Schloss Elmau in het Duitse Elmau: 'Hotel dat je niet meteen begrijpt'

Schloss Elmau in Duitsland

Schloss Elmau in het Duitse Elmau: 'Hotel dat je niet meteen begrijpt'

Trendforecaster en marketeer Vincent van Dijk struint voor deze maandelijkse rubriek de wereld af, op zoek naar hotspots waar je als horecaprofessional moet zijn geweest. Dit keer: Schloss Elmau in het Duitse bergdorp Elmau. Vorig jaar werd hier de G7 georganiseerd, maar Schloss Elmau is allesbehalve een saai conferentieoord.

Tekst: Vincent van Dijk

Wat is het?

Het was al de tweede keer dat de internationale top hier werd georganiseerd, en dat is niet zo gek want het afgelegen slot is perfect te beveiligen. Het werd in 1914 gebouwd door filosoof Dr. Johannes Müller als plek waar mensen konden genieten van stilte of muziek, of konden luisteren naar zijn lezingen. Hij was tegen het kapitalisme en materialisme. Dé plek om de zeven belangrijkste economieën van de wereld bijeen te brengen, dus.

Daarna heeft het slot verschillende functies gehad, waaronder een sanatorium voor overlevenden van de Holocaust. Daarna kreeg de familie Müller het weer in handen en ontwikkelde het zich als een internationaal mekka voor kamermuziek. Later maakten ze er een luxe vijfsterrenhotel van, inmiddels aangesloten bij Leading Hotels of The World. Het bestaat uit twee delen.

Het oude slot en het later aangebouwde retreat. Hierin zijn zeven presidential suites gevestigd, want je wil niet dat de regeringsleiders rollebollend door de wei gaan omdat de ene kamer indrukwekkender is dan de andere.

*Tekst gaat verder onder de foto

Suite-Schloss-Elmau-Duitsland
Suite Schloss Elmar in Duitsland

Waarom moet je er zijn geweest?

Het is een hotel dat je niet direct begrijpt. Zeker het slot is ietwat gedateerd, maar als je er rondloopt dan voel je dat het hier niet gaat om design. Het gaat om de rust, om de privacy van de gasten en de tintelend frisse alpenlucht. En je voelt dat het is gebouwd als cultuurpaleis. Het kloppend hart is de concertzaal voor driehonderd personen. Musici die hier optreden mogen als beloning hier overnachten. En dat geeft een speciale dynamiek.

Bijzonder zijn de verschillende zwembaden waar de dampen omhoog kringelen. Hier zwem je terwijl je geniet van de besneeuwde omgeving, waarna je je kunt warmen aan een glas wijn bij het haardvuur. Behalve diverse lounges, bars en terrassen heeft het hotel maar liefst negen restaurants, van een tweesterrenrestaurant tot een fondue-restaurant en van een Indiaas tot een Beiers specialiteitenrestaurant.

*Tekst gaat verder onder de foto's van het zwembad en de omgeving van Schloss Elmau in Duitsland

Zwembad-Natuur-Schloss-Elmau-Duitsland Zwembad-Schloss-Elmau-Duitsland

 

Waarom is deze hotspot on trend?

In deze tijden van oorlogen en terrorismedreiging heeft de gast enorme behoefte aan veiligheid. Hotels spelen hier goed op in door de beveiliging op te schroeven, door bepaalde bars, restaurants en wellness-delen van het hotel alleen ter beschikking te stellen aan hotelgasten en door meer plekken te creëren waar de gast zich kan terugtrekken. Schloss Elmau is daar een prachtig voorbeeld van.

Haardvuur-Schloss-Elmau-Duitsland
Haardvuur Schloss Elmau in Duitsland
Artikel delen