Bocuse d'Or: interview ex-deelnemer Jan Smink

Bocuse d'Or: interview ex-deelnemer Jan Smink

Het vergt veel van kandidaten, heel veel. Maar deelname aan de internationale en prestigieuze kookwedstrijd Bocuse d’Or loont én wordt aantrekkelijker. We spreken erover met oud-deelnemer Jan Smink.

Jan Smink nam in 2011, 2015 en 2017 namens De Librije*** in Zwolle in het Nederlandse team tijdens wereldfinale van Bocuse d’Or, die eens per twee jaar in Lyon plaatsvindt. Om daar te komen won zijn team de Nederlandse finale en eindigde het iedere keer hoog genoeg in de Europese strijd. Smink: “Het traject kost enorm veel tijd en energie. Je moet het willen én kunnen. Vaak trainden wij na ons reguliere werk, waardoor we dubbele werkdagen maakten, en waren we op vrije dagen ook met elkaar bezig. Ik heb er zelfs mijn bruiloft voor uit moeten stellen. Wedstrijdkoken op het niveau van Bocuse d’Or betekent namelijk alleen maar oefenen, experimenteren en ontwikkelen.”

Speciale trainingskeuken
De professionaliteit van die voorbereidingsfase is de laatste jaren wel enorm gestegen, merkt Smink. “Ga maar na: in 2011 moesten we overal potjes en pannetjes vandaan halen en met een huurauto alles naar de oefen- en wedstrijdlocatie brengen. Inmiddels wordt de stichting Bocuse d’Or Nederland steeds professioneler, verlenen veel grote bedrijven hun medewerking, is er sinds vorige week een speciale trainingskeuken in samenwerking met het ROC Amsterdam en worden er budgetten beschikbaar gesteld. Het laat zien dat de wedstrijd steeds meer aanzien krijgt in ons land. In Nederland krijg je alleen geen vrij om te oefenen.”

4,5 miljoen euro
Het buitenland is daarin al veel verder. Smink: “In Amerika stellen de overheid en het bedrijfsleven maar liefst 4,5 miljoen euro beschikbaar voor de finalisten en krijgt een team van acht personen twee jaar vrij om fulltime te trainen. Een maand voor de grote finale zijn het hele team en hun coaches al in Lyon, waar de wereldfinale altijd plaatsvindt. Maar ook in kleine landen gaat er serieus geld in om. De Belgische overheid sponsort bijvoorbeeld 1 miljoen euro en in bijna alle landen worden teams maandenlang vrijgesteld van hun normale werkzaamheden om te oefenen. Als je dan bedenkt dat het land met het kleinste budget, Nederland dus, vorig jaar als elfde eindigde, is dat helemaal zo gek nog niet.”

Zakelijke kant
Hji vervolgt: "Ik heb door mijn deelnames echt de zakelijke kant van mezelf ontdekt en vlieg inmiddels de hele wereld over voor demo’s, advies, productontwikkeling en culinaire projecten. Ook ben ik als bestuurslid nog verbonden aan Bocuse d’Or en natuurlijk kook ik soms nog in De Librije.” Binnenkort opent Smink zijn eigen restaurant in Wolvega.

Lars Drost
Binnenkort is het de beurt aan Lars Drost (25), werkzaam bij Ciel Bleu** in Amsterdam. Samen met zijn commis Mike Klaassen (19) won hij tijdens Gastvrij Rotterdam de Nederlandse finale. In juni strijden ze in het Italiaanse Turijn om een plek op de wereldfinale in januari 2019 in Lyon.  

Bestuur Bocuse d’Or Nederland
SVH Meesterkok Jonnie Boer, restaurant De Librije***, Zwolle
SVH Meesterkok André van Doorn, restaurant Kasteel Heemstede*, Houten
SVH Meesterkok Marco Poldervaart, restaurant ‘t Havenmantsje, Harlingen
SVH Meesterkok Marcel de Leeuw, Nestlé Professional
Jan Smink, restaurant De Librije***, Zwolle
Leendert Klaassens, culinair adviseur en chocolatier
Anita Buiteman, directeur A Solution
Joris Prinssen, woordvoerder UMC
Ricardo Eshuis, directeur SVH

Entree Magazine is mediaparter van Bocuse d'Or Nederland.

Artikel delen