Herman Hell: 'Laat horeca tijdelijk omzet draaien op lage btw-tarief'

Herman Hell

Herman Hell: 'Laat horeca tijdelijk omzet draaien op lage btw-tarief'

Herman Hell is eigenaar van Hells Kitchen Horeca Groep (o.a. bekend van Het Zalmhuis en NRC in Rotterdam). Daarnaast is hij columnist voor Entree Magazine. Zijn nieuwste bijdrage gaat over een reddingsplan voor de horeca: omzet draaien op het lage btw-tarief.

Als deze crisis straks voorbij is, is er een aantal branches dat met een enorme schuldenlast zit. Daar is de horeca er een van. De pijn zit op verschillende plekken, maar het grootste deel van de schulden ligt bij de Belastingdienst. Om de branche weer gezond te krijgen, is een reddingsplan voor de horeca noodzakelijk.

De keuze sommige branches te beperken en andere branches door te laten draaien, was iedere keer een politieke keuze. Het zou de overheid daarom enorm sieren als de sectoren waarin de hardste klappen gevallen zijn, straks worden gecompenseerd. Ik vind dan ook dat het aan de overheid is om te zeggen: “We hebben de horeca, en andere branches, opgeofferd in deze crisis. Nu is het ook aan ons om die branches solvabel te krijgen.”

‘Laat de horeca tijdelijk de complete omzet draaien op het lage btw-tarief’

En waarom niet de oplossing zoeken waar ook het probleem zit, namelijk bij diezelfde Belastingdienst? Het kwijtschelden van belastingschuld is ingewikkeld, dat weet ik. Europese regelgeving en angst voor precedentwerking zorgen daarvoor. Daarnaast leidt het tot discussie, omdat sommige ondernemers wél belastingen hebben betaald en anderen de keuze hebben gemaakt om uitstel aan te vragen. Maar er zijn wel andere mogelijkheden die ons als branche enorm kunnen helpen. Doen wat België vorige zomer deed bijvoorbeeld: ervoor zorgen dat de horeca tijdelijk de complete omzet mag draaien op het lage btw-tarief. Dat zorgt op korte termijn voor meer winst, die gebruikt kan worden om schulden mee af te lossen. Het bijkomend voordeel is dat de zaken die het hardst geraakt worden, de clubs en natte horeca, daar het grootste effect van merken, omdat drank belast is met het hoge tarief.

Daarnaast zou het een welkom cadeau zijn als de overheid kijkt naar de belastingen die met arbeid te maken hebben, met een tweetrapsraket: verlaag de werkgeverslasten, waardoor we direct winstgevender worden én verklein het verschil tussen bruto- en nettoloon in de horeca en andere getroffen branches.

In Spanje en Italië zie je dat ook: daar verdienen kelners bruto veel minder dan in Nederland, maar netto houden ze meer over omdat ze minder belasting betalen. Hierdoor kunnen ze hun gezin onderhouden en een huis kopen van een baan in de bediening. Het zou onze branche een stuk aantrekkelijker maken om in te werken. En dat is weer belangrijk omdat er zonder medewerkers géén omzet in de kassa zit en zonder omzet is er geen winst om de belastingschulden mee af te kunnen lossen.

Bekijk hier alle columns van Herman Hell

Artikel delen