Jimmy Woo-man Casper Reinders keert terug: 'Ik wil focussen op het ontwerpen'

Casper Reinders

Jimmy Woo-man Casper Reinders keert terug: 'Ik wil focussen op het ontwerpen'

Met de opening van de Amsterdamse nachtclub Jimmy Woo zette Casper Reinders (53) in 2003 een nieuwe standaard in het nachtleven. Daarna opende hij bekende horecazaken als Lion Noir en de Chicago Social Club in Amsterdam. Na een aantal jaar op de achtergrond, keert hij nu terug in de schijnwerpers, als ontwerper. In de komende maanden openen er zeven restaurants met een design van zijn hand, waaronder Sherpa en restobar Massalia in Amsterdam. "Ik stond vaak aan het begin van een stroming."

Tekst: Nadine Muijt
Fotograaf portret: Bastiaan Woudt
Openingsfoto: Libertine Comptoir de Cuisine in Amsterdam, waarvan Reinders verantwoordelijk was voor het interieur

Je wilt je meer bezighouden met ontwerpen?

“Tijdens de coronaperiode ben ik goed gaan nadenken. Alles stond even stil. Ik had eindelijk tijd om terug te kijken op alles wat ik de afgelopen jaren gedaan had. Ik vind ondernemen leuk, maar de ontwerpkant trekt me meer. Ik wil ook geen verantwoordelijkheid meer voelen voor personeel."

"Inmiddels heb ik zeker veertig zaken ingericht. Restobar Badhuis in Amsterdam is de nieuwste en er lopen nog meer projecten. Waaronder Sherpa in Amsterdam en Restobar Massalia op het Amsterdamse Beukenplein. Ook ben ik bezig met een stripclub voor vrouwen en waar mensen dansen, in Rotterdam. De komende vier maanden worden er zeven restaurants geopend waarvoor ik het interieur heb ontworpen.”

'De komende maanden worden er zeven restaurants geopend waar ik het interieur heb ontworpen'

"Ik wil me focussen op ontwerpen en niet terugkeren naar de horeca. Toch ben ik bezig met het ontwikkelen van een nieuw horecaconcept, internationaal.  Ik kan er nog niet te veel over kwijt, maar dat zou nog wel eens een grote trend kunnen worden.”

*De tekst gaat verder onder de onderstaande afbeeldingen van Ashoka (links) en Nacional (rechts) in Amsterdam. Reinders heeft het interieur van beide zaken verzorgd.

Casper Reinders Ashoka in Amsterdam Casper Reinders Nacional in Amsterdam

Casper Reinders

  • Interieurontwerper
  • Mede-eigenaar Jimmy Woo, Amsterdam
  • Mede-eigenaar Chicago Social Club, Amsterdam
  • Mede-eigenaar Lion Noir, Amsterdam

Welke designtrends zie je op dit moment?

“Ik ben helemaal niet bezig met trends. Het past niet bij mij. Als je bezig bent met trends, loop je in mijn beleving achter de feiten aan. Je loopt voorop of je kopieert. Soms ontstaat ergens zomaar een trend. Mensen zijn enthousiast over iets in je zaak en gaan je volgen. Dat heb ik meegemaakt met Jimmy Woo, Lion Noir en Lounge Noa. Dat zie ik als een compliment."

*De tekst gaat verder onder de onderstaande afbeelding.
Casper Reinders interieur
Die zaken waarvoor Reiders het interieur heeft ontworpen: Libertine Comptoir de Cuisine, Ashoka en Nacional in Amsterdam (v.l.n.r.)

Welke tip zou je mee willen geven aan de jonge generatie ondernemers?

“Zonder tegenslagen kun je niet groeien. Ik merk nu dat dat ook echt zo is. Ondernemen is eng. Je moet durven om vooruit te komen. Ik heb de afgelopen jaren, als gevolg van de coronacrisis, heel veel shit over mij heen gehad. Gek genoeg heb ik daar het meest van geleerd. Ik zag toen dingen die niet klopten. Ik had de neiging om andere mensen te helpen, terwijl ik mij toen beter bezig kon houden met mijn eigen problemen."

"En ik zou zeggen: durf te doen. Ik heb constant tegen mensen gezegd dat ik mij wilde focussen op interieur, maar ik durfde het niet. Ik zat gevangen. Nu ik de stap richting het ontwerpen gezet heb, denk ik 'waarom heb ik dit niet eerder gedaan?'”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Door te leven. Ik laat mij inspireren door alles wat ik zie. Ik loop gemiddeld achttien kilometer per dag, dus kom behoorlijk wat tegen. Het rauwe New York is ook een grote inspiratiebron voor mij. Daar hebben mijn ouders gewoond. Ik schat in dat ik al zo’n 150 keer in New York ben geweest."

"Ik probeer niets na te maken. Ik probeer van uit mijn hart te werken. Ik doe mijn eigen ding, combineer verschillende stijlen en zoek de randjes op. Ik bouw sexy, en met een ziel. Ik denk dat vrouwen dat iets sterker herkennen dan mannen. Ik gebruik bijvoorbeeld heel veel oude lampen. Veel mensen in de horeca hebben mij daarin gevolgd. Soms dachten mensen dat ik iets niet voor elkaar zou krijgen. Neem bijvoorbeeld Lounge Noa. Later werd dit dé hotspot van Amsterdam.”

Waar droom je van?

“Ik ben op dit moment bezig met een Chinees restaurant, Indiaas restaurant en een brasserie. Alles loopt door elkaar heen. Dat is iets wat ik leuk vind. Onbewust ga je dan ook dingen mixen. Het inspireert. Dat mixen vind ik leuk. Daarnaast werk ik veel in Amsterdam. Ik zou nog graag verder het land in willen, of zelfs het buitenland. Ik kan moeilijk alles in Amsterdam gaan bouwen. Op een gegeven moment ben je wel klaar met al die hippe zaken. Ik wil ook totaal andere dingen kunnen bouwen. Ik wil spektakel.”

Wat kenmerkt jouw carrière?

"Ik stond vaak aan het begin van de stroming. Dat is iets wat mijn carrière kenmerkt. Laten we vooropstellen dat ik niets heb uitgevonden, maar ik was er altijd vroeg bij. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar noodles waren nog geheel onbekend toen ik Lounge Noa opende in Amsterdam. Wij stonden aan tafel uit te leggen dat noodles Aziatische pastaslierten zijn."

"Jeroen Veldkamp heeft mij leren koffiedrinken. Hij bracht een professionele barista - Nederlands kampioen - mijn zaak binnen en daarmee stonden we aan het begin van de Nederlandse koffiecultuur. Ook was ik er vroeg bij met goed geluid in clubs dankzij Funktion-One speakers en lichtplafonds in de club, evenals de 'loungehype' in restaurants. En maakten veel gasten kennis met cocktails bij Lounge Noa, waar Ricardo Sporkslede van The Fabulous Shaker Boys cocktails stond te shaken."

*De tekst gaat verder onder de onderstaande afbeeldingen van het appartement van Casper Reinders.

Huis Casper Reinders_Foto Funda DSTRCT AMSTERDAM Huis Casper Reinders_Foto Funda DSTRCT AMSTERDAM_1

Foto's: Funda / DSTRCT AMSTERDAM
 

Huis met een wow-effect

Casper Reinders heeft zijn appartement aan de Amsterdamse Keizersgracht te koop aangeboden. De makelaar noemt het een 'buitengewoon uniek en karakteristiek loft'. 

"Mijn huis heeft een wow-effect. Ik ben eraan gewend, maar anderen kunnen zich erover blijven verbazen. Het huis past bij mij. Ik ben een verzamelaar. Ik hou van oude troep. Ik ben een bohemien en bewandel niet het gebaande pad, maar mijn eigen weg."

Waarom wil je het huis verkopen?

"Ik weet nog niet zeker of ik er echt vanaf wil. Ik heb een bepaalde prijs gevraagd, maar ik ga zeker niet onderhandelen. De reden dat ik het te koop aanbied, is omdat ik op zoek ben naar rust. Ik zou graag buiten de stad willen wonen, op een boerderij."

Artikel delen