Box Sociaal opent nieuwe restaurants in Amsterdam en Rotterdam

Box Sociaal opent nieuwe restaurants in Amsterdam en Rotterdam

Begin juni opent Box Sociaal, een all day Australian brunch en dinner café, een tweede locatie hartje Jordaan in Amsterdam en in de zomer 2024 staat een opening in Rotterdam gepland. Eigenaren zijn Alex Than Aye en Yudhi Srinivasan. Zij openden in 2018 de eerste Box Sociaal in Amsterdam.

Amsterdam

Met de opening in juni van Box Sociaal hartje Jordaan komt voor de oprichters en eigenaars Alex Than Aye en Yudhi Srinivasan, een eind aan een zoektocht die anderhalf jaar geleden al startte. Daar is een grotere keuken en ook biedt de nieuwe keuken extra mogelijkheden buiten de kaart om: waaronder het inblikken van de huisgemaakte sauzen en cocktails, zodat gasten hun Box Sociaal favorieten mee naar huis kunnen nemen.


Rotterdam

Aan het eind van de zomer 2024 opent een derde vestiging in Rotterdam-West. De zaak opent in een hoekpand aan de 2e Middellandstraat, is 180 m2 groot en heeft een (zonnig) terras van ruim 70 m2. Binnen is ruimte voor 70 gasten en buiten voor ongeveer 120 gasten. Het interieur verzorgt Nintynine Interior Design Studio en zal hetzelfde zijn als de locatie in de Jordaan. Wat je kan verwachten? Sferen uit de Franse bistro gemixt met een American diner. “We hebben een unieke stijl die we weer laten zien op deze nieuwe locatie in Rotterdam. Het wordt een casual zaak waar je gezellig dineert of voor een snelle kop koffie gaat.” Than Aye en Srinivasan gaan de zaak zelf runnen en willen in de toekomst nog meer vestigingen openen. De volgende komt dit jaar al. Waar? Dat houden de ondernemers nog even geheim!

Hoe het begon

Voor de totstandkoming van de eerste Box Sociaal op de Plantage Middenlaan in Amsterdam-Oost, moeten we verder terug en naar de andere kant van de wereld. Naar Sydney, Australië om precies te zijn, waar twee reislustige en (horeca)vrienden en huisgenoten het plan opvatten om samen een zaak te beginnen. Beiden verliefd geworden op de Europese lifestyle viel de keuze op Amsterdam. Een stad in een land dat in hun ogen alles al had, behalve… een all day brunch-cultuur. Met de intentie het beste uit de rijke Australische brunch-cultuur naar Nederland te brengen landde het tweetal in juni 2017 op Schiphol. Negen maanden later was de eerste Box Sociaal een feit.
Yudhi Srinivasan: ‘In Australië is de gemeenschap enorm belangrijk en voor ons is dat niet anders. Voor Australische begrippen is Amsterdam klein, bewoners hebben recht op hún plekje. Wij zijn daarom van het begin af aan uitgegaan van onze buren. Als die niet bij je willen komen eten, dan doen we iets niet goed. Brunches en diners zijn ons beproefde recept voor good times. Daarmee willen we mensen samenbrengen. Vandaar onze naam.’

Made from scratch

Driekwart van de kaart, van de burgerbroodjes tot de ketchup, burgerpasteitjes, worsten, mayonaise en chai-siroop, wordt in huis gemaakt. De bespoke cocktails incluis. De kaart verandert minimaal twee keer per jaar en de focus ligt zogezegd op huisgemaakt, duurzaam en lokaal, met hier en daar ook een vette knipoog naar Nederlandse klassiekers. De gerechten zijn overwegend vegetarisch, of hebben een vegetarische optie. Bewezen Box Sociaal Classics zoals de Shak Attack, de Parmy, de Sociaal Standard en Kim’s Taco, waarvan de kip gecoat is met Gohijung glazuur, staan ook op de kaart van Box Sociaal Jordaan. Evenals een selectie natuurwijnen en speciaalbieren. Het Amsterdamse ontwerpburo ninetynine is verantwoordelijk voor het interieur dat ’s avonds de intieme sfeer ademt van een laagdrempelige gastropub waar good food, good fun en good friends de sleutelwoorden zijn.Alex Than Aye: ‘Als chef-kok heb ik een enorme passie voor producten en als het op kwaliteit aankomt doen we geen concessies. Ook niet op de kwaliteit van de service. Mensen stappen ergens binnen voor het eten, maar komen terug omdat ze zich welkom voelen. We hebben het geluk inmiddels over een heel hecht team te beschikken dat dit als geen ander begrijpt en ons Box Sociaal-gedachtegoed op alle fronten vertaalt naar een neighbourhood hangout waar de buurt ook écht graag komt en zich thuis voelt.’ 
 
Artikel delen