[Geopend] Ramona in Amsterdam

[Geopend] Ramona in Amsterdam

Op de hoek van een rustige grachtenstraat en de De Clerqstraat in Amsterdam is een ''new girl on the block'': Ramona. Deze levendige, authentieke ruimte, ontworpen door Studio Modijefsky, is de nieuwste toevoeging aan de horeca in Amsterdam-West.

Stel je voor, een jonge rebelse dochter van een traditionele Belgische café-eigenaar, daar past de naam Ramona perfect bij. Het interieur refereert aan de traditie van klassieke bars met veel donker hout, glas in lood, beschermende lambrisering en spiegelafwerkingen; allemaal opnieuw uitgevonden met een veel jongere houding. Deze ongewone combinatie resulteert in een bohemien ruimte, waar gedurfde details en onverwacht gelaagde materialen op zichzelf een excentrieke sfeer creëren.

Geometrische patronen 
Ramona's interieur is verdeeld in vier verschillende gebieden. De bar, gelegen direct bij de ingang, geeft de ruimte een gastvrije sfeer. Dan een lichte eethoek, met tafels geplaatst onder grote ramen met uitzicht op de gracht. Een aparte lounge, met verhoogde zwart marmeren tegelvloeren, breekt de ruimte. De keuken, met bovenste deel bekleed met fel oranje lambrisering, is helemaal achterin. Kenmerken van de bestaande architectuur zijn omarmd en geven een eigenzinnig randje aan het nieuwe ontwerp. Het geometrische patroon in de originele glas-in-loodramen is gebruikt als inspiratie voor de vorm van de bar, opgebouwd uit beige travertineblok, witte terrazzotegels en verschillende gekleurde stenen. Een ander fragment van dezelfde vorm wordt vervolgens opnieuw herhaald en verandert dit keer in een op maat gemaakte stalen en gekleurde glazen wandkast die boven de bar hangt.

Uniek en opvallend
Alle biertaps en andere functies worden onder de wandkast geplaatst, waardoor de voorste bar is vrijgemaakt als een perfecte plek om te zitten en een drankje te drinken. Het plafond wordt grafisch verdeeld, waarbij de structuur van het gebouw als richtlijnen wordt gebruikt, in een raster van akoestische panelen, omlijst door lineaire lichtbakken. De lichtbakken zenden een diffuus warm licht uit dat schijnt door ouderwets geel fiberglas en zorgt voor een uitnodigende en gezellige sfeer. Contrasterende texturen zijn op elkaar gestapeld, zoals het muurmenu dat op oranje glas is geschreven en tegen gele linoleumpanelen is geplaatst. Van de unieke door Studio Modijefsky ontworpen grafische vormgeving tot de opvallende Jasper Krabbé-schilderij aan de muur, je kunt zien dat Ramona een uitgesproken, gedurfde bar is met een unieke uitstraling die je hart steelt.

Bekijk hieronder het bijzondere interieur:

 

Artikel delen