Restaurant Hemingway wordt Restaurant 1397

Restaurant Hemingway wordt Restaurant 1397

Restaurant 1397 is de nieuwe naam van restaurant Hemingway in Grand Hotel en Résidence De Draak in Bergen op Zoom. Het restaurant is gevestigd in het oudste hotel van Nederland en de nieuwe naam refereert aan 1397, het jaar waarin De Draak met zekerheid al als horecabedrijf bestond.

Restaurant 1397

Hotel de Draak

Restaurant Hemingway is per 6 september 2021 binnen de muren van Hotel De Draak verhuisd naar de prachtige historische Sint Maarten Zaal, tevens het oudste deel van het hotel. Directeur-Eigenaar Frans Hazen: “In de beperkte ruimte van Hemingway liepen we tegen grenzen aan. Op de nieuwe locatie kunnen we ongeveer 50 gasten ontvangen in een ruime setting met veel privacy.

1397

De nieuwe naam Restaurant 1397 refereert aan het jaar 1397, het jaar waarvan we zeker weten dat De Draak al als herberg bestond. In dat jaar was de grote stadsbrand, die vrijwel heel Bergen op Zoom in de as legde. Er bleven slechts twee panden gespaard, waaronder De Draak. Omdat bij de stadsbrand de stadsarchieven verloren zijn gegaan, weten we niet precies hoe oud De Draak werkelijk is. Aan de kelders onder De Draak is te zien dat het goed mogelijk is dat De Draak al zeker 100 jaar bestond vóór 1397. 

Frans Hazen_Restaurant 1397

De Draak heeft in ieder geval al sinds minimaal 1397 ononderbroken een horecafunctie, waarmee het het oudste hotel van Nederland is.”

Uniek historisch decor

In Restaurant 1397 eten gasten in het unieke decor van een historische stijlzaal met eyecatchers als een groot drakenschilderij, een groot vloerkleed met een draak, de op het plafond geschilderde wereldkaart, de manshoge schouw, kroonluchters en kunst aan de muren. Frans Hazen: “Het is bijna alsof je in een museum eet.”

Culinaire lat hoger

Chef Torben Bouterse kookt eigentijdse gerechten met wereldse invloeden op basis van de klassieke Franse keuken. Met Zeeland en de Zeeuwse wateren om de hoek is gekozen voor de Zeeuwse keuken als basis. Torben Bouterse: “Ik kook graag met vis, schaal- en schelpdieren en er is veel aandacht voor groenten op het bord. Amuses zijn altijd vegetarisch en ik hou ervan om groenten in desserts te verwerken. Kruiden en eetbare bloemen komen uit onze tuin bij stadspaleis het Markiezenhof. 

Met de transitie van Hemingway naar Restaurant 1397 hebben we tegelijkertijd de culinaire lat hoger gelegd. In 2022 gaan we de keuken verplaatsen en creëren we een nieuwe open keuken met een chef’s table voor nog meer beleving.”

Restaurantmanager is Imad Khalfioui, die sterrenzaken als Mijn Keuken in Wouw, het voormalige Oud-Sluis in Sluis en Hertog Jan in Brugge op zijn cv heeft staan.

Artikel delen