Nieuw: bistro-cocktailbar Annabel in Den Haag

Nieuw: bistro-cocktailbar Annabel in Den Haag

Het gloednieuwe Café Annabel in Den Haag is een bistropub, dining room én een goede cocktailbar. De zaak wordt gerund door geboren gastheer en gelauwerd cocktailman Erikson Almeida Lima. Redacteur Ingmar Voerman zoekt hem op.

café annabel den haag bistro

Perfect moment

Na vele jaren in de Rotterdamse nachthoreca was Erikson Almeida Lima er wel klaar mee. “Ik heb ook gewoon een gezin.” Dus toen hij afgelopen najaar door Studio Rehab benaderd werd, kon de timing eigenlijk niet beter. “Ze vroegen of ik op deze locatie in Den Haag wilde komen kijken. Het basisconcept stond al en ik vond het gelijk tof. Annabel kwam echt op het perfecte moment op mijn pad. Het weerspiegelt waar ik momenteel sta in m’n leven, wat ik leuk, lekker en belangrijk vind. Hier kan ik mensen helemaal in de watten leggen, ze laten genieten en ze een goed gevoel geven.”

Oestertje klappen

De naam Annabel is bedacht door Studio Rehab en past volgens Almeida Lima gewoon. “Het bekt lekker, blijft goed hangen en is toegankelijk. Niet te hip, over vijf jaar is de naam nog steeds tof – net als het café!” Almeida Lima omschrijft Annabel als een spot waar je zo binnen kunt lopen: laagdrempelig en tegelijkertijd eten, drinken en service van hoge kwaliteit.

Maar niet alleen de naam, ook het meesterzet interieur en de zaak als geheel zijn tijdloos en benaderbaar. “De zaak heeft een sterke buurtfunctie”, legt Almeida Lima uit. “Je moet hier langs kunnen lopen en even een oestertje klappen met een mooi glas wijn erbij. Gasten die genieten van een borrel op het terras tegen een ondergaande zon; ik zie het al helemaal voor me. En op zondagmiddag gaan we toffe brunches doen, met bellini’s, oesters, eiergerechten en de beroemde bloody mary’s van Michael Ziengs.”

café annabel den haag cocktail

Onzekere tijden

Het klinkt allemaal geweldig, maar is openen tijdens een pandemie wel handig? Volgens Almeida Lima kan het twee kanten op. “Ik zie het zo: of dit is een meesterzet of het is fokking idioot! Maar ik ben superpositief en ik denk dat zodra de maatregelen niet meer van kracht zijn, de horeca in no time weer vol zit. Bovendien, als je iets koopt tijdens corona kun je hierin zelf bemiddelen; er is in de onderhandelingen zeker rekening gehouden met de onzekere tijd waarin we zitten.”

Hoewel alles deels weer open is, is Almeida Lima’s chef al vanaf 1 maart aan het werk. “We zijn gestart met eetpakketten, maar als we straks open mogen, wordt het echt druk. We hebben een jaar de tijd gehad om te bedenken hoe we het maximale uit onze zaak kunnen halen. Daar ben je ondernemer voor: alle verschillende scenario’s liggen klaar. Het ‘geluk’ van de pandemie is dat we bizar veel tijd hebben gehad om ons perfect voor te bereiden. Je kunt mij echt niets vragen wat nog niet geregeld is.”

gastropub & dining café annabel

Gastropub & dining room

De gerechten op het menu van chefkok Joris van Welzenis vallen te omschrijven als Franse klassiekers met Aziatische invloeden. Kreeft of bavette met Franse frietjes en kropsla, of denk aan wat avontuurlijkere gerechtjes om te delen, zoals gyoza’s, tuna taco’s, pulpo en artisjok met dragonmayo. Qua dranken biedt Annabel van alles, van een lokaal biertje tot koffie, en van huisgemaakte frisdranken tot cocktails.” Het mag dus duidelijk zijn dat Annabel meer is dan alleen een cocktailbar. Almeida Lima: “Bij eerdere zaken – Noah en Luster – riepen we altijd dat we een cocktailbar waren, maar dat doe ik nu bewust niet. Het draait hier om veel meer. Ik zeg liever dat je hier kunt eten en dat we ook toffe drankjes hebben. Zodra we open zijn, willen we de hele dag eten en drinken bieden, je moet gewoon altijd alles kunnen krijgen. Onze cocktails hebben toffe, complexe smaken, van fris en toegankelijk tot stevig en klassiek.”

Cocktailkaart

cocktailbar den haag

De cocktailkaart van Café Annabel bevat bekende cocktails met een eigen twist en echte signatures. Verder mixers, gin-tonics, zelfgemaakte craft soda’s en bottled cocktails, waaronder de Old Fashioned, Manhattan en Negroni. Head bartender Larry Soliana: “Die worden direct uit de ijskoude fles geschonken, over ijsblokjes, in een glas dat uit de vriezer komt.”

”Erg trots ben ik op het huisgemaakte Root Beer, gebrouwen op 5% alcohol, maar dat er ook in een alcoholvrije variant is. Ook de craft soda’s zijn uit eigen keuken, met smaken als mandarijn, yuzu en szechuanpeper. Alle siropen voor de soda’s en cock - tails zijn huisgemaakt, net als alle infusies in spirits. De mise en place is bovendien zo ontwikkeld dat de cocktails op de avond zelf, snel te maken zijn. We weten dat hier gespreid gedronken gaat worden – en mensen drinken zeker niet alleen cocktails – maar als iedereen tegelijk een cocktail besteld, dan moeten we daar wel klaar voor zijn.”

Samen ondernemen

Almeida Lima is er kortom klaar voor: de zaak, de kaart, het concept, alles is op orde. Toch heeft hij ook scherp voor ogen wat hij niet wil. “Wat we vooral niet willen, is belerend overkomen. Wij willen hier niet bekend staan als die hippe boys uit Rotterdam die wel even laten zien hoe het moet. Nee, het moet toegankelijk blijven, zodat we onze gasten kunnen meenemen in de ontwikkeling van ons aanbod. We kennen Den Haag nog niet, maar we weten dat de stad en deze buurt veel potentie bieden. We stellen ons nederig op en willen zoveel mogelijk samenwerken met lokale ondernemers en lokale leveranciers.”

cocktail_2 erikson-1
Eventuele opening Openen_combi_02-1
Opening_combi-1 Pagina 3b-1
Pagina 2_c_variant Pagina 2a
Pagina 3_a Pagina 2_b-1
Artikel delen