Interview Luc Sietsma & Patrick Wolffenbuttel

Interview Luc Sietsma & Patrick Wolffenbuttel

Dit klinkt gewaagd: midden in de coronacrisis twee hotels en een eventlocatie overnemen. Luc Sietsma (40) en Patrick Wolffenbuttel (45) deden het. Een gesprek met de nieuwe ondernemers achter De Zon Hotel & Restaurant, Hotel & Spa Paping en Landgoed Het Laer in Ommen. Bekijk foto's ervan onder dit bericht.

Tekst: Iris Kranenburg hotel de zon

Pal langs rivier de Vecht in Ommen staat een statig pand uit 1680. De Zon Hotel & Restaurant (35 kamers) is een ware blikvanger. Iets verderop vinden we Hotel & Spa Paping (37 kamers) en daar vlakbij ligt weer Landgoed Het Laer, een geliefde locatie voor grote festiviteiten zoals bruiloften. Sinds 1 juni hebben de drie locaties twee nieuwe eigenaren: Luc Sietsma en Patrick Wolffenbuttel.

De twee leerden elkaar ruim vijftien jaar geleden kennen op de werkvloer bij hotel De Bilderberg in Oosterbeek. Sietsma bleef daar langere tijd en waagde zich vervolgens aan de IT-zijde van de horeca. Tóch belandde hij daarna weer op de vloer, als general manager bij WestCord Hotel Noordsee op Ameland. Wolffenbuttel maakte carrière bij verschillende hotels van de NH Hotel Group als F&B-manager, gevolgd door een functie als general manager bij WestCord Fashion Hotel in Amsterdam.

Voor de twee is sinds 1 juni 2020 een nieuwe periode aangebroken. Beiden stopten dit jaar met hun baan in loondienst en kozen voor het avontuur als ondernemer.

Midden in de coronacrisis drie bedrijven overnemen…gedurfd!

Wolffenbuttel: “Begin februari kregen wij de tip dat Paping te koop stond. We zijn meteen gaan kijken. Toen we hoorden dat we ook De Zon en Het Laer konden overnemen zagen we gelijk potentie. Dat het virus in maart in Nederland kwam, veranderde daar niks aan. Ja, natuurlijk was dat stressvol, maar wij hebben nooit getwijfeld. Probleem: de bank trok zich terug. Gelukkig vonden we al snel private investeerders die hier ook in geloofden en ons wilden helpen.”

Sietsma: “Op 1 juni waren de drie bedrijven écht van ons. Ja, precies op de dag dat de horeca weer open mocht. We hoorden van collega-ondernemers dat ze hoopten op rijen voor de deur. We konden het ons niet voorstellen, maar dat gebeurde dus écht. ’s Ochtends stonden er mensen te wachten om naar binnen te mogen.”

Hoe is het sindsdien gegaan?

Wolffenbuttel: “We hoopten op een knaller van een jaar en dat is ook gebeurd. Door alle reisrestricties gingen én gaan Nederlanders in eigen land op vakantie. De bezetting was afgelopen maanden in beide hotels gemiddeld 90%, waanzinnig goed dus. Bij Landgoed Het Laer konden gelukkig kleine bruiloften plaatsvinden met catering vanuit de keuken van De Zon. Een mooie kruisbestuiving.”

Hoe is Ommen op jullie pad gekomen?

Sietsma: “Ik had altijd al de ambitie om voor mijn veertigste iets voor mezelf te beginnen, iets wat ik op een gegeven moment door kan geven aan mijn kinderen. De antenne stond uit en ik werd al snel getipt over locaties ter overname. Patrick als eeuwige sparringpartner wilde ik daar er graag in betrekken. Toen ik hem eindelijk wist te overtuigen was het hek van de dam.”

Wolffenbuttel: “Toen Luc aan mij vroeg of ik met hem een hotel wilde overnemen, zei ik eerst ‘nee’. Ik was general manager bij WestCord Fashion Hotel in Amsterdam en had de tijd van mijn leven. Wél ging ik met Luc mee om te kijken naar een hotel in Zuid-Holland. Dat hotel werd niks, maar daar werd wel mijn interesse gewekt. We zochten geen perfect draaiend luxe hotel. We wilden iets kleinschaligs waar we komende jaren zelf iets kunnen creëren. Via een horecamakelaar kwamen we terecht in Ommen. Dat het zo snel zou gaan, had ik niet verwacht. Echt fantastisch!”

Het ondernemerschap bevalt dus?

Sietsma: “Ik denk dat Patrick en ik de mooiste baan hebben die er is! We zijn samen goed voor vijftig jaar horeca-ervaring. Alles wat wij afgelopen jaren leerden nemen we mee. Die ervaring willen we gebruiken om hier echt het verschil te maken.” Wolffenbuttel: “Ik vind het ondernemerschap erg bijzonder. Ik zie nu overal mogelijkheden en kijk anders naar dingen. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk. Omdat ik in Amsterdam woon, heb ik in De Zon mijn eigen 'appartement'. Heel fijn, maar betekent wel dat ik altijd aan het werk ben en aansta tot een uur of elf 's avonds. Gelukkig heb ik mijn vriendin die mij soms wat afremt.”

Hebben jullie al het personeel overgenomen?

hotel de zonWolffenbuttel: “Jazeker, negentig werknemers. We vinden het ontzettend belangrijk om een aantrekkelijke werkplek te creëren, bijvoorbeeld door ons personeel letterlijk ‘in het zonnetje’ zetten. Neem Bert: hij werkt hier al 44 jaar en kent daarvoor de hele geschiedenis van het hotel en Ommen. Een mooi verhaal om te vertellen aan onze gasten. Datzelfde geldt voor onze patissier Kris. Zijn zelfgemaakte kokosmakronen verdienen meer bekendheid!”

Eigenlijk willen jullie laten zien hoe bijzonder deze bedrijven zijn? hotel de zon

Sietsma: “Ja, het zijn echt toffe plekken. Bijvoorbeeld het restaurant van De Zon, dat onder leiding staat van chef Nick van Swaal, is een fantastische plek voor eenvoudige lunch of diner, maar óók voor zes gangen fine-dining. Je krijgt er de buurt op een bord, zoals de shiitake uit Balkbrug, wild uit de streek en honing van de plaatselijke imker. Dat we dit jaar in Lekker500 staan, is een mooie bekroning op het harde werk van ‘t team."

Hoe zien jullie de toekomst?

Wolffenbuttel: “De Zon en Paping zullen komende jaren een restyling ondergaan. Aan de voorkant moeten het familiehotels blijven, plekken waar je helemaal ontspant en verrast wordt, maar aan de achterkant moeten ze strak gerund worden. We verwachten deze maanden een normale laag seizoen bezetting en misschien nog wel iets daarboven met veel gasten uit de buurt. Die grens willen we zo snel mogelijk (nog) meer oprekken naar de rest van Nederland en zodra het weer kan daarbuiten. En als het aan ons ligt geldt dat ook voor de groei van onze onderneming."

Sietsma: “Ergens voelt het niet helemaal eerlijk. We horen de verhalen van hoteliers uit de Randstad en van ondernemers met een dicht restaurant en weten hoe zwaar zij het hebben. Wat dat betreft hebben we geluk met Ommen. Nederland is komende tijd het nieuwe buitenland, dus we zullen vast veel gasten krijgen die zin hebben in een weekend weg en daarbij lekker willen eten. Wat betreft Landgoed Het Laer: alle grote geplande bruiloften van afgelopen maanden zijn doorgeschoven naar volgend jaar. Dus laat 2021 een nóg grotere klapper worden dan dit jaar!”  

Artikel delen