Nieuw in Amsterdam-Noord: Lowlander Botanical Bar & Restaurant

Lowlander's Botanical Bar & Restaurant eten en interieur

Nieuw in Amsterdam-Noord: Lowlander Botanical Bar & Restaurant

Lowlander Beer liet de afgelopen jaren met meerdere pop-ups proeven hoe bieren en gerechten elkaar versterken. Nu vinden Nederlandse botanische brouwers een vaste plek voor hun bier en foodpairing. In Amsterdam-Noord opent namelijk Lowlander Botanical Bar & Restaurant: een plant-forward restaurant waar botanische gerechten floreren. 

Over het concept

Schuin tegenover Amsterdam Centraal aan het IJ, op de vroegere locatie van restaurant Stork, begint Lowlander aan een nieuw avontuur. Een botanisch restaurant dat bier en gerechten combineert om elkaar nóg beter te laten smaken. In de open groene ruimte serveert Lowlander Botanical Bar & Restaurant gerechten waarin groentes, fruit, kruiden en specerijen centraal staan.

'Wij redden groentes die nog helemaal goed zijn van de prullenbak'
Bijna het hele team van Stork, inclusief chef Raymond van Welzenis, bleef en sloot zich aan bij de missie van Lowlander om een plant-forward en grotendeels plantaardig menu te creëren. Daarvoor gebruikt het team zoveel mogelijk reststromen, seizoensingrediënten die anders weg zouden gaan. "Meestal om een schoonheidsfoutje of door beperkte houdbaarheid. Wij redden groentes die nog helemaal goed zijn van de prullenbak door ze te verwerken in gerechten, te gebruiken voor nieuwe infusies of te gebruiken voor een van de dranken."
Lowlanders Botanical Bar & Restaurant-2

Het menu en de drankkaart

De chefs met groene vingers laten proeven hoe goed groentes kunnen smaken door ze in herkenbare gerechten de hoofdrol te geven. Uit de keuken van het restaurant komt o.a. een Biet Wellington, jackfruitrendang, de kebab van aubergine en een Club Sandwich met oesterzwammen. Waar gegeten wordt, wordt gedronken. Naast de bekende bieren van Lowlander lessen ook andere botanische dranken de dorst: Lowlander’s nieuwe natuurlijke soda’s, verse theeën, sappen, botanische cocktails en beertails, cocktails op basis van bier.

Het interieur

Overal in het restaurant woekeren planten en botanicals tussen rustieke tafels en gezellige zitjes met vintage fauteuils. Hierbij gebruikten ze zo min mogelijk nieuw meubilair. Zo waren de lange tafels ooit oude bakkerstafels en groeiden er in de kleine kassen ooit druiventrossen in Frankrijk. Ze kregen – na flink wat restaureren – een tweede leven. Als de zon schijnt gaat de grote glazen pui van het restaurant open om binnen in buiten te laten veranderen. Al vangt de borrelaar en eter toch echt de meeste zon op het terras aan het water, waar ook aangemeerd kan worden met een boot.

Lowlanders Botanical Bar & Restaurant-3 Lowlanders Botanical Bar & Restaurant-4
Artikel delen