Cilinder in Groningen: cocktailbar, bistro, vegan restaurant en nachtclub in één pand

Cilinder Bar Groningen

Cilinder in Groningen: cocktailbar, bistro, vegan restaurant en nachtclub in één pand

In een oud-schoolgebouw aan de Oosterstraat in Groningen zit sinds 2022 Cilinder, een knallende combinatie van niet-alledaagse tophoreca met Cilinder Bar & Bistro, nachtclub OOST en vegan restaurant Achterwerk. De Groningse horecaondernemers Erik Beeftink, Lennart Deddens, Jorn Canrinus, Peter Torenbosch en Bram Steenhuis zijn de drijvende krachten achter het project. Vorig jaar openden ze de bar en bistro, nadat het restaurant en de nachtclub een paar jaar geleden al openden. “Iedere stad heeft een plek zoals Cilinder nodig."

Tekst: Ingmar Voerman
Foto’s: Sjoerd Knol

Niet mainstream

Cilinder is de naam van het overkoepelende concept en opende in september 2022 haar deuren in het pand waar sinds 2016 nachtclub OOST en sinds 2017 vegan restaurant Achterwerk gevestigd zijn. Beide concepten vervulden een belangrijke rol in het Groningse uitgaansleven, als pioniers op het gebied van zowel elektronische muziek als fine vegan cuisine. "Met de komst van de bar en bistro, en dus Cilinder als totaalconcept, maken de alternatieve nachtclub en het restaurant een kwalitatieve doorstart."

“Achter de schermen en op het gebied van exploitatie doen we alles samen”, zegt Steenhuis. “Maar je kan het restaurant, de club en de bars als losse concepten zien. Het is een pand vol horeca die niet standaard of mainstream is."

Deddens: “Het toffe is dat de kwaliteit van drank, eten en uitgaan echt is waar mensen voor komen. Dit doen we in een pand met een eigentijdse uitstraling, met een natuurlijke rauwheid. Het pand was behoorlijk rauw, dit hebben we zo gelaten. Dit moet echt de plek zijn waar je vrienden uit het buitenland mee naartoe neemt als je iets bijzonders wil laten zien."

*Tekst gaat verder onder de foto

Nachtclub_OOST_Cilinder_Groningen
Nachtclub OOST in Groningen

Verschillende horeca

Steenhuis: “De verschillende horeca vullen elkaar goed aan. Cilinder Bar, een high end-cocktail- en bierbar, heeft bijvoorbeeld veel overlap met beide andere concepten: de elektronische, underground muziekstijl van OOST heeft zeker raakvlakken met de muziek in Cilinder Bar, en de kwalitatieve vegan keuken hebben Achterwerk en Cilinder Bistro gemeen. Daarnaast passen cocktails voor of na het diner goed, net als voorafgaand aan een avond naar OOST.”

De samenwerking is ontstaan in de lockdown, vertelt Steenhuis. Samen met zijn zakenpartner Jorn Canrinus runde hij dit pand en exploiteerden ze al enkele jaren de club en het restaurant. “We besloten dat we wilden stoppen omdat er effectiever gebruik moest worden gemaakt van de ruimtes in het pand. Met z'n tweeën durfden we dit niet aan. Toen spraken we Peter Torenbosch (mede-eigenaar The Boilermaker Group, The Stockroom en Boel Groningen en Leeuwarden, en inmiddels ook Cilinder) over zijn idee voor een nieuwe bar-club. Gezamenlijk keken we al naar locaties, maar waarom zouden we dit niet in het huidige pand doen?”

*Tekst gaat verder onder de foto's

Gerecht_Cilinder_Bar_Groningen Cilinder_Bar_Groningen_Gerecht

Foto links Achterwerk, foto rechts Cilinder Bistro

Cilinder Bistro

Beeftink: “We hebben alleen de naam van de inpandige vegan snackbar ‘Snackwerk’ veranderd in Cilinder Bistro, omdat de ‘snacknaam’ geen eer deed aan de kwaliteit van de gerechten en niet past bij de high-end cocktails van Cilinder Bar. Erg trots ben ik op onze oester van aubergine met oesterblad en citroenparels van chef Fareeda van Sepia in Groningen. De aubergine wordt sous-vide met kombu (Japans zeewier) gegaard, voor die vlezige textuur en zilte smaak.”


Cilinder Bar & The Stockroom

De Cilinder Bar bestaat uit een high end-cocktail - en bierbar, met kwaliteit als gemene deler. In beide bars worden natuurwijnen geschonken, en zelfs bijzondere ‘wilde’ bieren. “Onze speakeasy cocktailbar The Stockroom (winnaar van de Entree Award 2019 voor Best Cocktailbar -gelegen in dezelfde straat, red.) draait veel om de geschiedenis van cocktails, om de klassiekers”, vertelt Deddens.

'Bij Cilinder kijken we naar de cocktailinnovatie van de afgelopen tien jaar'

Beeftink: “Cilinder Bar is wat vrijer en losser allemaal, maar wel met dezelfde, hoge kwaliteit. De muziek staat hier harder, je mag in de bar staan en de cocktails zijn moderner. Het aantal cocktails op een avond ligt ook hoger, hiervoor werken we ook met nieuwe technieken en maken we bijvoorbeeld meer highballs. Speciale highballs maken we ook in club OOST, tof om te zien hoe dit aanslaat.

Steenhuis: “Cilinder is meer uitgaan dan The Stockroom: in muziek, volume, snelheid. Het zijn ook twee bars ineen natuurlijk, de cocktail- en bierbar. De oppervlakte waar cocktails voor worden gemaakt en gedronken is daarmee veel groter.”

*Tekst gaat verder onder de foto

Clinder_Bar_Groningen-1
Cilinder cocktailbar in Groningen

Toekomst

De focus ligt volgens Steenhuis nu op de details, op het finetunen van de concepten. “Het is natuurlijk niet makkelijk geweest om tijdens corona opnieuw op te starten en uit te breiden. Het mag allemaal iets minder rauw, zonder dat het die charme verliest.”

Deddens: “We kunnen zeker nog veel meer uit dit pand halen. We hebben 900 vierkante meter aan ruimte. Er worden hier al veel grote events gegeven in de verschillende ruimten, maar er ligt nog zoveel potentie. Een volgende stap zou een indoor festival kunnen zijn.”

Eigenzinnige cocktails

Lennart Deddens“Aristotelis Lempedidis is manager van de cocktailbar, met een enthousiast team van bartenders”, zegt Beeftink. “75% van de cocktailbartenders van Cilinder is opgeleid bij The Stockroom. Hij heeft een eigen cocktailstijl die mooi samengaat met Cilinder. Hij is een groot tiki-fan, maar in Cilinder krijgt de tiki-blijheid een eigenzinnige twist.

Zijn cocktailcreatie The Wise Monkey laat dit goed zien. Het is een shaken cocktail met Mezcal Verde, Cointreau, kiwi-shrub, tonkasiroop en limoensap, geserveerd in een gebroken (halve) kokosnoot. Op de kaart staan verder meer eigenzinnige cocktails met spirits als genever, rum, tequila, bourbon en gin en bijzondere ingrediënten als paprika, shiitake, sojasaus, huisgemaakte amaro en kruiden als kamille en hibiscus.”

Deddens (foto hierboven): “De cocktails van Cilinder zijn toegankelijk, maar van de hoogste kwaliteit. We spelen met de trends en worden bijgestaan door een creatieve keuken, die ons helpt met huisgemaakte ingrediënten. De bar is ook vegan, wat betekent dat we niet met ingrediënten als Worcestershire sauce, room, eieren, schuim en bepaalde spirits kunnen werken maar creatieve alternatieven moeten bedenken.”

Artikel delen