[Preview] Mr. Smith's in Groningen

[Preview] Mr. Smith's in Groningen

Iedere maand blikken we vooruit: welk veelbelovend horecaproject moet je in de gaten houden?

Tekst Iris Kranenburg

Dit keer: Mr. Smith’s in Groningen, dat op donderdag 9 april opent. We spreken erover met eigenaar Peter van der Plaats en designer Jorg Wijnen van Art2Go.

Wat

Wijnen: “Mr. Smith’s is een subtropische bar en restaurant waar later op de avond een deel van de tafels en stoelen aan de kant wordt geschoven en de muziek wat harder gaat. Op de kaart vinden gasten internationale gerechten om te delen, denk aan een Amerikaanse ‘Bad Ass Burger’ van de Josper, een Japanse tonijn-tataki, hapjes uit Tel Aviv of Aziatische streetfood-gerechten. Er is plek voor 150 gasten, waaronder vooral 25-plussers zullen vallen.”

Waarom

Van der Plaats: “Het uitgaansleven heeft het moeilijk. Mensen besteden meer geld aan festivals en willen niet meer standaard tot laat stappen. De ondernemers van The Streetfood Club en Rum Club in Utrecht spelen heel goed op die ontwikkeling in met hun concept. Ik besloot mijn discotheek &ZO, die ik al vanaf 2002 run, te sluiten en te gaan voor een funky en kleurrijke plek waar ik mensen een soort festivalgevoel kan geven.”

Wie

Van der Plaats: “Ik ben ook eigenaar van De Branderij, een laagdrempelig eetcafé op de begane grond van hetzelfde pand, en van café Het Feest in de Groningse Peperstraat. Voorheen runde ik ook café Index, maar dit is inmiddels gesloten.”

Waar

Van der Plaats: “Mr. Smith’s is straks te vinden op de eerste en tweede etage van het monumentale hoekpand op de hoek van de Poelestraat en het Schuitendiep. In 1855 opende Hermanius Smith hier een koffiebranderij en met zijn Smith’s Goudboonkoffie werd hij hofleverancier voor het Nederlandse en Britse koningshuis. In 1895 kwam er op deze plek een nieuw pand met rijk versierde gevels, met onder andere kruisvensters en ontlastingsbogen. In de jaren zestig kreeg het pand een nieuwe bestemming als discotheek Lorelei en later opende ik er &ZO.”

Interieur

Wijnen: “Door het intieme interieur vol planten, zachte pastelkleuren, schommelstoelen en zelfs een bed met geweldig uitzicht over de stad wanen gasten zich in een exotisch oord. Ook de relaxte loungezitjes en gezellige hoekjes dragen daaraan bij. Eyecatcher van de eerste etage is de ronde bar in het midden met een grote metalen luifel met hanglampen Bijzonder: gasten kunnen eten aan de open keuken op de tweede etage. Vanaf hier heb je dankzij de vides een mooi overzicht op de eerste verdieping.”

Wanneer

De deuren openen donderdag 9 april 2020.

Artikel delen