Matthijs Jansen opent met bistrot-bar De Etalage in Geleen 'talk of the town'

Interieur en Matthijs Jansen van Bistrot-bar De Etalage in Geleen

Matthijs Jansen opent met bistrot-bar De Etalage in Geleen 'talk of the town'

In Geleen opende dit voorjaar De Etalage, een eigentijdse bistrot-bar met Parijse uitstraling. Opvallend zijn niet alleen de verrassende en verfijnde gerechten, maar ook de ogenschijnlijk gewaagde keuze voor de locatie: hartje Geleen. Maar de ‘gok’ van de jonge ondernemer Matthijs Jansen (26) pakte goed uit: vanaf dag één is De Etalage the talk of town. De zaak is ook genomineerd voor een Entree Award in de categorie: Best New Restobar. De uitreiking hiervan is op 27 november 2023.

Tekst: Demy Janssen
Fotografie: o.a. Wendy de Bruijne

Geleen is wellicht niet de eerste stad waar je aan denkt voor de opening van een nieuwe, eigentijdse bistrot-bar met Parijs terras. Zeker niet omdat steeds meer middenstanders wegtrekken uit het centrum, met leegstand tot gevolg. Voor Matthijs Jansen bleek een voormalige luxe herenmodezaak aan de Raadhuisstraat juist dé perfecte locatie om zijn horecazaak te openen.

De geboren Zeeuw raakte na zijn studie verknocht aan Limburg. Na zijn opleiding aan de hotelschool in Bergen op Zoom belandde hij voor een stage in Maastricht en verloor hij daar op alle mogelijke manieren zijn hart. De streek, de stad, de bourgondische sfeer, de lokale gastronomie én de liefde, zorgden ervoor dat hij in deze regio zijn droom wilde najagen.

Toen er in 2021 een riant winkelpand met woonruimte te koop kwam in het centrum van Geleen, de geboorteplaats van zijn grote liefde en woonplaats van veel van zijn vrienden, twijfelde Jansen (26) dan ook geen moment – ondanks waarschuwingen van vrienden en familie voor de ‘niet-ideale locatie’. “Ondernemen is immers altijd een risico. Ik had hier altijd vertrouwen in, en was direct overtuigd van de allure van het pand en het zonovergoten terras.’’

*Tekst gaat verder onder de foto en het kader

De Etalage Geleen mvv Wendy de Bruijne

Making of

In januari 2022 koopt Matthijs Jansen samen met zijn partner het pand aan de Raadhuisstraat 11 in Geleen. Alles moet dan nog verbouwd worden, maar voordat dat kan gebeuren moeten eerst de vergunningen worden afgegeven. Dat duurt uiteindelijk tot november 2022. Dan volgt een intensief verbouwingstraject van een paar maanden, waarin zo’n acht man naar ontwerp van Ontwerpburo Reiters-Wings de herenmodezaak omtoveren tot een hippe, frisse zaak met subtiele Franse tonen en typisch Parijs terras. Uiteindelijk opent De Etalage in maart 2023 haar deuren.

Fine dining x bistro

Jansen koos bewust voor een verfijnde Frans-georiënteerde keuken. Tijdens zijn stages bij Château Neercanne en Hotel Beaumont in Maastricht en zijn vele vakanties in Frankrijk ontwikkelde hij een grote liefde voor de Franse gastronomie. Al weet Jansen ook dat de formule niet heilig is, maar dat hij anno 2023 de juiste medewerkers op de eerste plek moet zetten. „Liever een chef vinden met wie het goed klikt, om vervolgens samen een formule te creëren die bij ons allebei past, dan krampachtig op zoek gaan naar een speld in de hooiberg omdat ík iets voor ogen heb.”

*Tekst gaat verder onder de foto

De Etalage Geleen

In chef Rick Cobben (25) vond hij de ideale bondgenoot om dit te realiseren. Cobben was junior souschef bij het in 2022 met twee Michelinsterren bekroonde Julemont (Château Wittem) in Gulpen-Wittem. Ondanks het feit dat Cobben het in Wittem enorm naar zijn zin had – en nog elke dag veel leerde van chef Guido Braeken – speelde hij al een tijdje met de gedachte om elders zijn eigen keuken te runnen. Toen Jansen hem die kans bood – mét een volledige carte blanche– hoefde de jonge chef daar niet lang over na te denken.

Fine dining is voor Cobben geen onbekend fenomeen: feilloos combineert hij in De Etalage de Franse scholing die hij op Château Wittem meekreeg, met frisse internationale tonen, met verrassende smaakbelevingen tot gevolg. Om in te spelen op de lokale doelgroep, besluiten Jansen en Cobben om tijdens de lunch ook een toegankelijke kaart te bieden, met daarop typische bistrogerechten, zoals huisgemaakte garnalenkroketten, bisque, croques en steak tartaar.

Talk of the town

Na een half jaar is duidelijk dat Jansen inderdaad de juiste keuze heeft gemaakt: zowel wat betreft de locatie als de Franse keuken. Al vanaf dag één is De Etalage the talk of town. Juist omdat een nieuwe zaak openen in Geleen, ook in de ogen van de locals, een gewaagde keuze was, die ze graag zelf wilden ervaren.

*Tekst gaat verder onder de foto's en het kader

De Etalage Geleen - Rick Cobben De Etalage - Matthijs Jansen
  Links Rick Cobben, rechts Matthijs Jansen

Geleen

Waar de mijnen tot halverwege de 20ste eeuw zorgden voor een bruisende economie in Midden- en Zuid-Limburg, komt de voormalige Mijnstreek vanaf het einde van de jaren 80 steeds meer onder druk te staan. Ook Geleen, centraal gelegen tussen Maastricht, Heerlen en Sittard, ziet bezoekers – en daarmee ondernemers – verdwijnen, waardoor de stad steeds stiller wordt. Sinds enige tijd werkt de gemeente Sittard-Geleen samen met ondernemers aan een revitalisering van het stadscentrum. De ontwikkeling van een zogenoemd horecastraatje moet bijdragen aan dat doel.

Inmiddels hebben ook gasten uit de rest van Limburg (en daarbuiten) het restaurant ontdekt. Die aanloop hebben ondernemer Jansen en zijn chef Cobben onder andere te danken aan hun netwerk. Beiden deden veel ervaring op bij bekende Limburgse restaurants en mede dankzij de bezoeken en lovende socialemediaberichten van gerenommeerde chefs, onder wie Hans van Wolde van Brut172**, staat Geleen nu ook voor veel fijnproevers op de kaart.

de Etalage 09-05-2023 Social Media-38 Etalage mvv Wendy de Bruijne (61)
Artikel delen