Fundamental.eatery opent op 21 december haar deuren in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam. Het pop-uprestaurant, onder leiding van chef Merel Charlotte Beelenkamp en gastheer Bastiaan Kalmeyer, is het verlengstuk van Fundamental.restaurant aan het Weena en wil verrassen met 'nieuwe impulsen'.
Rotterdam is nooit af, volgens chef Merel Charlotte Beelenkamp en gastheer Bastiaan Kalmeyer. De dynamiek stelt de stad in staat om voortdurend nieuwe highlights te bieden, zoals Fundamental.eatery. De zaak is volgens Beelenkamp en Kalmeyer een open interpretatie van de gastronomische reis die het chef’s table-atelier nu biedt, met ruimte voor meer gasten én een experimentele kijk op ingrediënten, smaken en architectuur. “In een open ruimte van 120 vierkante meter is er plaats voor 24 gasten om te genieten van een à-la-cartemenu in een verfrissende sfeer”, laten ze weten.
*De tekst gaat verder onder de foto
Fundamental.eatery is een tijdelijke eetplek, waarvan de inrichting aansluit op het onafgemaakte – het besef dat alles altijd in beweging is. Gastronomie wordt hier gekoppeld aan kunst en design. Het is een reflectie van Het Groot Handelsgebouw, dat altijd in ontwikkeling is en een rijke geschiedenis kent.
Onder leiding van Beelenkamp (Bélen, Fundamental.restaurant) en gastheer Kalmeyer (IWT, Fundamental.restaurant) heeft Fundamental.eatery alles in huis om culinair Rotterdam te verrassen. “We dagen onszelf uit om met een frisse blik en een besef van tijdelijkheid een nog niet verkende versie te creëren van wat we het liefst doen: het combineren van gastronomie met kunst, design en gastvrijheid.”
Het duo wil werken aan internationale uitdagingen zoals het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en ongelijkheid. Het ritme van de natuur, samen met de lokale omgeving en cultuur, vormen voor Beelenkamp en Kalmeyer de belangrijkste inspiratiebronnen.
*De tekst gaat verder onder de foto's
De pop-up werkt samen met lokale leveranciers, creatieve vrienden en kennissen om gasten een onverwachte ervaring te bieden met regionale ingrediënten – of het nu om het eten of om de artistieke inrichting gaat. “Gastronomie gaat over kunst, wetenschap en design. Dat is in onze moderne wereld ietwat verloren gegaan, terwijl alles verbonden is. En verbinding is harder nodig dan ooit. We creëren een omgeving waar mensen samenkomen en goede gesprekken kunnen voeren.” Fundamental.restaurant behoudt zijn chef’s table-concept en blijft beschikbaar voor intieme groepen tot tien personen. De vaste openingstijden zijn donderdag, vrijdag en zaterdag van 18.00 tot 01.00 uur.