GREEN Gastrobar in Amsterdam van Peter Lute open voor lunch én diner

Peter Lute en Green Gastrobar Amsterdam

GREEN Gastrobar in Amsterdam van Peter Lute open voor lunch én diner

Chef-kok en ondernemer Peter Lute en zijn vrouw en compagnon Marieke starten 2024 goed: GREEN Gastrobar in Amsterdam opent voor lunch én diner, De Kruidfabriek in Ouderkerk aan de Amstel gaat op de schop, de twee dochters stappen in het bedrijf en het zelfvoorzienende restaurant De Finale in de Noordoostpolder is in aanbouw.

 

Tekst: Kristi Houtkamp

GREEN Gastrobar van culinair ondernemers Peter en Marieke Lute is nu ook open voor het diner. “Na meer dan een jaar bijschaven en perfectioneren is het concept rijp voor een doorontwikkeling. Gasten kunnen vanaf nu vier dagen per week terecht voor de lunch én het diner”, vertelt chef en ondernemer Peter Lute.

Privélift naar de 26ste verdieping

Het kosmopolitische restaurant GREEN van Peter en Marieke Lute zit op de bovenste verdieping van het spectaculaire The Valley aan de Amsterdamse Zuidas en is onderdeel van de flagshipstore van het Italiaanse meubelmerk Molteni&C. De entree van het restaurant ligt verscholen achter in de winkel. Een privélift naar de 26ste verdieping versterkt het speakeasy-gevoel. Boven wacht een twee etages tellende showroom van Molteni&C – verbonden door een zwarte wenteltrap - die tegelijkertijd Green Gastrobar is.

Het restaurant is omringd door enorme ramen die een spectaculair uitzicht op de hoofdstad bieden. Het interieur heeft een minimalistische stijl en is een verlengde van de interieurwinkel beneden. Gasten zitten op stoelen en banken en aan tafels met marmeren bladen van het meubelmerk. Ook de kasten, hanglampen en kussen zijn van Molteni&C. De winkel en showroom, en dus ook het restaurant, zijn ontworpen door de bekende Belgische designer Vincent van Duysen.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Valley-Amsterdam-Green-Gastrobar

Vers, lokaal en van eigen grond

“GREEN staat voor pure ingrediënten, laagdrempelige gastvrijheid en topkwaliteit”, vat Lute samen. “Gasten vinden hier een ongedwongen sfeer, een gezellige plek waar zowel de keuken als de bar centraal staan. Bartenders shaken de lekkerste cocktails en onze chefs koken zoveel mogelijk met verse en lokale producten. Voor een groot deel komen die van onze eigen grond in de Noordoostpolder”, vertelt Lute.

'Gasten vinden hier een ongedwongen sfeer, een gezellige plek'

Samen met zijn vrouw Marieke kocht hij hier een paar jaar geleden een oude boerderij die zij laten verbouwen tot een volledig zelfvoorzienend fine dining-restaurant. “Sinds een aantal maanden wonen we er nu en ondanks de gigantische bouwput die het nu nog is, vind ik het er fantastisch. Met mijn handen in de aarde wroeten en zelf groenten planten en oogsten, geeft me zoveel inspiratie.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Gerecht-Green-Gastrobar
Gerecht Green Gastrobar

Vegetarisch is de basis

Op de kaart van GREEN staan veel groen(te)gerechten en The GREEN Table, een menu van acht vegetarische gerechtjes. “Onze basis is vegetarisch, groenten hebben de hoofdrol, maar wie denkt vlees of vis te zullen missen kan dat gewoon bijbestellen. Geen punt.”

Dochters stappen in De Kruidfabriek

GREEN is onderdeel van de Lute-groep, die verder bestaat uit On5th in de Johan Cruijff ArenA, LUTE Lekker Thuis en restaurant De Kruidfabriek in Ouderkerk aan de Amstel. Met De Kruidfabriek hebben Peter en Marieke Lute grootse plannen. “Er komt een flinke verbouwing aan, het concept wijzigt radicaal en het grootste nieuws: onze dochters Sara en Isabelle stappen in de zaak.” Verder zijn de ondernemers een oude boerderij aan het verbouwen in de Noordoostpolder. In ‘De Finale’ moeten land en gastronomie samenkomen. De opening is naar verwachting in het voorjaar van 2025.

Artikel delen