Hotel Haarhuis opent restaurant LOCALS met vertical farm

Hotel Haarhuis opent restaurant LOCALS met vertical farm

Op 10 december opende het nieuwe restaurant LOCALS in Hotel Haarhuis haar deuren. Het nieuwe restaurant concept van dit bekende hotel in Arnhem gaat aan de slag met de Dutch Cuisine met een eigen Vertical Farm en lokaal ingekochte producten. In de keuken staat chef-kok Frank Bregman aan het roer.

Restaurant LOCALS in Hotel Haarhuis

Restaurant LOCALS staat voor lokale producten en mensen. De keukenploeg gaat hier voor gerechten waarbij groenten de hoofdrol spelen. Met een eigen Vertical Farm en lokaal ingekochte producten presenteren ze gerechten van Nederlandse bodem, maar dan wel verrassend. “We willen ons onderscheiden van andere restaurants in de stad", aldus directeur Wouter Dekker van Hotel Haarhuis, waar LOCALS in gevestigd is. “Dus geen Mediterrane of Oosterse keuken, maar gerechten die zijn gebaseerd op bekende Nederlandse producten.” En de Nederlandse producten komen niet van ver. Het hotel heeft een eigen Vertical Farm gebouwd waarin de groenten en kruiden worden verbouwd.

Frank Bregman en Niven Kunz

Team Frank Bregman en Niven Kunz

In de keuken van LOCALS staat chef-kok Frank Bregman aan het roer. Voordat Frank de switch maakte naar restaurant LOCALS heeft hij ervaring opgedaan bij restaurants Oud Sluis en Pure C van Sergio Herman en heeft hij een eigen Bib Gourmand restaurant gehad in Renkum. Zijn passie voor koken met groenten ontwikkelde hij dankzij de ambassadeur van restaurant LOCALS, dé groentechef van Nederland Niven Kunz. Niven is een Nederlandse chef-kok die in twee verschillende restaurants een Michelinster toegekend kreeg en nu een eigen restaurant heeft genaamd Triptyque. Niven staat voor het 80/20 principe (groenten vs vlees/vis). In zijn keuken gaan groenten altijd voor. Frank Bregman vertelt: “Bij het bedenken van de gerechten zijn we eerst uitgegaan van de groenten van het seizoen. Daarbij hebben we gekeken naar welke vlees- of vissoort goed bij de groenten zou passen. Normaliter is het andersom. Wij geven groenten een hoofdrol en laten dit schitteren in onze gerechten”.

Hotel Haarhuis restaurant LOCALS

Vertical Farming

Restaurant LOCALS verbouwt haar eigen groenten en kruiden in een Vertical Farm. Vertical Farming is het kweken van voedsel in gestapelde kweeklagen, in een volledig gecontroleerde omgeving. Energie, licht en water worden aangestuurd om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te kweken, zonder invloeden van buitenaf. De gewassen groeien volledig op water, waarbij geen aarde wordt gebruikt. In de kas van restaurant LOCALS zijn o.a. verschillende soorten basilicum, slasoorten, koriander, oregano, andijvie en bietenkiemen.

Grootse ambitie

Met Frank Bregman als chef-kok en Niven Kunz als ambassadeur is de ambitie bij restaurant LOCALS hoog. “We streven niet naar een Michelinster, maar wel naar een Bib Gourmand, dé onderscheiding van Michelin voor toprestaurants met driegangenmenu's onder 39 euro.", aldus Wouter Dekker.

Naast restaurant LOCALS, opende het hotel recentelijk ook een wijnkelder & whiskybar genaamd The Storage. De wijnkelder lijkt qua inrichting op een bijzondere Franse wijnkelder en beschikt over gigantisch wijnvaten waar men de mogelijkheid heeft om zelf wijn te tappen.

Artikel delen