Sterrenrestaurant Da Vinci lanceerde wijn

Sterrenrestaurant Da Vinci lanceerde wijn

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een Limburgse witte wijn gelanceerd. De wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus en heeft de naam Cuvée Da Pé gekregen.

Cuvée Da Pé

De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus en is speciaal gemaakt voor eigenaar-sommelier Petro Kools van restaurant Da Vinci. De wijn heeft een beperkte oplage van 800 stuks.

Ontstaan van Cuvée Da Péwijngaard wijn cuvee da pe

De witte wijn met jaargang 2018 is gemaakt van 60% Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en 40% Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus en is deels gelagerd op nieuwe Franse eiken vaten. Deze bijzondere wijn is een prachtig voorbeeld van de samenwerking van twee Zuid-Limburgse wijndomeinen met Petro Kools van sterrenrestaurant Da Vinci. Van de exclusieve Cuvée Da Pé zijn slechts 800 flessen gemaakt.

Verleidelijk glas wijn

SVH Meestergastheer Petro Kools: “Ik ben er trots op dat deze speciale wijn vernoemd is naar mij. De cuvée is met veel kennis samengesteld door Stan Beurskens van St. Martinus en de signatuur is in nauw overleg met de familie Maessen van Wijngaard Kruisboom tot stand gekomen. De wijn zit geweldig in elkaar. De combinatie van de klassieke Chardonnay die de wijn diepte geeft en de frisheid en mooie zuurgraad van de Souvignier Gris levert in combinatie met de houtlagering een verleidelijk glas wijn op.''

''De cuvée heeft een uitgesproken smaak die frisheid combineert met botertonen en een kruidige hint en waarin de Chardonnay duidelijk aanwezig is. De wijn is niet alleen heel fijn om als aperitief te drinken, maar is ook gastronomisch breed inzetbaar. Hij combineert goed met vis en schaal- en schelpdieren, maar ook bij kalfsvlees en gevogelte.”

De Cuvée Da Pé staat bij restaurant Da Vinci op de kaart voor € 47,-, een glas kost € 9,50.

De wijn is tevens verkrijgbaar bij Wijngaard Kruisboom vanaf de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden op 19 en 20 september 2020.

Ambassadeur Limburgse wijnen

Petro Kools is al jaren een liefhebber en ambassadeur van Limburgse wijnen. Op de wijnkaart van restaurant Da Vinci staan tientallen wijnen uit de meest zuidelijke provincie van Nederland.

Petro Kools: “Vanaf de lancering van de eerste wijnen van Wijngaard Kruisboom in 2011 ben ik nauw bij het domein van de familie Maessen betrokken geweest. Zo maak ik jaarlijks de proefnotities van de nieuwe wijnen en was ik betrokken bij de keuze van de zo kenmerkende matglazen fles. De eerste jaren heeft Marcel Neven van voormalig Wijndomein Mauritius de vinificatie gedaan en vanaf jaargang 2018 heeft Stan Beurskens het advieswerk en de vinificatie overgenomen.”

Elk Jaar Anders

Wijngaard Kruisboom staat onder meer bekend om de ‘Elk Jaar Anders’ wijn, een kwaliteitscuvée van Chardonnay met een klein deel Gewürztraminer in telkens een andere verhouding. Petro Kools: “Van de jaargang 2018 heeft Stan Beurskens voor Kruisboom een ‘Elk Jaar Anders’ gemaakt, wat een geweldig mooie cuvée is geworden. Van de opbrengst 2019 heeft Kruisboom drie verschillende wijnen in de maak. De ‘Elk Jaar Anders’, een Chardonnay Puur, en een Chardonnay op eiken. De eerste twee worden, samen met de Cuvée Da Pé, gepresenteerd bij Wijngaard Kruisboom in de wijngaard in Klimmen tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden op 19 en 20 september 2020.”

Al 27 jaar Da Vinci

Restaurant Da Vinci in het Limburgse Maasbracht is sinds 1993 de trots van Margo Reuten en haar levenspartner Petro Kools. Restaurant Da Vinci, dat sinds 1999 in het bezit is van een Michelinster, staat bekend om zijn Limburgse gastvrijheid met veel persoonlijke aandacht voor de gast. Margo Reuten kookt modern uitgevoerde gerechten met vrouwelijke finesse op basis van de Franse klassieke keuken. De serviezen waarop de gerechten worden geserveerd behoren inmiddels tot haar signatuur.

In Petro’s Vinoteca ligt een collectie van ruim 1000 verschillende wijnen uit de hele wereld, waaronder een groot aantal Limburgse wijnen. De wijnkaart is door Wine Spectator onderscheiden met de Best of Award of Excellence 2020. Da Vinci is aangesloten bij Relais & Châteaux en Alliance Gastronomique. Door de jaren heen mocht het paar diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder de titel SVH Meestergastheer en Sommelier van het jaar 2009 voor Petro Kools.

Prijzen en onderscheidingen Margo Reuten

Culinaire onderscheidingen van Margo Reuten zijn onder meer: eerste vrouwelijke SVH Meesterkok 1990, Lady Chef of the Year 1996, Gault&Millau Chef van het Jaar 2012, Grand Chef Relais & Châteaux 2013 en Woman of the Year Relais & Châteaux 2017. Op dit moment is Margo Reuten de enige vrouwelijke SVH Meesterkok met een Michelinster in Nederland.

Artikel delen