Café Nationaal in Den Haag is nieuw: Franse brasserie met Brusselse touch

Interieur en eten van Café Nationaal in Den Haag

Café Nationaal in Den Haag is nieuw: Franse brasserie met Brusselse touch

Horecaondernemer Maarten Hinloopen opende recent, samen met een compagnon, Café Nationaal aan de Prinsegracht in Den Haag. Het is zijn tiende horecazaak. De verbouwing van het Rijksmonument duurde twee jaar, maar Hinloopen is trots op het resultaat. “Café Nationaal is weer in ere hersteld.”

 

Tekst: Kristi Houtkamp

Allure

Maarten Hinloopen is eigenaar van onder andere alle horecazaken (oa de Zwarte Ruiter, VaVoom, Hoender & Hop, de Boterwaag) op de Grote Markt in Den Haag. Vanuit zijn kantoor boven de Zwarte Ruiter keek hij jarenlang uit op het fraaie hoekpand aan de overkant van de Prinsegracht. “Doodzonde vond ik het, dat het pand niet de allure kreeg die het verdiende. Jarenlang zat er een Chinees restaurant en daarna een fastfoodrestaurant. Ruim twee jaar geleden kwam het vrij. Ik stapte erin en wist ook direct wat ik ermee wilde: een klassiek-moderne brasserie met de grandeur van vroeger tijden. Een tweede leven voor Café Nationaal.”

'Het pand ademt zoveel sfeer uit dat je niet over het concept hoeft na te denken'

Oude elementen in ere hersteld

De verbouwing van het Rijksmonument uit de zeventiende eeuw duurde twee jaar. “Het kostte niet alleen veel tijd om alle vergunningen rond te krijgen, het hele interieur moest ook op de schop want er was van alles weggetimmerd, en er moest een verduurzamingsslag worden gemaakt.” Café Nationaal bestaat nu uit twee gedeeltes, met elk hun eigen sfeer. Voor vinden gasten de bar en het cafégedeelte, achterin gaan ze een lage trap op en komen ze in het restaurantgedeelte, dat doorloopt op de vide.

“Vroeger was dit een woonhuis met souterrain en bel-etage, daarna kwam er een winkel in met een gedeeltelijk verlaagde vloer en begin 1900 werd het een café. Dat kwam allemaal tevoorschijn en is in ere hersteld. Tel daar de mooie hoge plafonds met ornamenten, de trapjes, de wegschuiframen, maar ook de wandbekleding bij op en je hebt al sfeer. Je hoeft het dan eigenlijk alleen nog maar in te vullen met het concept dat daarbij past”, vertelt Hinloopen.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Café-Nationaal-Den-Haag-16

Kosmopolitische kaart

Een brasserie zoals je ze in Parijs vindt, maar dan met een Brusselse touch. Dat is het geworden. Een café waar service met een hoofdletter wordt geschreven. Dát vindt Hinloopen belangrijk. Voor de keuken trok hij chef-kok Jermaine Huisman (oa Capriole en Hotel Des Indes) aan. Op de kaart een menu met een Brusselse twist. Hinloopen: “Niet zo strak als de Franse keuken, maar kosmopolitisch zoals Brussel. Mooie producten, puur, uit het seizoen en goed van kwaliteit. Natuurlijk staan er brasserie-klassiekers op de kaart als oesters, coq au vin en tournedos frites, maar ook duinvoet coquilles en rogvleugel en op de drankenkaart naast talloze Franse wijnen, ook moderne cocktails.”

Trots

Hinloopen is duidelijk trots op het resultaat. “Ik stap niet zomaar in weer een nieuw avontuur. Een nieuwe horecazaak moet passen in mijn verhaal, ik moet het leuk vinden, én in de buurt van de Grote Markt zijn gevestigd.” Het liefst had hij het pand in eigen beheer gehad, maar dit lukt niet altijd. “Ik huur het van Stadsherstel, dat historische panden die verloren dreigen te gaan opkomen en verhuren. Een prachtig initiatief.”

Café-Nationaal-Den-Haag-2 Café-Nationaal-Den-Haag-1
Artikel delen