Restaurant Elea opent deuren aan het Noordeinde in Den Haag

Ondernemerskoppel in Elea Den Haag

Restaurant Elea opent deuren aan het Noordeinde in Den Haag

Chef Takis Panagakis en gastvrouw Bibi Kuyp openden half februari restaurant Elea aan het Noordeinde in Den Haag. Het fine dining-restaurant was eerder in Rijswijk gevestigd en nu is het tijd om Den Haag te laten kennismaken met hun creatieve, moderne keuken met subtiele Griekse invloeden.

Tekst: Roy Timmerman
Foto's: Alieke Eising

Restaurant Elea staat bekend om de creatieve en innovatieve Franse keuken met subtiele Griekse invloeden, die verwijzen naar de Griekse afkomst van chef Takis Panagakis. Zo combineert hij bijvoorbeeld langoustine met Griekse suneli-specerijen, geeft hij een subtiele Griekse touch aan uit Nederland afkomstige Yellowtail Kingfish en serveert hij als dessert een lichtzoete variant op tzatziki.

'Op deze prachtige locatie kunnen we op veel fronten groeien'

Ze liepen de laatste jaren in Rijswijk tegen de grenzen aan, vertelt Panagakis bij de opening van Elea in Den Haag, waar hij met partner en gastvrouw Bibi Kuyp een lunch serveert voor een select gezelschap. De keuken was eigenlijk te krap voor zijn keukenteam van zeven personen en ze wilden ook meer gasten kunnen ontvangen. Het was, kortom, tijd voor een nieuwe stap.

Ruimte om te groeien

De nieuwe locatie aan het Noordeinde in Den Haag is driehonderd vierkante meter groot en biedt plaats aan 55 personen, in plaats van 36 in Rijswijk. “Op deze prachtige locatie kunnen we op veel fronten groeien”, vertelt Panagakis. Niet alleen qua ruimte, maar ook wat betreft het culinaire niveau.” Hij wijst naar de open keuken en de chef’s table. “We beschikken over een nieuwe gasloze Palux-keuken en ook nog een aparte voorbereidingskeuken op de benedenverdieping. Mijn sous-chef is Afroditi Lamprianidou. Zij kwam over van sterrenrestaurant Fine Fleur in Antwerpen en werkte al eerder bij me.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Elea Den Haag-Alieke Eising-5
Elea Den Haag-Alieke Eising-6 Elea Den Haag-Alieke Eising-3

Griekse topwijnen

Gastvrouw Bibi Kuyp hoort haar partner tevreden aan. Samen met sommelier Marios Lamprianidis stelde ze de wijnkaart samen, die veel Griekse wijnen bevat. “Naast wijnen uit landen als Frankrijk, Italië en ook Georgië, telt de wijnkaart evenzoveel Griekse wijnen. Allemaal kwaliteitswijnen afkomstig van de absolute top van Griekenland. Een heel bijzondere wijn is gemaakt van Assyrtiko-druiven, geoogst op het eiland Santorini en vervolgens vijf jaar lang op fles gerijpt in de zee bij Santorini.”

Gasten optimaal in de watten leggen

Panagakis en Kuyp zijn erg enthousiast over de stap die ze gemaakt hebben. “Alle voorwaarden zijn aanwezig om onze gasten optimaal in de watten te leggen.” Het is deze openingsweek soms nog wel even zoeken, lacht Panagakis. Alles heeft normaal gesproken een vaste plek in de keuken of het restaurant, dus het is nog even wennen. Maar hij is vooral dolgelukkig met zijn restaurant aan het Noordeinde – vlak bij het Paleis - waar eerder een Douwe Egberts-winkel was gevestigd. Hij had het pand al een paar jaar op het oog, en toen het vrijkwam hapte het stel direct toe.

Serene sfeer

Manon de Groot is verantwoordelijk voor het interieurontwerp. Ze koos in overleg met het koppel voor een licht interieur, dat volgens haar een serene sfeer ademt en dat is uitgevoerd in natuurtinten zoals beige en zacht-olijfgroen. Elea past volledig in de omgeving, die veel boutique- en kunstwinkels kent. Zowel van buiten als binnen, waar niet alleen de open keuken met chef’s table in het oog springt, maar ook de authentieke glas-in-loodramen in het plafond een ware eyecatcher zijn. Het is het enige wat nog herinnert aan de koffiewinkel. "Net als in de gerechten, hebben we in het interieur subtiele verwijzingen naar Griekenland toegepast”, zegt Kuyp. Olijfboompjes verwijzen naar de naam Elea, dat in oud-Grieks ‘olijf’ betekent. Dat komt ook terug in de akoestische olijfvormige wandpanelen en het werkstation met een Grieks rechtlijnig meander-patroon.”

'In het interieur hebben we subtiele verwijzingen naar Griekenland toegepast'

Veel te kiezen

De kaart van Elea bestaat uit een seizoensmenu van vijf, zes en zeven gangen, dat ook in een vegetarische variant verkrijgbaar is. De gasten krijgen tijdens deze openingslunch verschillende van deze gerechten voorgeschoteld. Zo serveert Tanagakis naast de eerder genoemde Yellowtail Kingfish met Griekse salade, langoustine met pompoen en zoete tzatziki een verfijnde moussaka. Verder tovert hij een knolselderij wellington met koolrabi, avgolemono en daslook én een stifado van kalf met ui, bulgur en Metsovone-kaas op de borden. Het menu wordt afgesloten met friandises, gepresenteerd als een waar kunstwerk. Geheel in de stijl van het Noordeinde.

Elea Den Haag-Alieke Eising-7
Elea Den Haag-Alieke Eising-8 Elea Den Haag-Alieke Eising-9

Over Bibi Kuyp en Takis Panagakis

Bibi Kuyp werkte onder meer bij tweesterrenrestaurants De Zwethheul in Schipluiden en Sea Grill in Brussel. Panagakis werkte bij sterrenrestaurants als Basiliek in Harderwijk en Brouwerskolkje in Overveen. Daarna was hij zes jaar chef bij restaurant Mazie in Den Haag, waar Kuyp destijds als gastvrouw werkte. Samen openden ze in 2016 hun restaurant Elea in Rijswijk, en beginnen nu in Den Haag aan een nieuw hoofdstuk.

Artikel delen