Nieuwe cocktailbar Fitz's Bar in Amsterdam: Londense beleving in Amsterdam

Header foto - Fitz's Bar

Nieuwe cocktailbar Fitz's Bar in Amsterdam: Londense beleving in Amsterdam

Fitz’s Bar is de nieuwe, sfeervolle cocktailbar van het Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park in Amsterdam. Een luxueuze en weelderige bar, geïnspireerd op de ‘roaring twenties’. Barmanager Nick Vrielink: “We willen de Londense hotelbar-beleving naar Amsterdam halen, en doen alles om de gast een onvergetelijke avond te bezorgen.”

Tekst: Ingmar Voerman 
Foto's: Pillows Hotels

Fitz’s Bar wil een warme drinkervaring bieden waarin de gast zich zeer welkom voelt. En dat begint al bij de eerste begroeting, zegt barmanager Nick Vrielink. Oogcontact, een glaasje water, een bakje olijven. “Het zit in de details. De gast moet zich vanaf binnenkomst gezien voelen. We willen gasten verrassen met bijzondere smaakcombinaties, maar bovenal moeten ze een fijne avond beleven. Daarvoor zijn we hier. Het liefst doen we dat met mooie cocktails, maar een biertje of een goed glas whisky is ook meer dan goed!”

'De gast moet zich vanaf binnenkomst gezien voelen'

Vrielink omschrijft Fitz’s Bar als een intieme, servicegerichte cocktailbar. Niet groot, maar intiem met 33 zitjes en zeven plekken aan de bar. De stijl van de bar is klassiek, bartenders gaan gekleed in witte jasjes met zwarte dassen. Ook het glaswerk ademt die sfeer. De cocktails zijn klassiek van stijl, maar modern in uitvoering – met nieuwe ingrediënten, technieken en bereidingen. Dit contrast geeft de bar zijn bijzondere karakter, zegt Vrielink. Op de cocktailkaart prijken nu negen cocktails, en drie non-alcoholische cocktails. Zijn barteam bestaat verder uit de Hongaars-Turkse bartender Emrah Szabó, die medeverantwoordelijk is voor het neerzetten van de cocktailbar. Ruggero Celentano en Luca Gislon vormen de Italiaanse garde achter de bar.

Fitz's Bar - Cocktail

Essence No.5

De hardloper van de cocktailkaart is de prijswinnende Essence No.5, gebaseerd op het wereldberoemde parfum van Chanel. Een bruisende, fruitige en florale cocktail met sandelhout en vanille infused Bobby’s jenever, Quaglia Rabarbero-likeur, rozenlikeur, perzik-jasmijn soda en een aroma van oranjebloesem. De kaart balanceert tussen modern en klassiek, legt Vrielink uit. “Zo hebben we zelfs een tiki-klassieker als de Mai Tai in een modern jasje gegoten. Deze heet nu de My Tie, een onverwachte cocktail met William George Rum, Plum van Emperical Spirits, dennennaalden en blauwe bes.”

pagina 3 - inzet - Essense No. 5 Fitzs-Bar-20 groot pagina 4 - inzet drunkin donut Fitzs-Bar-Bites-01 groot

Exclusieve spirits

Voordat Fitz’s Bar afgelopen november openging, kreeg Vrielink de vrije hand van het hotel om niet alleen de cocktailkaart te vormen maar ook de selectie spirits samen te stellen. Hij vertelt dat een mooie selectie dranken achter de bar te vinden is en dat de allermooisten in de vitrinekasten staan. “De instap-spirits komen altijd al uit het premium segment en van daaruit gaan we naar ultra-exclusief, denk aan kostbare en exclusieve whisky’s, rum en cognac.”

“Neem Amerikaanse bourbon-whiskey als voorbeeld. We beginnen bij de premium bourbon Woodford’s Reserve, vanuit daar kan je door naar de exclusieve bourbon van Michter’s en eindigen bij de mega-exclusieve Blanton’s. We kiezen allereerst op smaken en stijlen, zo proberen we ook alle smaakprofi elen en stijlen van rum te laten zien, afkomstig van alle verschillende (ei) landen. Kwaliteit is het belangrijkste criterium. We hebben zeker ook lokale spirits op de kaart, maar alleen als ze een meerwaarde vormen.”

Fitz's Bar - Cocktails

Martini’s

De naamgever van de bar, auteur F. Scott Fitzgerald, leefde in de tijden van de roaring twenties. De bar ademt deze sfeer, en de namen van de cocktails verwijzen ook naar legendes uit die tijd, zoals Coco Chanel en Scott Fitzgerald, legt Vrielink uit. “Voor onze cocktail Fitz’s Martini maken we onze eigen vermouth van left over-champagne, op smaak gebracht met botanicals. Nu zijn dat rozemarijn, tijm, kardemom, korianderzaad en roze peper. Hier kun je met het seizoen mee spelen, denk steranijs in de winter en kamille in de zomer. Op onze tweede cocktailkaart krijgt de Martini zijn eigen podium. Hierin kun je kiezen voor de basisspirit (Roku gin of Haku Vodka), het toevoegen van een essence, vermouth en garnering. We maken ons volgende menu iets minder klassiek, verlaten dan de roaring twenties en laten heel de cocktailevolutie zien tot aan de moderne tijd. Deze kaart wordt nog uitgebreider: tot wel twintig cocktails, van een nog hogere complexiteit en niveau.”

Fitz's Bar - Cocktail 1

Bar bites

De cocktailbar werkt veel samen met de keuken en de patisserie, wat leidt tot bijzondere garneringen als de gouden chocoladereep bij de Gold Bar cocktail (zie recept). Ook de bar bites zijn speciaal ontwikkeld voor de cocktailbar en geschikt om met de hand te eten. Belangrijk voor bar food, vindt Vrielink. De ‘must try’ is volgens hem de Drunk ’n Donut (foto onder), een donut met poedersuiker, Koreaanse gefrituurde kip en chipotle.

De lange bar heeft een groot cocktailwerkstation, waarachter je gemakkelijk met twee man kan werken. De laatste toevoeging aan de bar is de driprail van Collins Bar Systems. Het donkere en sfeervolle interieur is verzorgd door Studio Linse, dat het interieur van het gehele Pillows hotel ontwierp. Klassiek, luxe, stijlvol en donker met fijne pluche zitjes en krukken, mooie stoffen en fraai houtwerk. Vrielink: “Paul Linse heeft iedere ruimte in het hotel zijn eigen karakter gegeven, dat is echt bijzonder om te zien. Fitz’s Bar is letterlijk het hart van het hotel, gelegen in het souterrain. Het is de plek om de avond te beginnen met een aperitief, en na het dineren weer terug te komen voor een digestief. Ook is iedereen natuurlijk welkom om de hele avond bij ons te blijven genieten van de cocktails, bar bites en onze collectie speciale spirits!”

Recept Gold Bar

pagina 4 - inzet KADER Gold BarFitzs-Bar-38
Ingrediënten:
  • 50 ml Woodford’s Reserve bourbon
  • 10 ml Tempus Fugit Creme de Cacoa a la Vanille
  • 5 ml Tonka bean syrup
  • 3 drops Angostura Bitters infused met kaneel
  • 1 drop Mandarin essence 
Werkwijze:

Stir alle ingrediënten met ijs en strain in een whiskyglas gevuld met een groot ijsblok. Garneer met een huisgemaakte gold bar (mini chocoladereep met bladgoud)

Artikel delen