Miami Burger opent eerste vegan restaurant in Amsterdam en wil snel uitbreiden

Miami Burger

Miami Burger opent eerste vegan restaurant in Amsterdam en wil snel uitbreiden

Op 2 mei opende Miami Burger in Amsterdam z’n eerste vegan burgerbar, nabij het Leidseplein. De ambitie is om snel uit te breiden in Europa. Oprichters zijn de vegan investeerder Loui Blake (CEO van Miami Foods) en de Amsterdamse horecaondernemer Boyd Baptist. De  burgers die in het restaurant worden verkocht zijn al verkrijgbaar bij duizenden restaurants in het Verenigd Koninkrijk, Dubai en Spanje. 

Het begon in 2018

In 2018 zoekt Brit Tom Bursnall, dan al drie jaar lang vegan, naar een beter alternatief voor (bewerkte) plantaardige vleesvervangers. De vleesvrije burgers, worstjes en bacon die hij in de schappen vindt, zitten volgens hem vol verzadigde vetten als palm- en kokosolie. "En de soja voor dit vlees zonder vlees wordt in een aantal gevallen aan de andere kant van de wereld verbouwd en vanuit daar ingevlogen. Met de klimaatimpact van dien." Plantaardig eten mag dan an sich een betere keus zijn, Bursnall besluit: dit moet van beter naar best. 

miami burger (2) miami burger (1)

 

Vanuit een proefkeuken in London experimenteert Bursnall met verschillende recepten. Tot ‘ie het heeft: een plantaardige burger gemaakt van Europese soja.  In zes maanden tijd ontwikkelt de idealistische snacker naast zijn Classic Miami Burger® ook een Louisiana Chick’n® burger en plantbased bacon, de Smoked Streaky Mini Rashers®, die op dit moment bij meer dan drieduizend restaurants in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Dubai geserveerd worden.

Investeerder Loui Blake van Miami Foods

Sinds begin 2022 is vegan investeerder Loui Blake de CEO van Miami Foods, het bedrijf achter Miami Burger. Blake: "In de afgelopen vier jaar gingen 600% meer mensen plantaardig eten. Maar eerlijk: da’s voor ons niet eens het punt. Plantbased fastfood moet zo goed zijn dat zelfs de grootste burger geek die plantaardige optie verkiest boven het origineel. Vegan als favoriet. Daar moeten we met zijn allen naartoe. Want als de gezondere en duurzamere optie zo gruwelijk goed smaakt, waarom zou je anders kiezen?"

'De burgerbar heeft een Miami-kleurenpalet'

Op 2 mei opende Blake samen met de Amsterdamse horecaondernemer Boyd Baptist de eerste locatie van Miami Burger met de ambitie om snel uit te breiden in Europa. Het doel: vegan fastfood zo goed maken dat de gast niet anders meer wil.. Tijdens de lockdown runde Baptist Miami Burger al een tijd onder de radar als bezorgrestaurant in de hoofdstad. Het typische Amsterdamse pand aan de Leidsekruisstraat 10h is een burgerbar in het kleurenpalet van Miami.

Snelle uitbreiding

Maar Blake en Baptist willen meer.  De komende tijd breidt Miami Burger uit met meer burgerbars in Europa en wordt de plantaardige opstand later in het supermarktschap voortgezet. 

miami burger (1) miami burger (3)
Artikel delen