[Restyling] EAST in Amsterdam

[Restyling] EAST in Amsterdam

EAST is het vernieuwde hospitality-concept van Hotel Casa

Het restaurant van Hotel Casa, voorheen bekend als East57, is volledig getransformeerd en vormt nu de kern van een bredere hospitalitybeleving. In plaats van losse concepten, komen alle mogelijke stemmingen samen in ‘de huiskamer’ van het Amsterdamse hotel. Daarmee sluit EAST aan op de veranderende horecabehoefte, waarin functionaliteit en comfort samengaan met lange openingstijden.

Samenwerking interieurontwerpstudio
Aan het vernieuwde horecaconcept is een lang strategie- en ontwerptraject voorafgegaan. Middels een intensieve samenwerking met Amsterdams interieurontwerpstudio Ninetynine, zijn alle publieke ruimtes van het hotel aangepakt. Met als doel de connectie tussen verschillende concepten van het hotel, zoals vergadermogelijkheden, studentenhuisvesting, restaurant, koffie- en cocktailbar en hotellobby, te vergroten. Hans Vugts, directeur Hotel Casa: ‘De inspiratie voor het concept van het nieuwe EAST – en daarmee onze totale begane grondverdieping – is de haastmentaliteit van deze tijd. Mensen willen zoveel mogelijk uit hun dag halen en deze praktisch inrichten. Hotel Casa is van oorsprong al een centraal punt in de stad, waar mensen met veel verschillende doelen gedurende de dag samenkomen. EAST is vanaf nu dé facilitator voor alle verschillende moods van deze voorbijgangers, bezoekers, omwonenden en studenten.’

Van verkeersknooppunt naar 24/7 hospitalitybeleving 
Kern van het concept is ‘1001 moods’, wat staat voor de veelzijdigheid van EAST en het vermogen om voor iedere stemming, op ieder moment van de dag, een fijne plek te zijn waar je je thuis voelt. De overkoepelende stijl is eclectisch, zowel in look & feel als in type gebruik. Met iedere mood en ieder gebruiksscenario is in de inrichting rekening gehouden: alleen werken, samenwerken, relaxen, uit eten, borrelen. Ook biedt het restaurant voor iedere smaak de hele dag door de ideale kaart: van ontbijt tot diner en van brunch tot borrel. Jeroen Vester, interieurontwerpstudio Ninetynine: ‘Voorheen fungeerde de lobby vooral als een verkeersknooppunt, die allerlei functies aan elkaar knoopte. Met EAST hanteren we geen losse concepten meer, maar laten we alles in elkaar versmelten. Met de bar in het midden als verbindend element. En allemaal vanuit de gedachte dat alles overal moet kunnen. Eten, drinken, werken en wachten onafhankelijk van je stemming, het type bezoek, het seizoen, de invulling en het soort gezelschap. Deze stijl is ook verwerkt in de meubilairselectie, waarbij we expliciet hebben gekozen voor een diversiteit aan elementen, texturen, vormen en merken. Een bonte mix die past bij Casa, maar die ook refereert naar haar roots: de ‘studentenwoonkamer’ waarin het meubilair organisch meegroeit.’

Vergadercentrum aanjager van volledige metamorfose 
De verbouwplannen begonnen bij ideeën voor een gemoderniseerd congrescentrum. Maar met de huidige indeling van de lobby en begane grond, zou dit de openheid en feeling van de rest van het gebouw niet ten goede komen. ‘Kijkend naar de stijl van het gebouw, de huisstijl, maar ook de gasten en hun gedrag, waren we het er snel over eens dat we voor alle gasten en typen gebruik één centrale plek wilden creëren. En in ideale situatie: alle stromen elkaar positief laten beïnvloeden door middel van creatieve functionaliteit. Dit komt ook terug in de vergaderzalen. Hier zijn de muren magnetic whiteboards, die uitnodigen om van tafel op te staan en in actie te komen. En met EAST hebben de vergaderingen nu de ideale break out area; een frisse, bruisende omgeving waardoor je ook tussen de meetings door inspiratie op kunt doen’, aldus Vugts.

Over Hotel Casa
Eind jaren ’50 werd Hotel Casa opgericht met als doel woningnood onder studenten op te lossen. Door kamers door het jaar heen gedeeltelijk beschikbaar te stellen aan hotelgasten, kan Casa tot op de dag van vandaag studenten voorzien van betaalbare huisvesting. Naast een overnachtingsgelegenheid is Hotel Casa de afgelopen jaren ontpopt tot een heuse hotspot met specialty coffeebar, restaurant EAST en dakterras HOPP. Het maatschappelijke karakter van de organisatie maakt het mogelijk om iets terug te doen voor studenten in onze hoofdstad, maar ook voor de inwoners in omgeving Amsterdam Oost.
 

 

 

 

Artikel delen