Restaurant 273 in Utrecht geopend

Restaurant 273 in Utrecht geopend

Chef Tommy den Hartog opende onlangs restaurant 273 in Utrecht. Het is gevestigd aan de Oudegracht op nummer 273 en ontleent de naam aan het huisnummer. Het is het eerste eigen restaurant van de Utrechter, die eerder chef was bij de Amsterdamse toprestaurants Moon en Johannes. Bekijk foto’s van het restaurant en van de gerechten onder dit bericht.

Restaurant 273 zet Utrecht weer op de culinaire kaart

In het 120 m2 grote restaurant kunnen 48 gasten zitten. Patron-cuisinier Tommy den Hartog wilde zijn restaurant al in november 2020 openen, maar door de horecalockdown als gevolg van het coronavirus werd dat bijna acht maanden later. Den Hartog zette eerder als chef restaurants Moon en Johannes in Amsterdam op. Daarvoor was hij onder meer sous-chef onder Dennis Kuipers bij sterrenrestaurant Vinkeles in Amsterdam.

Tommy den Hartog: “Ik wilde heel graag in Utrecht een restaurant beginnen. Het is mijn geboortestad en ik heb er veel vrienden en familie. Daarnaast liggen er op gastronomisch gebied in het hogere segment kansen. Samen met mijn Utrechtse collega’s wil ik Utrecht weer culinair op de kaart zetten.”

Lees hier ons interview met Tommy den Hartog!

Restaurant 273 Tommy den Hartog
Chef-kok Tommy den Hartog

Restaurant 273: koper als eyecatcher

273 is een toegankelijk restaurant met een ongedwongen sfeer. Het interieur is door de 32-jarige chef en zijn partner Gyöngyi Peijnenburg ontworpen. Een van de eyecatchers is de koperen bar met een wit marmeren blad en ingebouwde wijnkoelers.

Den Hartog: “De kleur van koper is de rode draad door het interieur en is tevens verwerkt in het logo. Het komt ook terug op de lange muur in het restaurant, waar koperkleurige, gespaande pasta is gebruikt. Daar overheen is heel grof gestukt, waardoor het lijkt alsof de muur niet helemaal af is. Dit ruwe contrasteert mooi met de zachte groene stof van de banken en stoelen en met het tafellinnen.”

Achter in de zaak bij de open keuken zijn twee mogelijkheden voor high dining, waarvan de chef’s table met wit marmeren tafelblad er een is. Beide zijn afzonderlijk opgenomen in het reserveringssysteem, zodat specifiek voor high of low dining gereserveerd kan worden.

Restaurant 273 Restaurant 273

 

Het menu

De keuken van 273 heeft de klassieke Franse keuken als basis, aangevuld met internationale smaken en moderne kooktechnieken. Tommy den Hartog: “Mijn kaart is een wereldreis, elk gerecht neemt je mee naar een nieuw land. Ik was meermalen in Azië en verwerk graag Aziatische invloeden in de gerechten. De steak tartaar van Hollands melkrund met sambai, uienolie en shisopurper is daar een mooi voorbeeld van. Als amuse serveer ik een parel gevuld met een Margaritacocktail gepresenteerd in een prachtige oesterschelp. Het frisse, zure, zoute en zoete van de cocktail verfrist de mond bij aanvang van de maaltijd.”

De kaart van Restaurant 273 bestaat uit een aanbod van bites en oesters, een lunchmenu (3 gangen € 39,-) en een chef’s menu (4 tot 8 gangen vanaf € 49,-). Daarnaast is er een à la carte kaart met zo’n 10 gerechten met het formaat van een tussengerecht. Hierop staan ook diverse vegetarische gerechten. De à la carte prijzen variëren van € 12 tot € 19,50 per gerecht.

Betaalbare wijnkaart

De wijnkaart wordt beheerd door sommelier en restaurantmanager Katrien Nijmeijer, die overkomt van het Amsterdamse sterrenrestaurant Lastage*. Den Hartog: “De kaart telt zo’n 90 wijnen, voornamelijk uit Europa, met een brede opzet in prijs en smaak. Zeker de helft van de wijnen heeft een prijsniveau van rond de 50 euro. De goedkoopste fles is 33 euro, de duurste een Krug champagne van 245 euro. Daarnaast schenken we zo’n 10 open wijnen.

Restaurant 273 Restaurant 273
Restaurant 273 Restaurant 273
Restaurant 273 Restaurant 273
Restaurant 273 Restaurant 273
Artikel delen