

Stan Beurskens en Anne Smeets openen Hotel LÖSS in Vijlen
In het Zuid-Limburgse Vijlen, vlakbij het Drielandenpunt in Vaals, opende woensdag 7 mei LÖSS: een kleinschalig hotel waarin alles draait om de wijnen en spiritualiën van het nabijgelegen Wijndomein St. Martinus. De accommodatie mag dan van een bescheiden omvang zijn, wijnmaker Stan Beurskens en zijn partner Anne Smeets hebben grootse plannen.
Tekst: Maarten van Laarhoven
Foto’s: o.a. @brandinginmotion
Next level wijnen
Chef-kok Erik van Loo van restaurant Parkheuvel was zo’n tien jaar geleden een van de eerste chefs van naam die de mogelijkheden ontdekten van de wijnen van Wijndomein St. Martinus. Dat er niet ver van Mechelen - het Zuid-Limburgse dorp waar hij opgroeide - serieuze wijn gemaakt werd, was ook hem niet ontgaan. Maar toen hij de Vijlense wijnen voor het eerst echt proefde, ging er een wereld voor hem open, zei hij mij vorig jaar. “Wow dacht ik, dit is wel even next level. Natuurlijk was ik als Mechelse jongen al trots op Zuid-Limburg, maar mijn liefde voor de streek is door de wijnen van Stan Beurskens alleen maar verder toegenomen.”
Wijntoerisme neemt toe
Tweesterrenchef Van Loo, die sinds 2018 met Beurskens een eigen wijn maakt – Cuvée Parkheuvel – is zeker niet de enige topchef die wegloopt met de wijnen van dit domein. Maar liefst elf restaurants met een of twee Michelinsterren staan er op de klantenlijst van het hoogstgelegen wijnbedrijf van Nederland. En het aantal klanten dat volgens de culinaire vakpers tegen een ster aanzit, loopt in de tientallen.
Mede dankzij de enthousiaste verhalen van sommeliers, die hun gasten graag kennis laten maken met de wijnen van St. Martinus, heeft het wijnbedrijf te maken met een toeloop van wijnliefhebbers uit het hele land en vaak ook uit het buitenland. “Het wijntoerisme in dit deel van de provincie wordt steeds belangrijker”, vertelt Beurskens’ partner Anne Smeets. “Veel van onze bezoekers combineren een bezoek met een overnachting in de buurt. Ook wij krijgen bij boekingen geregeld de vraag waar gasten kunnen overnachten.”
*De tekst gaat onder de foto verder.

Grondige verbouwing
Het pand op de Vijlenerberg, waarin tot begin dit jaar het succesvolle hotel annex restaurant Uit de Kunst (Bib Gourmand) zat, kwam te huur. “De voormalige eigenaren moesten na elf jaar stoppen vanwege gezondheidsproblemen”, aldus Smeets. “Voor ons een uitgelezen kans onze scope te verbreden, een waar Stan – die als ondernemer altijd bezig is met het ontwikkelen van nieuwe ideeën - zijn creativiteit in kwijt kan.”
Na een grondige verbouwing – inclusief tal van inrichtingselementen die de gast in ‘wijnsferen’ moet brengen – werd woensdag 7 mei hotel LÖSS officieel geopend door de burgemeester van Vaals, Harry Leunessen. De naam LÖSS refereert uiteraard aan de bodemsoort die in het oostelijk deel van Zuid-Limburg veelvuldig voorkomt. “Een van onze kernwaardes is lokaal. Al onze druiven staan op lössgrond”, legt Smeets uit. “Tot mijn verbazing was deze naam nog beschikbaar.”
Vijf kamers
In hotel LÖSS herinnert zo’n beetje elke vierkante meter gasten eraan dat ze in een wijngebied verblijven. “Het pand is van binnen helemaal gestript, zodat de originele houten elementen weer tevoorschijn kwamen. De vijf kamers zijn op stijlvolle wijze ingericht met allerlei elementen die een relatie hebben met de wijnproductie. Wijnvaten, wijnflessen. Vanuit het hotel kijken gasten uit op onze wijngaarden, met op de achtergrond het prachtige Limburgse Heuvelland.”
Het hotel serveert uitsluitend wijnen van Wijndomein St. Martinus. Dat zijn er inmiddels heel wat, want wijnmaker Stan Beurskens - een van de weinige gediplomeerde oenologen die Nederland rijk is - experimenteert graag met smaken en samenstellingen. Daarnaast wordt gewerkt aan een serie bieren (grape ales en oenobieren), cocktails en mocktails, allemaal (gedeeltelijk) op basis van druiven van St. Martinus.
*De tekst gaat onder de foto's verder.


Stan Beurskens
Wijnbouwer Stan Beurskens (48) studeerde aanvankelijk procestechnologie in Wageningen. Maar de liefde voor het maken van wijn werd zo groot, dat hij besloot van studie te wisselen en zich te leggen op oenologie. De beste beslissing die hij ooit genomen heeft, zegt hij.
“Ik ging naar Geisenheim in Duitsland, naar Stellenbosch in Zuid-Afrika, naar Australië, Chili, Nieuw-Zeeland. Altijd als ik ergens kwam in het buitenland, werd vreemd opgekeken: So you are from the Netherlands? Do they really make wine there? Eigenlijk geloofde niemand me. Het leuke was dat ze omdat ze me niet als concurrent zagen, alles vertelden.”
Vertrouwen
De ambities van de hoteleigenaren zijn groot. Het hotel is zeven dagen per week geopend; het smaaklokaal en terras van woensdag tot en met zondag. Smeets: “Het restaurant gaat op 16 mei open, vooralsnog op vrijdagavond. Wij serveren dan menu’s, grotendeels op basis van producten van collega-ondernemers uit het Heuvelland, waarbij we de gangen combineren met verschillende wijnen.”
Sterrenchefs koken
Nog dit jaar staan exclusieve lunches op de planning. Één keer in de zes weken op zondagmiddag. “Dan nodigen we een van de sterrenchefs uit met wie wij samenwerken. Een aantal ervan, onder wie Erik van Loo van Parkheuvel en Robert Levels van Château Neercanne, hebben hun medewerking al toegezegd. Diverse anderen zijn enthousiast. Het zegt wel iets over het vertrouwen dat ze in ons hebben.”


Kenniscentrum
Behalve een wijnbouwbedrijf is Wijndomein St. Martinus ook een innovatief kenniscentrum, waar de mogelijkheden van zo’n zeventig nieuwe druivenrassen worden getest. Die zijn vaak beter bestand tegen het wisselvallige klimaat in dit deel van Zuid-Limburg, zeker als je rekening houdt met de toekomst en ook nog grote waarde hecht aan duurzaamheid.
Het geeft onder wijnbouwers in het Heuvelland vaak aanleiding tot discussie. Stan Beurskens wordt er niet warm of koud van, zegt hij. “Iedereen maakt zijn eigen keuzes. Ik heb respect voor mijn collega’s, maar ik maak mijn wijnen op mijn eigen wijze.”
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen