1714 in Schiedam: cocktails en shared dining

1714 in Schiedam: cocktails en shared dining

Vanaf het moment dat ze in 2019 een historisch pand in hartje Schiedam aangeboden krijgen, is het plan van Jasper Stadhouders en Tai Pham helder: de eerste echte cocktailbar in Schiedam openen. Inmiddels is 1714 Drinks & Bites een cocktailbaken in dé distilleerhoofdstad van Nederland. Bekijk de foto’s van 1714 onderaan dit bericht.

Tekst: Ingmar Voerman
Foto’s: Hoogstraten Fotografie

1714 in Schiedam

1714 in Schiedam

“Ik wilde op exact deze plek altijd al een eigen zaak beginnen”, vertelt horecaondernemer en gastheer Jasper Stadhouders. Als hij op 12 juni 2019 samen met chef Tai Pham 1714 Drinks & Bites begint, kennen de horecaondernemers elkaar al zo’n twaalf jaar, via een snuffelstage bij restaurant Lepels in Schiedam. Stadhouders volgt de middelbare hotelschool, Pham een koksopleiding. Hierna volgen vele horecabedrijven in Schiedam en Rotterdam, met als laatste plek Italiaans restaurant Prego, in hetzelfde monumentale pand waar nu 1714 gevestigd is.

Droomlocatie

Stadhouders licht toe: “Dit is echt mijn droomlocatie. Ik schreef er in 2012 zelfs al een ondernemingsplan voor op de hotelschool. Tai deelde de droom, en sprak uit: ‘Als jij voor jezelf gaat beginnen, ga ik met je mee.” Fast forward naar kerst 2018, als de eigenaren van restaurant Prego het duo overvallen met de vraag of ze de zaak willen overnemen. Een volmondig ‘ja’ volgt, en vanaf dan gaat het snel. Op 1 maart 2019 krijgen de kersverse ondernemers de sleutel van het pand, om in juni de deuren te openen.1714 in Schiedam
Stadhouders: “Wat ontbrak in Schiedam, was een echte cocktailbar. Cocktails staan aan de basis van onze zaak. Een luxere borrelkaart, shared dining, die dingen waren hier ook nog niet. Aziatisch-geïnspireerde bites combineren altijd goed met cocktails. Mensen trokken hun wenkbrauwen op. Ze vroegen: ‘Moet je dat wel doen?’ Maar wij wilden Schiedam juist weer op de kaart zetten met een nieuw soort horeca, waar eten, drinken en gezelligheid samenkomen.”

Eerst de cocktails, daarna de gerechten

Pham: “Inspiratie voor de keuken start echt met de cocktails. Daar moeten de gerechten naadloos bij aansluiten. Mijn inspiratie komt veel uit Azië, omdat gerechtjes uit dat gebied gewoon bij uitstek passen bij cocktails.” Stadhouders vult aan: “Voor de cocktails gebruiken we vooral Schiedamse spirits. Er komt zoveel moois uit Schiedam, het is vreemd dat hier voorheen nog geen goede cocktailbar zat. In ieder geval waren cocktails voor ons een logische keuze.”

De naam 1714 verwijst naar het jaar waarin distilleerderij De Kleine Visser zijn deuren opende in het historische pand. En 17.14 uur is ook de ideale borreltijd, voegen de ondernemers glimlachend toe. Algauw volgt na de opening een vliegende start, en de horecaonderneming wordt door platform De Buik van Rotterdam uitgeroepen tot Nieuwkomer van het Jaar 2019.

1714 in Schiedam

Eigen stijl

De cocktailkaart is ontwikkeld door de bekende Rotterdamse bartender Daryl Lieuw-On. Inmiddels is head bartender Wouter Saarloos, naast Stadhouders zelf natuurlijk, verantwoordelijk voor de kwaliteit van de bar en cocktailkaart, en heeft 1714 zijn eigen, bijzondere stijl ontwikkeld. Op de kaart prijken acht basiscocktails, vaak met een eigen twist op bekende cocktails. “Verder maken we alle cocktailklassiekers en iedere cocktail die hier ooit op de kaart heeft gestaan. 

1714 in Schiedam

Zolang we de ingrediënten in huis hebben, maken we het. Cocktails maken vind ik fantastisch, maar mijn echte passie is op de vloer staan. Het liefst ben ik gastheer”, aldus Stadhouders.

De bites zijn inmiddels uitgebreid met een lunch- en dinerkaart, omdat een deel van de gasten van 1714 daar behoefte aan heeft. Maar wel met suggesties voor bijpassende cocktails natuurlijk. Pham: “En als het om gerechten en bites gaat, vertrouwen gasten het ons veelal toe om zelf wat leuks op tafel te zetten. Die vrije hand die wij krijgen maakt het runnen van dit bedrijf natuurlijk erg leuk.”

Artikel delen