Restaurant AMBROZIJN in Valkenburgs kerkje bijna open

Restaurant AMBROZIJN in Valkenburgs kerkje bijna open

Begin december opent fine dining-restaurant AMBROZIJN in een voormalig protestants kerkje in Valkenburg. De vier eigenaren streven een maximale openheid na, zodat gasten alles kunnen zien, horen, ruiken én proeven. Bekijk de foto’s onder dit artikel voor een impressie.

Tekst: Jeannette Verleg

*Restaurant Ambrozijn is inmiddels geopend. Bekijk ons meest recente bericht hier met foto's van het restaurant en de gerechten.

AMBROZIJN in Valkenburg, wat kan je verwachten?

Een fine dining-restaurant met 38 zitplaatsen, in een voormalige kerk in Valkenburg. In de verdiepingsvloer is een opening gemaakt, zodat je ook van bovenaf in de keuken kijkt en de brigade aan het werk kan zien. Op de begane grond staan hoge luxe krukken aan de keukenbar. “Die openheid vinden we heel belangrijk”, vertelt hoofdeigenaar Ronald de Meij. “Zo kunnen gasten alles zien, horen, ruiken en proeven. What you see is what you get.” De menukaart van Sven Nijenhuis is in de basis Frans met een moderne twist.

AMBROZIJN

Waar vind je AMBROZIJN?

In de voormalige Irene-Emma-Elisabethkerk aan de Plenkertstraat in Valkenburg. Dit protestantse kerkje werd in 2018 verwoest door een brand. Alleen de muren en een deel van het dak waren nog intact. Men vermoedt dat het monument uit 1891 is ontworpen door Pierre Cuypers, als architect bekend van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. Vanaf 1970 werd het inmiddels verwaarloosde kerkje verkocht en kwam het in gebruik als horecagelegenheid, waaronder een Grieks restaurant en een steakhouse, en nu dus als Restaurant Ambrozijn.

Wie zijn de eigenaren?

Rode draad voor het huidige restaurant vormt het nabijgelegen Kasteel Wittem. Voormalige eigenaren van het kasteel - Ronald en Silvia de Meij - zijn samen met zijn toenmalige chefkok Sven Nijenhuis (en diens vrouw Joëlle) begonnen aan het avontuur in Valkenburg. Het echtpaar Nelleke & Fred Zwarts en echtpaar Heleen & Harm Loopstra van wijnimporteur Vinolo haakten aan.

Hoe ziet het interieur eruit?

Hier en daar zijn in het nieuwe restaurant nog sporen van de zwartgeblakerde muren te zien, vertelt architect Tim Reiters, met zijn ontwerpbureau Reiters verantwoordelijk voor het ontwerp. “We wilden niet alles ‘brandschoon’ maken. Er mag wel zichtbaar zijn wat er in het verleden is gebeurd. En het contrast tussen het afgewerkte en het ruige randje vinden we mooi, zoeken we zelfs juist graag op.” Over de relatie met de voormalige kerk: “De backbar staat achterin op een verhoging, als een soort orgel, met de flessen – als knipoog - in zogenaamde orgelpijpen.”

Wanneer gaat AMBROZIJN open?

Net als de rest van Zuid-Limburg had ook Valkenburg te kampen met grote wateroverlast afgelopen zomer. Daardoor was de kerk die week moeilijk bereikbaar en hielpen diverse bouwvakkers tijdelijk  andere ondernemers. Het leidde tot een paar weken vertraging.

Restaurant AMBROZIJN opent begin december van dit jaar.


vide-1 eetbar
eethoek
Artikel delen