Geopend: restaurant PEQU in Amsterdam

Geopend: restaurant PEQU in Amsterdam

Wie restaurant PEQU in de Amsterdamse Jordaan binnenkomt, komt terecht in een zonnig stukje Frankrijk. Aan het roer staan Axel Boom (eigenaar), Tim Lenior (bedrijfsleider) en Juno Beets (chef). Benieuwd naar de foto's van het interieur én van de gerechten? Bekijk ze onder dit bericht!  

Restaurant PEQU is een stukje Frankrijk in de Amsterdamse Jordaan

restaurant pequHet zal je maar gebeuren: ben je na een grote verbouwing nét open, moet je vanwege corona weer dicht. Het gebeurde Axel Boom afgelopen maart. Jarenlang runde hij de restaurants Winkel 43 en Noordwest, allebei gelegen aan de Noordermarkt in de Amsterdamse Jordaan. Winkel 43, de horecazaak die zelfs internationaal bekendstaat om de dagverse appeltaart, runt hij nog steeds, maar Noordwest was volgens hem na veertien succesvolle jaren echt aan verandering toe. Noordwest werd dit jaar zodoende verbouwd tot PEQU. Sfeervolle knalgele banken, hoge en lage tafels en een lange bar sieren nu de langwerpige ruimte. Boom: "Het is een bijzondere plek waar gasten in een totaal ongedwongen sfeer kunnen genieten van een stukje Frankrijk onder de Hollandse zon."

Restaurant PEQU heeft groot terras

PEQU opende in maart, maar vanwege de lockdown moesten de deuren al snel weer dicht. "Ja, ongelofelijk balen", zegt de enthousiaste bedrijfsleider Tim Lenior. Hij is dan ook blij dat het restaurant inmiddels weer open is en hij weer gasten kan ontvangen. "Vanwege de restricties hebben we gelukkig ons terras mogen uitbreiden. Zodra de markt hier weg is, kunnen er veertig gasten op het terras plaatsnemen." Lenior is sommelier en werkte voorheen ook in Noordwest. Daarvoor was hij werkzaam bij fine dining-restaurant Jaspers aan de Ceintuurbaan in Amsterdam.

Op de kaart van restaurant PEQU

restaurant pequOp de kaart van PEQU staat mix tussen Franse klassiekers en moderne gerechten. Zo vinden gasten er gebakken zeetong, kreeft en côte de boeuf, maar ook steak tartare, salade nicoise en een charcuterieplank. Vers brood mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Lenior: "Ik fietste iedere dag langs de nieuwe vestiging van bakkerij Noé aan de Vijzelgracht (de derde vestiging in Amsterdam, red.). Hun zuurdesembrood is echt ontzettend lekker. Dat is de plek waar we ons brood nu vandaan halen." De menukaarten zijn verdeeld in een dag-, altijd- en avondkaart. De gerechten op de 'altijd-kaart', zoals artisjokhart met kruidenvinaigrette, kunnen de hele dag door besteld worden. "Hier kun je de hele dag borrelen, maar je kunt hier ook uitgebreid eten en of gewoon koffie komen drinken", zegt Lenior. 

De naam PEQU

Waar staat PEQU eigenlijk voor? Hierover zegt eigenaar Boom: "Altijd de beste versie van jezelf presenteren, dat is wat PEQU elke dag nastreeft. Bijvoorbeeld in de kwaliteit van het eten, de geserveerde wijnen en dranken en uiteraard in de vorm van vriendelijke bediening met altijd een goed humeur." Hij vervolgt: "Dat is dan ook de reden dat de naam PEQU gekozen is. Die verwijst naar de Engelse uitdrukking ‘to mind your P’s and Q’s’. Oftewel: zet je beste beentje voor. Dat is onze de filosofie." 

 

Artikel delen