[Preview] De Roode Leeuw in Amsterdam

[Preview] De Roode Leeuw in Amsterdam

De Roode Leeuw aan het Amsterdamse Damrak, het iconische familiebedrijf dat al honderd jaar bestaat, heeft na een langdurige verbouwing, een enorme transformatie ondergaan. Bekijk onder dit bericht impressies van het interieur en foto's van de gerechten.

De bekende witte serre is ingeruild voor een stalen frame met Parisienne attitude. Grote ramen bieden goed zicht tot diep in de langwerpige ruimte.  De ruimte is nu lichter, zowel door de frisse tinten en sierlijke prints, als de moderne lichtconstructies op het plafond. Maar het verleden is niet compleet vergeten. De klassieke fluwelen banken, houten panelen en originele tegelwerk zijn flink afgestoft en geïntegreerd in een fris design van befaamd architecte Evelyne Merkx – wie tevens verantwoordelijk is voor het ontwerp van de serre. De karakteristieke rode kleur is nog altijd terug te vinden in de details.

Hollandse haute cuisine
Ook op de witmarmeren tafels worden nog altijd Hollandse gerechten geserveerd. Echte Hollandse haute cuisine. Rogvleugel met pastinaak en tandoori-uien, runderborst met zuur en gepofte quinoa of coquille met mandarijn en een sorbet van komkommer. Een dessert van rode biet en ontbijtkoek toe.

Geschiedenis
Het bruiste in De Roode Leeuw gedurende het begin van de 20e eeuw. Het gebouw, dat metaforisch diende als toegangspoort tot de stad, was een ontmoetingsplek voor handelsreizigers en zakenmannen. De grote vergaderruimtes, kegelbanen en biljartzalen werden al gauw omgebouwd tot hotelkamers om het nijpende ruimtegebrek te verlichten. In 1935 werd het open terras omgetoverd tot de befaamde overdekte serre.  Na het overleven van de economische crisis en de Tweede Wereldoorlog is het er weer tot leven gekomen. Waar De Roode Leeuw in zijn bestaan meerdere keren naar nieuwerwetse tijden is gebracht, onderging het nu de grootste transformatie tot nu toe.

 

 

 

Artikel delen