Edwin Kats heropent restaurant Noble in Den Bosch: ‘Vol lef en vertrouwen de toekomst in’

Edwin Kats en restaurant Noble in Den Bosch

Edwin Kats heropent restaurant Noble in Den Bosch: ‘Vol lef en vertrouwen de toekomst in’

Nadat restaurant Noble in Den Bosch in april z’n Michelinster kwijtraakte, besloot patron-cuisinier Edwin Kats niet bij de pakken neer te gaan zitten. Na een periode van zelfreflectie volgde een complete metamorfose van het restaurant om er weer ‘een vette zaak’ van te maken. Nu is het vernieuwde Noble weer geopend. “We slaan een nieuwe weg in.”

Tekst: Roy Timmerman Foto's: Peter Hermeling, Bluemonque Creatives

Patron-cuisinier Edwin Kats heropende begin november zijn compleet gerestylede restaurant Noble in Den Bosch. Het fine dining-restaurant opende tien jaar geleden zijn deuren waarna een aantal toonaangevende en onderscheidende jaren volgden, met als bekroning een Michelinster in 2016. Daarna volgden een aantal mindere jaren waarin gastheer Willem-Jan Klomp in 2019 plotseling overleed, corona alles overhoop gooide en Noble tot overmaat van ramp afgelopen april de Michelinster kwijtraakte.

Wake-upcall

“Dit laatste heeft ons zeker wakker geschud”, zegt Kats, tijdens een viergangenlunch waarin hij vaste gasten en een select gezelschap kennis laat maken met het gerestylede restaurant. “Ik was in shock toen ik het hoorde. Na de eerste klap was het tijd voor zelfreflectie, jezelf kwetsbaar durven op te stellen en in te zien dat er dingen fout gegaan zijn.”

Nieuwe weg inslaan

Na een intensieve SWOT-analyse, gesprekken met vaste gasten en personeel werd besloten om de geplande verbouwing van maart 2024 te vervroegen naar afgelopen oktober. “We konden niet langer wachten”, zegt Kats. “Noble moet weer een vette zaak worden: eigentijds en tevens tijdloos, sfeervol en warm.”

'Noble moet weer een vette zaak worden: eigentijds en tevens tijdloos, sfeervol en warm'

Hij vervolgt: “Zoals het verkrijgen van een Michelinster extra omzet met zich meebrengt, betekent het verlies van een ster ook omzetverlies. Door de restyling naar voren te halen verwacht ik dat het een positieve uitwerking heeft op het aantal reserveringen en het een extra motivatie is voor het team. Hiermee slaan we een nieuwe weg in met Noble.”

*Tekst gaat verder onder de foto's en het grijze kader

Interieur-Restaurant-Noble-DenBosch
Interieur restaurant Noble in Den Bosch

Noble Kitchen* in Cromvoirt

Naast restaurant Noble in Den Bosch is Edwin Kats ook patron-cuisinier van Noble Kitchen* dat zich bevindt in een iconisch pand op het terrein van Bernardus Golf in Cromvoirt. Sinds 2020 heeft dit restaurant een Michelinster.

Iedereen moet zich thuis voelen

Het nieuwe Noble is van 70 naar 55 gasten gegaan, legt Kats uit. “We hebben de akoestiek verbeterd, waardoor er meer rust ontstaat en we meer comfort bieden. De sfeervolle bar voor een aperitief, informele borrel of etentje is gebleven, net als de prachtige private dining voor een zakelijke of feestelijke maaltijd.”

Ondanks het feit dat het topsegment van de horeca het momenteel moeilijk heeft vanwege teruglopende omzet en personeelsschaarste, was Kats vastbesloten om te investeren en ziet hij de toekomst dan ook met lef en vertrouwen tegemoet: “Het door Pieter Laureys van TKI uit Kaatsheuvel ontworpen, compleet gerestylede interieur, creëert een ruimte die zowel eigentijds als tijdloos aanvoelt. We gaan ook weer op zaterdag open. Noble moet een plek zijn waarin iedereen zich thuis kan en moet voelen, zowel gasten als medewerkers. Want zonder medewerkers geen gasten!”

'Noble moet een plek zijn waarin iedereen zich thuis kan en moet voelen'
*Tekst gaat verder onder de foto's
Restaurant-Noble-DenBosch-Design
Interieur restaurant Noble in Den Bosch

SVH meesterkok

“Het is exact dertig jaar geleden dat ik geslaagd ben voor mijn SVH Meesterkok examen”, zegt Kats. “Ik was destijds pas 25 jaar en een van de jongste chefs die ooit die titel behaalde. Het is het hoogste examen dat je kunt behalen en een titel die blijft voor de rest van je leven! Het is iets waar ik nog steeds enorm trots op ben, ook omdat er nog maar 150 koks zijn die de SVH Meesterkok titel hebben en je toch in een mooi lijstje staat.”

Artikel delen