Previews: deze 10 restaurants openen dit jaar nog!

10 nieuwe restaurants

Previews: deze 10 restaurants openen dit jaar nog!

In de tweede helft van 2023 gaan er weer een hoop nieuwe restaurants open. We geven in dit artikel 10 previews. Waaronder een nieuwe culinaire hotspot op Texel en een project in Leiden van een chef die zijn sporen verdiende bij De Librije*** en Joelia*. Benieuwd naar deze én de andere plannen? Je leest het hieronder in het overzicht!

Tekst: Nadine Muijt

1. Pastoe Foodbar in Utrecht - half augustus 2023

Horecaondernemers Monique de Meijer en Frank Kuipers, ook bekend van Bij Guusjes en Op Zuid in Utrecht, openen medio augustus de deuren van Pastoe Foodbar op Rotsoort in Utrecht. Het komt op de plek waar voorheen de restaurants De Zagerij en Het Ketelhuis te vinden waren. Bij Pastoe vormen de voormalige stookruimte en houtzagerij weer één geheel.

"Pastoe wordt een plek waar iedereen zich thuis kan voelen op elk moment van de dag; voor een kop koffie met iets lekkers, een zakelijke lunch, een diner met een groep vrienden of een spontane borrel tot laat", vertelt Monique de Meijer. Gasten kunnen binnen plaatsnemen, of op het zonnige terras aan het water. Het menu heeft diverse gerechten met een Italiaans-Mediterrane twist.  

Pastoe Foodbar 3

Pastoe Foodbar in Utrecht

2. A BEAUTIFUL MESS IN AMSTERDAM - april 2024

A Beautiful Mess opent binnenkort een nieuwe vestiging op de begane grond van het nieuwe kantoor van Booking.com, aan de Oosterdokskade in Amsterdam. Momenteel heeft A Beautiful Mess - een horecaconcept ontwikkeld door de stichting Refugee Company - twee ‘community cafés’ in Utrecht en Arnhem. Tot februari 2024 was er een pop-uprestaurant aan de Linneausstraat in het Amsterdamse Manor Hotel.

Bij A ­Beautiful Mess krijgen mensen die naar Nederland zijn gevlucht de kans om praktijkervaring op te doen. De winst gaat naar leer-werkprogramma’s. Met uitzicht over het IJ biedt het nog te openen restaurant straks ruimte aan 120 gasten. In het restaurant staat delen centraal.

Het menu biedt daarom een scala aan mezze: kleine gerechtjes geïnspireerd op recepten uit de landen van herkomst van de medewerkers. Van de Levantijnse tot de mediterrane keuken, en van gerechten uit Eritrea tot Oekraïne. In de grote open keuken wordt een traditionele sai-oven geplaatst, een bolle metalen bakplaat waar straks verse flatbreads op worden gebakken.

Daarnaast zijn er een terras en evenementenruimte voor kookworkshops, vergaderingen, optredens en presentaties (125 tot 165 gasten). Fleur Bakker is ceo van Refugee Company en A Beautiful Mess.

A Beautiful Mess in Amsterdam
A Beautiful Mess in Amsterdam

3. Beso by Simonis in Scheveningen - September 2023

In september opent het restaurant Beso By Simonis in Scheveningen van de familie Simonis, die nog meer visrestaurants bezit waaronder Catch en Encore. Het pand is gebouwd naast de visafslag. Het restaurant dat een internationale uitstraling krijgt, bevat 160 zitplaatsen binnen en het terras 120. Op de begane grond bevindt zich een grote open keuken waar mensen aan kunnen zitten.

Aan het roer Naomi Simonis en Alain Simonis. De naam, die 'kus van Simonis' in het Spaans betekent, is in lijn met de keuken. In de nieuwe zaak zullen namelijk authentieke Spaanse gerechten geserveerd worden, maar dan in een nieuw jasje. Het nieuwe jasje zal het servicelevel en het internationale karakter van Spaanse restaurants omhoog krikken. Dat mist vaak nog in restaurants die deze keuken voeren, vindt Alain Simonis. Op de kaart zullen gerechten als paella, inktvis en gamba's komen te staan.

Simonis is een familiebedrijf met liefde voor vis. Wat eind 19e eeuw begon als een palingrokerij is nu uitgegroeid tot meerdere vis(speciaal)zaken, inmiddels onder leiding van de vierde generatie.

Preview Simonis 3-1 Preview Simonis 1


Beso by Simonis in Scheveningen

4. BAR BOWIE IN DEN HAAG - BEGIN SEPTEMBER 2023

Bar Bowie in het Regentessekwartier in Den Haag wordt een wijnbar en restaurant met een Frans-Mediterrane bistrokeuken. Eigenaren zijn Jan Willem van der Zee en Bas van der Elst, tevens eigenaren van café Franklin aan het Valkenbosplein en brasserie Walter Benedict op de Denneweg in Den Haag.

Gasten kunnen straks bij Bar Bowie elke dag terecht voor lunch, borrel of een uitgebreid diner. Ook kunnen gasten spontaan binnenwandelen voor een pilsje aan de bar of een glas wijn op het zonnige terras. Op de kaart komen eenvoudige gerechten met 'hartverwarmende smaken'. De keuken werkt graag seizoensgebonden. Op de wijnkaart staan Franse wijnen centraal, maar er zijn ook wijnen uit andere landen op de kaart te vinden.

Bar Bowie

Bar Bowie in Den Haag

5. BAR ALASKA IN ROTTERDAM

Derk Jan Wooldrik, mede-eigenaar van Café Marseille in Rotterdam, opent samen met zijn dochter Hester Wooldrik en partner Marieke Den Dulk: Bar Alaska in de Rotterdamse wijk Crooswijk, in het oude pand van Obst & Gemuse. Om deze plek te realiseren zijn de ondernemers een crowdfunding gestart. In korte tijd hebben ze al ruim 30.000 euro opgehaald om de op Berlijn geïnspireerde zaak aan de Kerkhoflaan te openen.

Bar Alaska wordt een ode aan Rotterdam, en is geïnspireerd op  internationale eethuisjes uit Berlijn. "Ik heb een speciale band met Berlijn. Vroeger heb ik er opgetreden met mijn punkband. Met mijn dochter ben ik laatst terug geweest. We hebben veel van die kleine, gezellige tentjes gezien. Simpel, lekker eten en goede wijnen. Precies wat past bij een bruisend eetcafé in Crooswijk." aldus Wooldrik. Hij is al veertig jaar actief als kok, DJ en ondernemer.

Bar Coorswijk

v.l.n.r. Hester Wooldrik, Derk Jan Wooldrik en Marieke den Dulk

6. REX in Nijmegen - augustus 2023

In augustus opent REX, een all day bar & restaurant, de deuren op het NYMA terrein in Nijmegen. Op dit rauwe en industriële terrein bevinden zich drie grote fabriekshallen waar 150 ondernemers zich gaan vestigen. Het restaurant heeft een groot terras en bevindt zich in een van de opvallendste gebouwen van het gebied.. Gasten kunnen er straks ontbijten, koffie drinken, dineren en borrelen. Horeca Sfeermakers is verantwoordelijk voor het design. 

Rick Holtjer en Emely Daoud zijn de eigenaren achter het concept. De inspiratie voor REX hebben ze opgedaan tijdens hun vele reizen over de wereld. Bij REX eet en drink je de smaken die je terugvindt rondom de Middellandse Zee. De keuken speelt graag met smaken en combineert daarom soms meerdere landen op één bord. Zo kun je er straks krokante aubergine met citroen, duqqa (Midden-Oosters kruidenmengsel), gegrilde tuinbonen en zwarte knoflook eten. Of gepocheerde eieren met labneh, chorizo jam, groene kruidenolie en pita. 

Rex_Nijmegen_Horeca Sfeermakers
REX in Nijmegen

7. 11 Bar & Kitchen in Hoofddorp - september 2023

Het voormalige kantoor van de ABN-AMRO Bank aan het Marktplein 11 in Hoofddorp ondergaat momenteel een metamorfose.In september opent hier 11 Bar & Kitchen de deuren. De ruime zaak, die valt onder de BenKom Group, is straks te vinden op de begane grond van het pand. Ook komt er een terras.

De toegankelijke horecazaak is ontworpen door designbureau ESTIDA. Aan de voorkant is het een grandcafé, achterin staan biertafels, die groepen voor twee uur kunnen afhuren. De bar is prominent aanwezig over de lengte van de zaak.

ELF in Hoofddorp ELF in Hoofddorp_2


11 Bar & Kitchen in Hoofddorp

8. Het Kook Atelier op Texel - augustus 2023

Op 150 meter van het wad, aan de oostkant van Texel, opent deze zomer de nieuwgebouwde locatie van Het Kook Atelier. Het restaurant bestaat al sinds 2018, maar is de afgelopen jaren een paar keer heropend op tijdelijke locaties, waaronder in een eventtent, glazen kas, en op een aantal pop-upplekken. De vaste locatie komt in hotel Op Oost, dat open is sinds 2020.

Ondernemers Valerie Jongeneel en Joram Timmerman, ook eigenaren van het hotel, bouwen er een oase voor de liefhebber van de botanical en Nordic cuisine. Het vaste menu dat gasten straks geserveerd krijgen, bestaat uit in totaal vijftien smaakmomenten (teasers, amuses en gerechten) en heeft de toepasselijke naam Served by Nature. 

Op Oost op Texel_3
Gerecht van Het Kook Atelier op Texel

 

9. Café Visscher in Leiden - september 2023

De Rotterdamse chef Arie Visscher, die zijn sporen verdiende in onder meer de sterrenkeukens van Joelia in Rotterdam en De Librije in Zwolle, opent in september zijn eerste eigen zaak: Café Visscher. Dit doet hij samen met Singha Witteman, Paul Herman en Theor Verplancke. Het restaurant huist aan de Stationsweg in Leiden, op de plek waar Van Buuren te vinden was.

Gasten kunnen bij Café Visscher brunchen, lunchen, dineren en borrelen. Too Many Agencies is verantwoordelijk voor het design. Je vindt er straks kristallen kroonluchters in de serre, een grote bar met hotelachtige uitstraling. "Café Visscher krijgt het gevoel van een moderne, kosmopolitische bistro. Rijk en luxe, maar door de warme kleuren bijzonder uitnodigend."

Café Visscher
Café Visscher in Leiden

10. On Other Drugs in Rotterdam - eind 2023/begin 2024

De voormalige limonadefabriek aan de Rotte in Rotterdam Noord krijgt een nieuwe invulling. Rotterdammers Michelle van Woensel en Dave Grosjean hopen eind 2023 of begin 2024 On Other Drugs (OOD) te openen. Daarvoor hebben ze een crowdfunding opgestart met als doel minimaal 300.000 euro ophalen.

OOD heeft naast een restaurant nog vier onderdelen. Naast eten is er ruimte voor flexwerken, massages, HIIT trainingen en yogalessen."On Other Drugs speelt in op het drukke en hectische bestaan van de stad en wordt een plek waar mensen zich op hun gemak voelen om productief te kunnen werken. Een goede verbinding tussen geest, lichaam en ziel is dé shortcut naar de gelukkigste, gezondste en meest levendige versie van jezelf. Vanuit deze gedachten is OOD ontstaan."

On Other Drugs_Rotterdam

On Other Drugs in Rotterdam

Artikel delen