Op vrijdag 19 april opent de gloednieuwe Bar Stroom haar deuren aan de Maasboulevard in Rotterdam. De nieuwe horecazaak huist in het voormalig tropische zwembad Tropicana, en het huidige BlueCity. Gasten kunnen hier straks genieten van lokaal gebrouwen biertjes, verspillingsvrije mocktails en een plant-based menukaart.
Foto's: Florine van Rees (eten en drinken) en Hielke Grootendorst (sfeer)
Bar Stroom werkt samen met lokale boeren, vernieuwende voedselondernemers en Rotterdamse cultuurmakers om verandering teweeg te brengen. Op het bord, in het glas én op het podium.
“Dat klinkt misschien complex, maar geloof ons, als je straks op het zonnige terras uitkijkt over de Maas, met een rotterzwam bitterbal en een circulaire mocktail in de hand, dan weet je: die verandering smaakt naar meer,” vertelt Thibaud Ducoulombier, de bedrijfsleider van de nieuwe horecazaak aan de Maasboulevard.
Plantaardige chef en ambassadeur van Het Nieuwe Nassen Pepijn Schmeink heeft de menukaart samengesteld. Het Nieuwe Nassen is een lokale beweging van Rotterdamse restaurants, voedselondernemers, natuurinclusieve boeren en brancheorganisaties die de voedseltransitie op de kaart zetten. Op het menu van Bar Stroom staan lekkere, gezonde en seizoensgebonden gerechten met lokale gewassen, bodemverbeteraars en zo veel mogelijk producten van ondernemers uit BlueCity.
Falafel gemaakt van groente-afval, pasta van regeneratieve gewassen en plantaardige köfte van gluten: de producten van ondernemers uit BlueCity belanden in Bar Stroom op het bord. Ook de iconische oesterzwammen van Rotterzwam, gekweekt op eigen koffiedik, verschijnen op tafel in de vorm van rendang of een bitterbal.
De drankkaart sluit naadloos aan op het eten met onder andere wijn in herbruikbare flessen van Retour de France, natuurwijn van Far Out Drinks, lokale thee van Wilderland, circulaire biertjes van in-house brouwerij Vet & Lazy en mock- en cocktails met Roze Bunker.
De fruitslagers van het laatstgenoemde merk leveren met hun fruitsiropen een duurzaam alternatief voor frisdranken. Want waarom zou je water verplaatsen als dit gewoon uit de kraan komt? Door water pas op het laatst toe te voegen, wordt er veel transport en onnodig verpakkingsmateriaal bespaard. “Bovendien werken ze met reststromen en lokale kruiden, die de biodiversiteit vergroten.”