Ondernemerspaar opent Gastrofarm op Texel

Ondernemerspaar opent Gastrofarm op Texel

Begin dit jaar bezochten we op Texel de ‘gastrofarm-in-wording’ van Valerie Jongeneel en chef-kok Joram Timmerman. En toen volgde corona. Eind juli kon het ondernemerspaar dan toch eindelijk de deuren openen van gastrofarm op Oost, zij het op een iets andere manier.

Tekst Gerard Molenaar Foto’s Pim Ras en op Oost (o.a. Justin Sinner)

Valerie en Joram ondernemers GastrofarmJoram Timmerman heeft culinair bloed door de aderen stromen. De vader van de geboren Texelaar was chef bij het bekende Grand Hotel Opduin in De Koog. Valerie Jongeneel is van geboorte Rotterdamse, maar deels op het eiland opgegroeid, weer vertrokken en voorgoed teruggekomen. De twee ontmoetten elkaar ooit tijdens het oesters rapen op het wad, niet ver van de plek waar hun droom inmiddels werkelijkheid is geworden. De prachtige gastrofarm op Texel staat in een schitterende omgeving, die vrijwel alles biedt wat in het restaurant op tafel komt, met als extra iets wat schaars is: absolute rust.

Omzwervingen

Timmerman maakte carrière als f&b manager en als executive chef in het buitenland en kwam na veel omzwervingen terug op Texel. Jongeneel studeerde International Business, verbleef ook in het buitenland, maar kwam na een carrière bij Start People terug naar Texel, waar ze haar eigen bedrijf begon: Puur Zsa Zsa Zsu event- en projectmanagement. Ze organiseerde onder meer haar eigen events als het Beach Food Festival, Amusetour Texel, Film Food Event en WHIER horeca & hospitality inspiratie event.

Het Kook Atelier

In 2018 opende Timmerman in Den Burg restaurant Het Kook Atelier. Het werd een instant succes. De online reviews zijn unaniem lovend, het restaurant haalde de top 5 in de categorie Beste Nieuwkomers van Nederland bij The Fork Restaurants Awards, was nieuwkomer in de Lekker500 en werd ook overall winnaar van Texel Culinair. Toch heeft het maar iets meer dan een jaar bestaan; vorig jaar december sloot Timmerman de deuren alweer om samen met Valerie ‘op Oost’ ( het was ooit een eiland, vandaar het voorzetsel ‘op’, red.) restaurant Het Kook Atelier te heropenen als onderdeel van een totaalconcept waarvoor ze de term gastrofarm bedachten: suites, restaurants en events.

Gastrofarm op Texel, meer ROI met kamers

kamer gastrobar texelToen Entree op bezoek was, waren de mensen van het bouwbedrijf hard aan het werk en zijn Timmerman en Jongeneel aan het schilderen. Van een coronacrisis in de horeca was op dat moment nog geen sprake. We zagen de hotelkamers-in-wording. Allemaal met een fraai uitzicht. Eén suite heeft zelfs een 360 gradenpanorama

“Via via hoorden we dat dit object te koop kwam. Soms komen mooie dingen gewoon op je pad", zegt Timmerman. “Ons restaurant was een succes, maar als je kamers hebt, heb je gewoon een betere return-on-investment.” En zo begon het avontuur voor het ondernemersduo. "We willen wel events blijven doen. De gastronomische events blijven zeker bestaan en vormen een belangrijk onderdeel van bedrijf: suites – Kook Atelier – events,", zegt Jongeneel. “Juist het bundelen van onze kennis en ervaring maakt ons sterk.”

Ambacht en fine dining

fine dining gerecht gastrobarIn het nieuwe concept speelt lokale gastronomie een grote rol. Jongeneel: “Gasten kunnen gastronomische arrangementen boeken. We gebruiken alleen de ingrediënten waar wij echt achter staan. Onze amuses en gerechten zijn geïnspireerd op de seizoenen, wat het eiland ons biedt en we geven de groenten graag extra aandacht. Het vlees, de vis, schelp en schaaldieren die wij serveren zijn duurzaam, verantwoord en van dichtbij. Zo vind je ons regelmatig op het Texelse Wad voor zilte wildpluk en biedt ook onze eigen tuin een perfecte basis voor de lekkerste ingrediënten.

In de vernieuwde keuken van het Kook Atelier: komen het (ruwe) ambacht en fine dining samen op de grens waar zilt en zoet elkaar raken, met een Scandinavische inslag van kweken, foerageren en conserveren. We zijn aangesloten bij Dutch Cuisine. Dat betekent dat zelf geplukte, lokale groenten een belangrijke rol spelen. SGasten die bij ons logeren kunnen ook mee duizendblad plukken en oesters.”

Jongeneel kan met woorden al mooie beelden oproepen. Met haar ervaring in events en pr heeft ze ook helemaal geen pr-bureau nodig. “Genieten van wat het wad je te bieden heeft. Een plek waar je jezelf kan zijn. Een plek waar je in de watten wordt gelegd, maar waar je ook kunt ontspannen. Dat bieden we onze gasten.”

Aanpassingen door coronacrisis

De coronacrisis heeft de ondernemers gedwongen aanpassingen te doen. Gelukkig kunnen de geplande chefs table én zelfs een wine table doorgaan. “Het is een gekke tijd”, zegt Jongeneel. “We hebben veel vertraging opgelopen, maar sinds eind juli zijn we open en bieden we coronaproof suites aan met eigen opgang via de openslaande deuren aan de tuin. Het restaurant heeft een andere vorm gekregen, maar is vernieuwend en passend bij wat we voor ogen hadden. “Ik kook hier zoals we zelf leven, dus met pure ingrediënten”, zegt Timmerman. “Onze kracht ligt in de gastronomische arrangementen met het Served by Nature-menu van zeven gangen met producten uit de directe omgeving, op de wijn en olijfolie na. We bieden een bijzondere, lokale ervaring; gasten zullen Texel op een andere manier beleven.”

kruiden bloemen texelMet zijn buitenkeuken heeft hij extra mogelijkheden om culinair te verrassen. In de kamers zijn natuurlijke materialen terug te vinden, in lijn met het ontwerp van designbureau ESTIDA, dat aansluit bij de ideeën van de ondernemers: de natuur centraal. “We richten ons op de bewuste levensgenieter.”

Texel heeft ‘op Oost’ nu een bijzondere oase, niet te vergelijken met de andere horeca op het eiland. “Onze boodschap is ‘laat je verwonderen’, want dit is een plek waar je zintuigen worden geprikkeld. Onze droom komt uit.”

Artikel delen