Met zijn stijlvolle interieur zou The Wanderer by Dutch Cocktail Club niet misstaan als rooftopbar van een trendy hotel in een wereldstad. Maar het nieuwe concept ligt niet in Londen of New York, maar op Schiphol. Cocktails, streetfood en reisbelevingen komen hier samen in een unieke setting.
The Wanderer biedt ruimte aan ruim 240 gasten. Reisbeleving staat in het concept centraal, vertelt Hoogreef: “Het interieur ademt avontuur en warmte, mede door allerlei items die verwijzen naar reiservaringen.
Zo is er een wand van oude, opgestapelde koffers en heeft een kunstenaar prachtige schilderingen gemaakt van iconische plekken op de wereld. De prints van het meubilair, het behang en de lampenkappen zijn lekker kleurrijk en uitgesproken. En er is een dj-booth, waar in het weekend gedraaid wordt.”
*Tekst gaat verder onder de foto
Een echte eyecatcher is de gigantische custom made art-deco kroonluchter boven de bar. Het ontwerp van de nieuwe hotspot is geïnspireerd op de verhalen van Jules Verne, een Franse schrijver die bekend staat om zijn avontuurlijke reisverhalen.
Dutch Cocktail Club en architect Cuchman & Wakefield verzorgden het design; Bulsink nam daarna het project over en verzorgde alles: van technische engineering tot bouwcoördinatie en uitvoering. Binnen een tijdsbestek van ruim 6 maanden werd de bouw volledig afgerond – een uitzonderlijk snelle realisatie voor een project van deze omvang.
Jessie van der Steen, Account Manager bij Bulsink en commercieel verantwoordelijk voor het project, licht toe hoe dit mogelijk werd gemaakt: “Vanaf de start hebben we de projectteams van Bulsink, HMSHost en Schiphol samengebracht. Door al in de ontwerpfase intensief met elkaar samen te werken, kon iedere partij direct inhoudelijk meedenken en sturen op het beste resultaat.”
Dat laatste is belangrijk, want bij bouwen op een luchthaven komen extra uitdagingen kijken. Zo moeten zowel de mensen en materialen langs de douane (en dus gescreend worden) en zijn er extra eisen op het gebied van veiligheid en brandveiligheid. “Planning is dus cruciaal; alles moet op voorhand goedgekeurd zijn”, vertelt Van der Steen. Hoogreef vult aan: “De bouw vindt bovendien plaats in een ‘full operational’ luchthaven, daar heb je rekening mee te houden.”
*Tekst gaat verder onder de foto's
Voor Bulsink lag de uitdaging in het waarborgen van de maakbaarheid en haalbaarheid, zonder concessies te doen aan de uitstraling van het ontwerp. Van der Steen legt uit: “Dat vraagt niet alleen aandacht voor veiligheid en planning, maar ook voor budgetbeheersing, technische uitvoerbaarheid én duurzaamheid."
"De gebruiksintensiteit op een luchthaven is extreem hoog. Een houten vloer oogt prachtig, maar slijt in zo’n omgeving te snel. Daarom hebben we gekozen voor hoogwaardige, slijtvaste en onderhoudsarme tegels met een houten textuur — zo behouden we de gewenste uitstraling én de kwaliteit op lange termijn.”
The Wanderer was het eerste grote samenwerkingsproject voor Bulsink en Avolta’s HMSHost. Van der Steen: “Natuurlijk zijn er in zo’n traject soms lastige momenten, zeker als aan het eind alles in samenkomt in die pressure cooker. Korte lijntjes zijn dan extra belangrijk; dat zat helemaal goed.”
Hoogreef knikt: “Bulsink is gevestigd bij Eindhoven, niet naast de deur van Schiphol. Maar hun mensen waren altijd aanwezig. En onze bedrijfscultuur bleek een goede match met die van Bulsink.” Hoogreef is onder de indruk van het resultaat. “En de reizigers ook. Het zou me niks verbazen als frequent flyers de businesslounge voortaan verruilen voor The Wanderer!”
Bulsink is specialist in het (ver)bouwen van onder andere retail, hospitality en kantoren. Als general contractor (hoofdaannemer) ontzorgt het bedrijf klanten van design tot turn-key oplevering. Bij The Wanderer was Bulsink verantwoordelijk voor het technisch ontwerp én voor de coördinatie en uitvoering van de bouw. Restaurant- of hotelconcept bouwen? Let’s get it done.