Nieuw drijvend restaurant Putaine in Rotterdam

Nieuw drijvend restaurant Putaine in Rotterdam

Met Putaine heeft Rotterdam sinds 16 november een drijvend restaurant. Het restaurant heeft een Miami Vice uitstraling. Eigenaren zijn Eva Eekman en Michael Schook, tevens de eigenaren van restaurant Héroine in Rotterdam, We spreken met Eekman over het restaurant. Bekijk meer foto's van het restaurant en de gerechten onder dit bericht.

Foto's: Sophia van den Hoek van Studio Unfolded

Hoe is Putaine tot stand gekomen?

“Michael en ik zijn samen eind 2017 Héroine gestart. We kennen elkaar van De Matroos en het Meisje (mijn andere zaak), hier was Michael ooit drie jaar de chef. We zijn samen Héroine begonnen. In Héroine en Matroos hebben we supersterke teams staan, waardoor we Putaine konden starten. We zijn in 2020 gevraagd om het horecadeel van FOR, Floating Offices Rotterdam, te gaan exploiteren. In eerste instantie hebben we dit afgewezen, vanwege corona. Maar later zijn we nog eens in gesprek geraakt. We hielden van het gebouw en de locatie.”

“We kregen fijne voorwaarden vanuit RED Company, Rotterdamse vastgoedontwikkelaar, om het restaurant te starten. We hebben er denk ik in totaal net minder dan een jaar over gedaan om het te realiseren. Zeker de verbouwing was soms pittig, omdat je met een drijvend gebouw toch soms net met andere uitdagingen te maken hebt. Uiteindelijk is het allemaal naar tevredenheid gelukt en zijn we sinds 16 november geopend. Helaas moeten we onszelf uitvinden in beperkingen. Dit gaat goed, maar we kijken er wel naar uit om weer normaal te kunnen draaien, met lunch, borrel én diner. Het leuke van alleen lunch is wel dat we misschien meer gewend raken aan wat uitgebreider lunchen in plaats van alleen dat ene bammetje.”

Waar bevindt Putaine zich?

“Restaurant Putaine bevindt zich in de Floating Offices Rotterdam, het grootste duurzame drijvende kantoorgebouw in de wereld. Dit drijvende gebouw ligt hier sinds mei 2021. Putaine heeft een terras en kijkt uit op Katendrecht, Kop van Zuid, de Rijnhavenbrug en zelfs de Euromast is te zien. Aan ons gebouw komt een drijvend zwembad. Ideaal voor als je in de zomer een frisse duik wilt nemen.”

Hoe zijn jullie op de naam van het restaurant gekomen?

“De naam van het restaurant Putaine is een knipoog naar de Rijnhavenbrug, een brug waar we op uit kijken. In de volksmond wordt de brug ook wel de Hoerenloper genoemd. Dit verwijst naar het vroegere ‘Red Light District’ Katendrecht/de Kaap. Met de verzonnen -e erachter vonden we het net iets mooier en vriendelijker klinken.”

restaurant putaine

Wat kun je in het restaurant eten?

“Dertig gerechten waarvan je zelf je menu kunt samen stellen. We raden aan ongeveer vijf gerechten per persoon te kiezen aangezien het formaat van de gerechten net zo groot is als een tussengerecht. De keuken bepaalt de volgorde. We houden geen rekening met dieetwensen, want er is ontzettend veel te kiezen en bijna de helft is vegetarisch. Aan de bar serveren we barbites, als aperitief, of na je eten of gewoon om lekker aan de bar te drinken en snacken. De keuken staat onder leiding van Michael Schook, mijn compagnon bij Putaine en Héroine. Hij doet dit samen met sous-chef Lars Brandwijk. Elk seizoen zullen we een nieuwe kaart voeren.”

restaurant putaine

Wat wordt er geschonken?

“Wij hebben een uitgebreide wijnkaart met ongeveer tweehonderd wijnen. Deze is samengesteld door sommelier Jacqueline van ’t Zelfde. De wijnen zijn voornamelijk biodynamisch verbouwd en een mooie mix tussen conventionele wijnen en vin nature. Onze wijnkaart is altijd dynamisch. We proberen overal parels vandaan te krijgen. We zijn dol op champagne en hebben een uitgebreide champagnekaart. Voor onze natuurwijnen werken we samen met Rutger van de Pol van Bar Cult.”

“Naast wijnen, schenken wij ook cocktails. Bartender Ben Lobos heeft Signature cocktails voor ons bedacht. Deze cocktails zijn ook geïnspireerd door de gerechten en kookstijl van chef Schook. Naast de Signature cocktails, kan onze bartender ook alle classics bereiden en vindt hij het leuk om te freestylen. Wat over blijft van de mise-en-place en de cocktails, wordt zo veel mogelijk gebruikt in de keuken.”

restaurant putaine

Hoe hebben jullie het restaurant ingericht?

“De inrichting van het restaurant is gedaan door Joeri Horstink van designstudio Rotganzen. We wilden graag een andere uitstraling dan bij Héroine, een beetje disco, poppy en Miami Vice. Het is veel roze, blauw, met verschillende soorten stoelen, van Martin Visser, D-Chairs en La Madame. De grote open keuken, de lage ruime bar en een kunstwerk van Rietjes door Rotganzen zijn echte eyecatchers. We zijn superblij met het resultaat.”

Uit wie bestaat jullie team?

“Het team bestaat uit zes fulltimers in de keuken en zes fulltimers in de bediening. De keuken staat onder leiding van Lars Brandwijk en bediening onder begeleiding van Stephanie Kooistra. Het zijn allemaal toppers, met verschillende achtergronden bij goed bekendstaande restaurants. Zodra we alles onder de knie hebben, breiden we uit met parttimers en gaan we allemaal naar een vierdaagse werkweek.”

Artikel delen