Restaurant Bleiswijk in Enkhuizen gaat verder als De Eendracht

Restaurant De Eendracht in Enkhuizen

Restaurant Bleiswijk in Enkhuizen gaat verder als De Eendracht

Restaurant Van Bleiswijk in Enkhuizen gaat vanaf nu verder als De Eendracht. Eigenaren Damy Schuhmacher en Leon van Bourgonje namen de locatie in mei 2022 over van Sander Moeskops. Met de opening van het restaurant in Enkhuizen is het naast vestigingen in Abcoude, Alkmaar, Blaricum, Hilversum, Weesp en Baarn, de zevende locatie van De Eendracht.

Huiskamergevoel

Het pand was burgemeesterswoning van Enkhuizen, het Arbeidsbureau in oorlogstijd en daarna vele jaren in gebruik als het Groenekruisgebouw.

Volgens Schuhmacher is het de sociale functie van het pand die de locatie goed maakt en vertelt: “Wij zien De Eendracht in de eerste plaats als ontmoetingsplek voor de buurt. Een huiskamer waar iedereen welkom is en waar eerlijke en Nederlandse leveranciers de producten leveren.” De eieren, kazen en het vlees komen dan ook van boerderij Lindenhoff uit Baambrugge. Er is speciaalbier van Oedipus uit Amsterdam en friet van Friethoes uit Haarlem.

'Iedereen in Enkhuizen lijkt het te kennen. Een fantastisch gebouw met een rijke geschiedenis'

Het huiskamergevoel komt ook terug in de inrichting, die werd gedaan met oude bouwmaterialen en antiek meubilair. Authentieke en huiselijke elementen worden gecombineerd, waardoor de historie van het pand wordt geëerd. “Niet te strak of te gelikt waardoor je niet bang bent ergens tegenaan te lopen”, aldus Schuhmacher. Dat maakt het geschikt voor het hele gezin en allerlei bijeenkomsten, zowel privé als zakelijk. Van Bourgonje: “Het is echt zo’n plek waar je koffie drinkt met een krantje en even helemaal weg bent. Maar waar je ook terecht kunt voor een meeting of een vrijdag middag borrel. Eigenlijk kan het allemaal.”

Buurtcafé

Op de kaart staan onder andere oer-Hollandse gerechten zoals Hollandse garnalen, zure bom bij de carpaccio, zuurkool en een stroopwafel toetje. Dat past goed bij het laagdrempelige huiskamergevoel, maar geeft niet direct hoge culinaire verwachtingen. Onder leiding van Maik Kuijpers, een chef met landelijk aanzien, worden de gerechten bereid. 

Artikel delen