22 juni t/m 23 juli: culinair concept De Maaltuin bij Bijlmerbajes in Amsterdam

De Maaltuin - Bijlmerbajes - Header

22 juni t/m 23 juli: culinair concept De Maaltuin bij Bijlmerbajes in Amsterdam

De Bijlmerbajes, bekend als de eerste sociale gevangenis van Nederland, kent een geschiedenis vol (spannende) verhalen. Hoewel de deuren van de gevangenis gesloten zijn, biedt het rijdende restaurant De Maaltuin een gelegenheid om deze verhalen te ontdekken en te beleven tijdens een culinair diner. Van 22 juni tot en met 23 juli zijn bezoekers welkom in de Bijlmerbajes om zich onder te dompelen in de bijzondere geschiedenis. Naast de Bijlmerbajes editie zal de Maaltuin ook nog op Paleis Soestdijk, Soesterberg, Slot zuilen en Muiderslot neerstrijken.

Leven als in een gevangenis

Als sociale gevangenis was het doel van de Bijlmerbajes om gevangenen te resocialiseren. Er waren geen tralies en het normale leven werd zoveel mogelijk nagebootst. Zo waren er bijvoorbeeld regelmatig optredens van, onder andere, Herman Brood.

Tijdens het evenement duiken gasten in het leven dat de gevangenen destijds hadden en krijgen ze mee hoe zij de gevangenis beleefden. Ook wordt er in de verhalen van de cipiers gedoken. Door middel van kunst en creativiteit worden bezoekers meegezogen in de vele gebeurtenissen van destijds.

De route loopt deze editie door het hoofdgebouw, langs de check-in, courtyard en wasruimte. Hier bevinden zich onder andere rauwe, gestripte ruimtes die voor de gelegenheid voorzien worden van passende aankleding zoals aan elkaar geknoopte lakens, tralies en de vele celdeuren. Zo krijgen bezoekers de volledige ervaring.

Lees verder onder de foto.

De Maatluin

Een plek vol verhalen

Nederlands' eerste sociale gevangenis kent veel verhalen waarbij je mond openvalt van verbazing.  Alle klassieke, beruchte verhalen komen aan bod, zoals de ontsnappingspoging die we uit de films kennen, waarbij lakens aan elkaar werden geknoopt. Of de absurde poging waarbij een man of 8 gezamenlijk een biljarttafel optilden en door het raam smijten.

Geen klassiek ‘bajesmenu’

De Maaltuin wil haar gasten altijd kennis laten maken met gerechten geïnspireerd op de plek waar de editie neerstrijkt. De gerechten zijn geïnspireerd op typisch gevangeniseten, maar worden in een modern en culinair jasje gestoken. Zoals bijzonder lekker, sappig stoofvlees van kalf. Gemaakt met een kruiden mousseline dat uren heeft gegaard en een heerlijke rode bietensoep.

Deze gerechten worden niet zomaar voorgeschoteld, gasten moeten natuurlijk wel een écht gevangenis diner ervaren. Om te voelen hoe het is om een ‘bajesklant’ te zijn, mogen gasten hun soep zelf ophalen. Ook het stoofvlees wordt op een typische manier geserveerd: direct uit stoere, grote pannen.

Lees verder onder de foto.

De Maatluin - Bijlmerbajes - Gerecht

Over De Maaltuin

De Maaltuin laat bezoekers op een unieke manier kennismaken met bijzondere locaties. Door een diner, gerechten met een verhaal en live muziek ontdekken de gasten het bijzondere verhaal van de locatie. Naast de Bijlmerbajes editie zal de Maaltuin dit voorjaar ook op Paleis Soestdijk en Soesterberg neerstrijken.

Artikel delen