Aan de Amsterdamse Haarlemmerstraat is onlangs Satay Club geopend: een fast-casualrestaurant dat zich richt op Javaanse saté. Het concept is opgezet door Ezra van der Werff en Valentijn van Rossum, met receptuur en culinaire begeleiding van de Javaanse chef Herman Budi Santoso.
Foto's: Jeroen Vester (Ninetynine)
Satay Club is een initiatief van Van der Werff en Van Rossum, die Nederland willen laten kennismaken met Javaanse streetfood: kleinschalig, ambachtelijk en vers van de grill.
*Tekst gaat verder onder de foto.
De satés van Satay Club zijn gemarineerd naar Javaans recept en worden gegrild boven een houtskoolgrill. Het menu bestaat uit verschillende soorten saté, waaronder kip in pindasaus en lam in ketjapmarinade. De keuken maakt zoveel mogelijk zelf: van boemboes en sambals tot het zelf malen van pinda’s voor de saus.
De Javaanse chef Herman Budi Santoso is verantwoordelijk voor de authenticiteit, de familierecepten en de culinaire koers van Satay Club. Budi Santoso groeide op in Yogyakarta, waar hij van jongs af aan in de keuken stond bij zijn oma – voormalig kok van het koninklijk paleis en eigenaar van een cateringbedrijf. Hij leerde de kneepjes van het vak van zijn oma en moeder, en via familierecepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven.
Budi Santoso: "Onze authentieke gerechten maken we zoals mijn familie het me heeft geleerd: met aandacht, geduld en de juiste ingrediënten. We gebruiken palmsuiker en ketjap manis voor die karakteristieke zoete touch van Centraal-Java, kaffirlimoen voor frisheid, en we marineren het vlees minstens twee uur."
*Tekst gaat verder onder de foto's.
De keuken is open en zichtbaar voor gasten, die kunnen plaatsnemen aan de bar of bij het raam. Het interieurontwerp is verzorgd door Studio Ninetynine en is geïnspireerd op Javaanse eetstalletjes.
Door de ligging aan de Haarlemmerstraat trekt Satay Club met name buurtbewoners en toeristen, maar ook liefhebbers van de Javaanse keuken die niet in de buurt wonen of werken, weten het restaurant te vinden voor hun portie saté.
Gasten kunnen hun saté straks ook afhalen of laten thuisbezorgen. De ambitie van de oprichters reikt verder dan de straten van Java: Satay Club is gestart met de Javaanse keuken, maar de vele Indonesische keukens bieden mogelijkheden voor meerdere culinaire avonturen.