The Stillery opent eigen destilleerderij

The Stillery opent eigen destilleerderij

Vier jaar na de lancering van ‘The Stillery’s First’ vodka opent in juni van dit jaar The Stillery’s eigen ‘original craft spirit’ distilleerderij.

Wat ooit begon vanuit een wetenschappelijke nieuwsgierigheid van twee jongens naar een oud ambacht, resulteert nu in een eigen destilleerderij in Amsterdam waar onder andere lokaal geoogst biologisch speltgraan, natuurlijke gisten en kasten vol specerijen de basis vormen voor ambachtelijk gestookte spirits. Spirits zoals ze ooit bedoeld waren: originele vodka, genever en gin, het wordt allemaal gestookt  in het gebouw aan de Amsterdamse Donauweg op geheel eigen wijze, geïnspireerd door recepten uit lang vervlogen tijden.

“The Original craft spirit"
Spirits zoals ze vroeger werden gemaakt met een uniek smaakprofiel: waar de Russische tsaar eeuwen geleden voor naar Nederland kwam. Waar de Engelsen mee aan de haal gingen en waar liedjes over werden gezongen tijdens de 80-jarige Oorlog. Dat is waar “The Original Craft Spirit" naar verwijst. The Stillery produceert zoals vroeger maar op eigen wijze, in een nieuw jasje en volgens het metier van oude ambachtslieden. Sinds 2015 maken The Stillery’s Amsterdamse oprichters Pascal Peeters en Robin Karels hun inmiddels geroemde biologische speltvodka, onder de naam The Stillery's First. Daarna volgde ook The Stillery’s Ouwe, een ‘old style’ genever. De allernieuwste aanwinst, The Stillery’s Gin is een gin op basis van Amsterdamse bloemen en botanicals zoals zoals sleedoornbloesem, rozenbottel en klaproos.

Experimenteren
Toch begint het verhaal achter het merk al eerder in 2007, tijdens zijn studie microbiologie vindt Peeters' hobby, het stoken, met behulp van een badkuip en eigen gefabriceerde distilleerapparaten, zijn oorsprong. Door veel zelfstudie, experimenten en adviezen van mensen uit het vak, krijgt hij de kneepjes van het distilleren langzaam onder de knie en ontwikkelt hij zich tot meester distilleerder. Met de komst van Karels als creative director is The Stillery een feit. Na 8 jaar experimenteren brengen ze in 2015 met lokaal geoogst graan en natuurlijke gisten, ambacht en wetenschap samen, in de vorm van hun eerste product, een vodka. Met de hulp van Daan Choy in 2016, als derde compagnon werden de plannen gesmeed voor de komst van hun distilleerderij in juni dit jaar, de ultieme jongensdroom. “In een tijd waarin de oorsprong van eten en drinken steeds belangrijker is, willen wij de ambachtelijke manier van spirits produceren, nog beter op de kaart zetten. Craft spirits zijn net als craft beer, aan een enorme opmars bezig. Steeds meer mensen gaan voor kwaliteit, en waarderen ook het verhaal dat daarbij hoort. ”, aldus Karels. 

CO2-neutraal
Alle spirits worden biologisch geproduceerd en voor iedere liter die wordt geproduceerd, wordt één boom gepland. Op die manier wordt de footprint van CO2 die tijdens de fermentatie, productie, en transport tot stand komt gecompenseerd. Ook draait de distilleerderij op groene stroom en wordt tijdens productie op meerdere manieren energie terug gewonnen. Hiermee is The Stillery Amsterdam de eerste CO2 neutrale distilleerderij in Nederland

De collectie
Vanuit de eigen distilleerderij worden de volgende prijswinnende spirits gestookt:
-   ‘The Stillery’s First’, Vodka
-   ‘The Stillery’s Ouwe’, Genever
-   ‘The Stillery’s Gin’, Gin

Verkrijgbaarheid
De producten van The Stillery zijn verkrijgbaar bij cocktailbars zoals Rijks, Flying Dutchman, Feijoa, Super Lyan  en The Dutchess, maar ook o.a. in de minibar van het Amstel Hotel. Daarnaast zijn ze te koop bij diverse slijterijen waaronder, de Drankerij, Ton Overmars en bij de Chabrol winkels. 

Rondleidingen & workshops
Met de opening van The Stillery in Amsterdam is het ook mogelijk om als bezoeker op aanvraag een rondleiding te krijgen om de spirit van korrel tot borrel te volgen, met tastings de smaken van de spirits te leren kennen, of deel te nemen aan een cocktail workshop. Meer informatie vind je op de website en social media.

 

Artikel delen