[Geopend] Kampai in Amsterdam

Vrienden Max Notten, Steve Verhaaf en Christian Staal openden afgelopen zomer cocktailbar en restaurant Kampai aan de Geldersekade in Amsterdam. Kampai betekent proost in het Japans, en alles draait hier om samenzijn en delen in een vrolijke, Japans-geïnspireerde ambiance. Kijk voor meer foto's onder dit bericht.

Tekst: Ingmar Voerman

Notten leerde de kneepjes van het vak achter de bar cocktailbar Snappers in Amsterdam. Steve heeft zijn sporen verdiend als eigenaar bij de roemruchte Amsterdamse clubs Chapter 21 en Curtain Club. Chris’ familie runt het bovengelegen restaurant Geisha, en werkte zelf ook bij Calle Ocho. Een gezellige club dus, en toen op 31 maart 2018 de geroemde cocktailbar Porem de benedenverdieping van restaurant Geisha verliet, hoefden de vrienden niet lang na te denken. In slechts vijf weken werd de ruimte rigoureus verbouwd, Max krijgt nog spierpijn als hij eraan terugdenkt. Eind mei ging de bar geruisloos open, zodat de kersverse ondernemers rustig de puntjes op de i konden zetten tijdens de zomer, en vanaf afgelopen najaar volledig los te barst

Vrolijk Japans
Notten: “Kampai betekent proost in het Japans, en staat voor samen zijn. Dit zie je in de gerechten en de cocktails terug, delen is de rode lijn. We bieden verfijnde Aziatische gerechten (in samenwerking met  toprestaurant Geisha, red.) en drinken van topkwaliteit, mooi geserveerd en scherp geprijsd. Alles is om te delen, samen zijn staat centraal.” De zaak biedt zo’n 40-50 zitplaatsen en er hangt een vrolijke, gezellige, Japans-geïnspireerde sfeer. Kampai hangt vol Japanse decoraties, lampionnen, veel houtwerk en andere originele details. Notten: “We hebben zelf het concept uitgedacht, uitgezocht en uitgevoerd. Dat was nogal een klus, we zaten aan een gelimiteerd budget vast. De bar staat prominent aan de linkerkant van het bovendeel, zodat de gasten bij binnenkomst meteen in het zicht van de bartenders lopen en begroet kunnen worden. De werkstations van de cocktailbar zijn overgenomen van de vorige huurder, Porem. De achterwand (back bar) rijkt tot het plafond en is opgedeeld in houten hokjes vol lonkende flessen en Aziatische parafernalia. Alle eigenaren staan zelf achter de bar. “Waarom zou je er niet zelf gaan staan als je het zo leuk vindt als wij het vinden? En zelf kunnen zo het best het verhaal van Kampai vertellen.” Aldus Notten.

De Shiba, Geisha en Samurai
De cocktailkaart bestaat uit 3 onderdelen: The Shiba Inu, The Geisha en The Samurai. Shiba Inu staat voor allemansvriend, en bestaat uit toegankelijke cocktails voor iedereen, met als hoogtepunt de Shiba met shiitake-infused bourbon, abrikoos, gember en citroen. The Geisha staat voor elegante, verfijnde smaken als de Maiko: gin, sake, Campari, citroen, bloedsinaasappel en rozemarijn. Krachtige cocktails vind je onder The Samurai, waaronder de Mt. Fuji martini, een sterke cocktail met gin, theelikeur en bitters. De kaart heeft per sectie ook 1 shared cocktail, om te delen met 2, 4 of nog meer vrienden. Verder biedt de bar een uitgebreide collectie spirits, waaronder Japanse whisky’s en gin, maar natuurlijk ook speciale aandacht voor de Japanse rijstwijn sake. Kampai schenkt ook een zelfontwikkelde spirit onder dezelfde naam: een neutraal, krachtig distillaat op smaak gebracht met Aziatische kruiden. Kampai wordt veel besteld als shotje, en is inmiddels ook een hit in grote broer (of zus) de Chin Chin Club in Amsterdam. Notten besluit: “Hier geen onwijs complexe, ingewikkelde cocktails voor vijftien euro. Gewoon goede cocktails met mooie producten en rake smaakcombinaties. Verder willen we niet te serieus en pretentieus zijn. Het mag hier best losgaan. We hebben niet voor niets een discobal aan het plafond hangen.”

 

 

Artikel delen