[Foto's] Sweets hotel in Amsterdam

[Foto's] Sweets hotel in Amsterdam

Wat doe je met monumentale en leegstaande brugwachtershuisjes in Amsterdam? Otto Nan en Suzanne Oxenaar lieten er 28 ombouwen tot SWEETS hotel, een project waar ze al zeven jaar mee bezig zijn. Inmiddels zijn er elf open voor gasten en in 2021 zal het laatste huisje openen.

Nan en Oxenaar zijn bekend als oprichters en exploitanten van het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade en hotel The Exchange in Amsterdam. Zij bedachten ruim voor de huidige hotelstop in Amsterdam een plan voor 28 vanbrugwachtershuisjes in Amsterdam. In ieder pand, waaronder die bij de Beltbrug, Scharrebiersluis en Kinkerbrug, lieten ze na toestemming van de gemeente in 2011 samen met architectenbureau Space & Matter en projectontwikkelaar Grayfield één hotelkamer bouwen.

Gedeeltelijk in gebruik
Het resultaat zijn 28 totaal verschillende kamers en samen hebben ze de naam SWEETS Hotel. Sinds kort zijn elf ervan in gebruik en de verwachting is dat in 2021 de laatste opent. Oxenaar: "De 28 panden zijn stuk voor stuk architectonische, monumentale en iconische pareltjes. Daardoor was het transformatieproces echter wel een enorm technische klus."

Twaalf vierkante meter
Ze vervolgt: "Het kleinste pand is bijvoorbeeld twaalf vierkante meter. We zijn daarom met de architecten letterlijk de diepte en de hoogte ingegaan, bijvoorbeeld door een stuk uit de grond te graven en het plafond te verhogen, zodat de kamer nu uit drie verdiepingen bestaat. Daarnaast hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het weidse zicht over het water, waardoor de huisjes ruimtelijker lijken."

Open dag
Op 15 maart zijn vier van die huisjes (Kattenslootbrug, Wiegbrug, Kinkerbrug en Theophole de Bockbrug) tussen 18.00 en 20.00 open voor publiek.

Artikel delen