Interview: Schilo van Coevorden, Taiko Dubai

Interview: Schilo van Coevorden, Taiko Dubai

De Nederlander Schilo van Coevorden opent vandaag officieel restaurant Taiko in het onlangs opgeleverde Sofitel-hotel in Dubai (The Obelisk). schilo van coevordenDe bekende chef leidt ons via Facetime rond door de nieuwe spectaculaire hotspot.

Tekst Iris Kranenburg

Van Coevorden is verantwoordelijk voor alle f&b-outlets in de drie luxe hotels van hotelgroep The Set: het Conservatorium Hotel in Amsterdam, Lutetia in Parijs en Café Royal in Londen. Hieronder valt onder andere Taiko Cuisine en Bar in het Conservatorium Hotel.

…en vandaag voeg je een restaurant toe aan je lijstje! Gefeliciteerd!

“Dank je wel! Ik ben trots op wat wij hier hebben neergezet. 2,5 jaar ben ik bezig geweest met Taiko in Dubai. Ik ben natuurlijk veel naar Dubai gevlogen afgelopen jaren en afgelopen vijf weken ben ik hier non-stop geweest. Vanwege corona was het in de hotels in Amsterdam, Parijs en Londen natuurlijk rustiger, dus kon ik veel aandacht besteden aan dit project. De planning is dat ik hier iedere maand een week ben.”

Maar eerst de ‘echte’ opening van vanavond.

“Inderdaad. Afgelopen tijd hebben we proefgedraaid en dat ging goed. Nog even de puntjes op de i en dan kunnen we vandaag eindelijk open voor publiek. Alles staat, dus ik moet het nu over me heen laten komen. Vrijdag vlieg ik weer naar huis. Gelukkig hebben we een steengoed team. Mét Nederlanders trouwens! De restaurantmanager is Roary Day en de chef is Guido Wesselman. We willen de Amsterdamse coolness hier laten zien! In Dubai zie je veel New York, Londen en Japan, maar weinig Nederlandse invloeden.”

De horeca in Dubai is dus gewoon open?

“Horeca mag open, maar er is ook veel dicht. Er zijn hier ongeveer twaalfhonderd besmettingen per dag. De regels zijn minder strict dan in Nederland. Wel checken we altijd de temperatuur van gasten en draagt iedereen standaard mondkapjes. Maar de horeca is dus wel gewoon open, gelukkig.”

Kun je iets vertellen over Taiko in Dubai?

schilo van coevorden“Op de vierde etage van het gloednieuwe Sofital Dubai The Obelisk vind je het restaurant. Het is zeker geen kopie van de Amsterdamse Taiko. Neem het verschil in gerechten: heel Amsterdam is gek van onze groene curry en ook het dessert met tapioca-pudding met o.a. pandan is er een hit. Daar hoef je in Dubai niet mee aan te komen, dat vinden ze raar. We serveren regionaal geïnspireerde gerechten met een moderne twist, zoals wagyu biryani en de populaire sashimi van watermeloen. De gerechten zijn gedurfd, maar toch elegant. De smaken zijn geïnspireerd op de smaken en texturen van het Verre Oosten. Wat we zowel in Amsterdam als in Dubai gaan doen is The Ingredient of Year. Iedereen denkt altijd dat Taiko een Japans restaurant is, maar het is veel breder dan dat.”

En qua dranken?

“Ook de kenmerkende Taiko cocktails staan op de menukaart, geïnspireerd op een speakeasy uit het centrum van Roppongi. Gasten kunnen naast cocktails ook genieten van verschillende bar bites waaronder sushi, sashimi, dim sums en de ‘TFC’ (Taiko Fried Chicken).”

Hoe ziet Taiko in Dubai eruit?

“Ik heb dit 100% naar mijn smaak kunnen inrichten. Er is binnen plek voor honderd gasten en buiten dertig. In de bar, waar je binnenkomt, kunnen negentig gasten terecht. Eyecatchers zijn de boom en natuurlijk de taiko bij de ingang, een grote drum waarop wordt gespeeld. Bijzonder zijn ook de counter voor de voorgerechten, de sushi-counter, de winecellar en de robata-grill. Ook hebben we een dj-booth voor een clubachtige sfeer en handgemaakte tegels uit Bali. Eigenlijk is hier alles mogelijk.”

Hoe ben je eigenlijk in Dubai terecht gekomen?

“27 jaar geleden kwam ik naar Dubai voor een baan in het Hyatt-hotel. Daar leerde ik sjeik Mana bin Khalifa Al Maktoum kennen, met wie ik bevriend raakte. Ik opende destijds, twintig jaar geleden, een modern restaurant voor hem in Dubai. Na twee jaar vertrok ik weer naar Nederland. We zijn altijd bevriend gebleven en jaren geleden vertelde hij me over het plan om een nieuw luxehotel te bouwen van 51 verdiepingen: Sofitel Dubai The Obelisk met 600 kamers en 100 appartementen. Het bouwen van hotels is écht zijn passie. Hij vroeg of ik in het Sofitel een van de restaurants wilde opzetten.”

Hoe vind je dat?

“Ik krijg de kans om mijn eigen restaurant op te zetten waarmee we ons focussen op de lokale markt. En dat is natuurlijk fantastisch om te doen. Met bekende restaurants in de buurt speel je hier wel echt de Champions League. Het is moeilijk om hier je naam neer te zetten, maar ik weet zeker dat het ons gaat lukken. Inmiddels krijg ik veel aanvragen om restaurants in Dubai te openen, maar ik blijf trouw aan de sjeik en focus me op Taiko Dubai.”

Wat vind je van Dubai?

“Dubai heeft mij gevormd tot de chef en manager die ik nu ben. Dubai heeft altijd een grote impact op mij gehad en ik ben er altijd van blijven houden. Mensen werken hier ongelofelijk hard en verdienen veel geld, maar als je vrij bent voelt het net als vakantie. Work hard, play hard is hier het motto. De 24-uurseconomie is geweldig. Mijn kinderen, een is tien jaar de andere is zestien, zijn hier ook weleens geweest. Voor hen is het geweldig hier, ze keken hun ogen uit in de shopping malls!”

Komen er meer Taiko’s?

“Wie weet…! Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Als dit een succes wordt, is de sky the limit.”

Artikel delen