortes uit Oaxaca, Mexico. Agave de Cortes David Trampe Edition is inmiddels een gegeven in de betere bars des lands. En inderdaad, als eerbetoon en blijk van respect prijkt de schildering van mezcallero Don Valentin Cortes aan de muur in Botanero.

Artikel delen