In New York is de bar het middelpunt: 'De bar vormt de zaak'

Panoramo Room - Noah Fecks

In New York is de bar het middelpunt: 'De bar vormt de zaak'

In steeds meer horecazaken staat de bar centraal. Gijsbregt Brouwer, trendwatcher en oprichter van food platform De Buik, zag het onlangs heel duidelijk in New York. “In die stad vormt de bar de zaak.”

Tekst: redactie Entree
Foto's: Noah Fecks, Marc Weinberg, Sam Keller en Minu Han
Header foto: Bar Panorama Room op de achttiende etage in New York

“Toen ik een tijd terug door Orchard Street wandelde in Lower East Side, een van de ‘hippe’ wijken in New York City, viel mij iets op: elke zaak die mijn aandacht trok had een prominente bar.” Aan het woord is trendwatcher Gijsbregt Brouwer. Hij bedoelt alleen niet ‘echt’ groot. “Maar prominent in de zin van niet te missen, perfect ontworpen en als centraal onderdeel van de zaak. De bar vormde de zaak, zogezegd.”

Una Pizza Napoletana mvv Marc Weinberg (2)
Una Pizza Napoletana

Centraal element

De bar was altijd letterlijk de barrière tussen het bedienend personeel en de gast. “Het is een klassiek element in elke kroeg. Maar er zijn ontwikkelingen. In New York zag ik dat de bar van ‘los’ element - bedoeld om drank te overhandigen - verworden is tot ‘centraal’ element, onderdeel van de hele zaak. Als eyecatcher, maar meer nog: het is de basis van modern ontworpen horeca, de verbinding in de ruimte voor verpozing.” Hij vervolgt: “Ook zien we dat bar en restaurant meer met elkaar verweven worden tot een horecavorm: de restobar, populair in Parijs, Londen en ook steeds vaker in Nederland (Amore en La Petite Soeur in Rotterdam en Hooked in Tilburg). Ook zien we meer opvallende bars in fast casual- en fine dining-restaurants.”

Dudleys mvv Sam Keller (1)-1
Dudley's

Roze marmer

In Orchard Street vielen Brouwer drie zaken op: de modern-frisse Reception Bar, de klassieke marmeren bij Una Pizza Napoletana en het kleurrijke, opvallend uitgelichte Dudley’s. Maar ook de Panorama Room bovenin hotel Graduate Roosevelt Island sprong in het oog: roze marmer met een gigantisch kunstwerk boven de bar. In Nederland zien we de bar als klassiek center piece bij Ruby Rose in Utrecht en – met letterlijke verwijzing naar New York – bij Larette in Amsterdam. “De bar centraal is niet nieuw en de ribbels of latjes op de bar voelen alweer bijna passé. Dus als horecaondernemer gaat het erom een stap verder te denken.” De bar moet niet ontworpen worden om op te vallen, maar om onderdeel te worden van de hele zaak, tipt Brouwer. “Dan voelt de gast zich er écht thuis en zullen cocktails, wijn, bier, fris en huisgemaakte limonades rijkelijk vloeien.”

Reception Bar mvv Minu Han-2
Reception Bar
Artikel delen